Examen de l'impacte de l'acer nord-americà #Tariffs a la indústria #Steel i #Aluminium d'Europa

| Juliol 3, 2018

En el que sembla ser una continuació de la política proteccionista de l'administració Trump, el president Trump va anunciar això es introduiria una varietat de tarifes per contrarestar l'arribada de diverses mercaderies que arriben al país. Aquest moviment cap a més aranzels va provocar la ira de molts dels seus interlocutors comercials i va obligar a molts a començar a buscar nous acords comercials mentre reafirmava el debat sobre el proteccionisme.

Encara que les tarifes semblaven ser destinades originalment a la Xina, amb qui els Estats Units han tingut un gran dèficit comercial amb el pas del temps, s'han ampliat als ex aliats de Canadà i Mèxic i ara estan dirigits a les importacions procedents de la UE. Com a qüestió de fet, les importacions de la UE seran afectades amb una tarifa 25% sobre acer i 10% d'alumini. Però, quin efecte tindran aquestes noves tarifes en l'economia europea i en l'economia global en el seu conjunt?

Els líders de la UE estan lluitant per obtenir respostes

Molts líders de la UE ja han expressat el seu enuig respecte d'aquest nou conjunt de mesures proteccionistes i han promès combatre. La UE ja va esmentar que desafiaran aquestes tarifes davant un tribunal de l'Organització Mundial de Comerç. I els líders de França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit van deixar clar el seu descontentament al president Trump al llarg de la cimera de G7. Tanmateix, encara no està clar si les discussions tindran un efecte concret sobre les tarifes.

Els efectes sobre tarifes encara no són clars

Si bé les tarifes poden semblar una cosa dolenta al principi, els efectes de les tarifes a la UE poden no ser tan clars com podríem imaginar. En general, quan una economia de la mida dels Estats Units decideix imposar aranzels a una mercaderia, el preu de la mercaderia tendeix a augmentar al país imposant les tarifes i la disminució dels països exportadors.

Atès que exportar la mercaderia als EUA es farà molt més car a causa de les diferents tarifes, els països exportadors començaran a desviar les seves exportacions a altres països. Com a resultat, l'oferta global de la mercaderia fora dels Estats Units augmentarà, provocant que baixi el preu.

Els treballadors europeus en acer solen perdre la major part

Un dels sectors que més afectarà negativament serà el sector de la producció d'acer. Atès que la demanda dels Estats Units està disminuint, els productors i els treballadors es veuran afectats directament. Però les tarifes també afectaran indirectament el mercat de l'acer de la UE, ja que altres països afectats per les tarifes, com per exemple la Xina, intentaran ampliar les seves importacions a altres mercats, inclosa la UE, que tindrà efecte inundant el mercat de la UE amb l'acer xinès barat.

Les exportacions de ferralla poden ser una excepció

L'únic sector que pot beneficiar-se de les tarifes nord-americanes és el sector del metall reciclat. Xina, que va ser un dels majors importadors de ferralla nord-americana, ja ha començat a introduir una varietat de sancions de represàlia sobre les importacions de metalls de ferralla dels EUA que arriben al país. També han mostrat interès en la recerca de ferralla d'altres mercats com la UE.

Això podria significar, en definitiva, bones notícies per als exportadors i organitzacions sense ànim de lucre, com ara la xarxa de Scrap Car Network que us permetrà esborreu el vostre vehicle per una causa de caritat. Els preus més alts en l'exportació impliquen, en definitiva, que el valor social de cada vehicle que s'introdueixi per al reciclatge podria arribar a ser significativament més alt com a resultat.

El sector manufacturero també podria beneficiar-se

Però una de les coses que poques vegades es discuteix és la importància de començar a començar les exportacions europees d'alumini i acer als Estats Units. De fet, les importacions d'alumini i acer només representen aproximadament 1.23% d'acer i 0.43% d'alumini de les exportacions europees totals als EUA. La baixada de locals Preus europeus d'acer i alumini finalment beneficiarà a les indústries locals que les utilitzen com a material, principalment aquells que participen en la construcció i la fabricació.

Els preus més baixos també podrien beneficiar els clients de la UE. Atès que el preu de l'acer i l'alumini serà menor, els preus de producció seran més baixos. Aquests baixos costos de producció eventualment es reduiran als clients que podran obtenir preus més baixos en diversos productes manufacturats.

Els efectes negatius sobre les tarifes no seran iguals en tots els països europeus. Els que tinguin el percentatge més alt de les exportacions nord-americanes (Alemanya, Itàlia i França) pateixen molt més que països com Àustria i el Regne Unit que exporten menys d'un 10% del seu acer als EUA.

Encara que el futur segueix sent incert sobre les tarifes i quins són els seus efectes sobre l'economia europea i mundial, podem esperar que diversos governs també han d'adoptar una actitud proteccionista per contrarestar els seus efectes i enviar un missatge. Només podem esperar que la situació no es converteixi en una guerra comercial internacional on els consumidors eventualment es convertiran en víctimes no desitjades.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Economia, US

Els comentaris estan tancats.