Europa fa un gran pas cap a les empreses que tenen "obligació d’atenció" a #HumanRights

| Juny 12, 2019

La setmana passada, just abans de fer-se càrrec de la presidència de la Unió Europea, el nou govern finlandès va anunciar els plans per obligar les empreses a realitzar controls de drets humans. Fa un any, això hauria semblat fora del comú. Però el reconeixement creixent del cost humà de la feblesa de les regulacions empresarials, juntament amb una erosió de la confiança pública als mercats, ha donat peu a les iniciatives per assegurar que les empreses detenen l’abús en les seves cadenes de subministrament, escriu a Phil Bloomer, director executiu del Business & Human Resource Centre.

El mes de maig de 14, el Senat holandès va adoptar una nova legislació que diu que les empreses tenen el "deure de cuidar" per combatre el treball infantil en les seves cadenes de subministrament. Aquest any ja s’havien produït rumors de debat entorn de la legislació de la cadena de subministrament a Alemanya, on es va fer públic un projecte de llei ministerial al febrer i debats parlamentaris relacionats amb el parlament danès. A 3 juny, la nova coalició del govern finlandès va publicar el seu programa, que inclou el compromís de treballar cap a aquesta legislació a nivell nacional, però també a nivell europeu, on controlarà la presidència de la UE a partir del 1 de juliol.

La UE ha aprovat una legislació sobre temes específics, com ara fusta recol·lecta de forma il·legal o "minerals conflictius". Però regular cada apartat per separat té els seus límits. Va ser França la que va aprovar la primera legislació amb un abast general a 2017, la llei "Deure de vigilància". I aquesta pista s'ha seguit en els debats polítics a Alemanya, Regne Unit, Dinamarca, Noruega, Finlàndia, Suïssa i Luxemburg.

Aquestes idees no són radicals. A 2011, les Nacions Unides i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) van adoptar per consens noves normes coherents sobre com els negocis haurien de garantir que respectin els drets humans en les seves cadenes globals. Un element fonamental va ser l’exigència de dur a terme la diligència deguda als riscos de drets humans per tal d’evitar aquests impactes adversos. Des de llavors, l'OCDE ha desenvolupat orientacions més detallades sobre el bon aspecte de la deguda diligència. Tanmateix, els països han tardat a convertir aquesta llei internacional suau en una llei dura. Fins ara.

Les empreses semblen reconèixer-ho. William Anderson, advocat intern del gegant alemany de calçat adidas, va escriure per a la nostra sèrie de blocs aquesta setmana que "en definitiva, no es tracta de si, sinó quan aquestes lleis estaran en vigor i com afectaran les operacions comercials actuals i pràctiques ”. De fet, un nombre creixent d'empreses donen suport a aquest tipus de legislació, incloent BMW, Coca-Cola i Trafigua, argumentant que aquestes lleis condicionen el terreny de joc per a les empreses responsables i proporcionen seguretat jurídica de les seves responsabilitats.

En el cas de la llei de treball infantil holandesa, va ser la companyia de xocolata Tony's Chocolonely qui va llançar una campanya per donar suport a la legislació i va aconseguir reunir companys més grans de la indústria com Nestlé Nederland, Barry Callebaut i altres empreses holandeses importants com Heineken una carta de suport al parlament. A Finlàndia, la dinàmica va ser un pas més: les empreses i la societat civil van fer campanyes per tal que aquesta legislació en el nou programa governamental fos una coalició conjunta, formada per entitats 140 d'Attac a Coca-Cola Finland.

Però la majoria de les empreses no estan preparades, i és per això que necessitem aquestes lleis. El passat mes de novembre, el Corporate Human Rights Benchmark va trobar que 40 fora de 101 d'algunes de les empreses més importants del món no aconseguia dur a terme una deguda diligència sobre drets humans. Pel que fa als informes de les empreses de 100 segons la Directiva d'informació no financera de la UE, l'Aliança de la transparència corporativa ha constatat que, si bé 90% es va comprometre a respectar els drets humans, només 36% descriu el seu sistema de diligència deguda en drets humans en qualsevol detall.

Les apostes no podrien ser més altes. Almenys, la gent de 150 va morir quan la presa de Vale es va ensorrar a Brumadinho, Brasil, al gener de 25 i hi ha centenars de preses d'alt risc. 166 milions de treballadors ocults estan treballant per a les empreses més grans del món 50 sense cap relació ni responsabilitat directa. El creixent poder de les principals empreses tecnològiques com Facebook i Google influeixen cada vegada més en la nostra privadesa. La diligència deguda als drets humans obligatòria a les empreses permetria assegurar-se que les empreses lliurin les seves operacions i subministren cadenes d'abusos i siguin responsables quan no actuïn.

És bo que molts països europeus semblin reconèixer-ho, i ara no es poden permetre el luxe de vacil·lar.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , ,

categoria: Una primera pàgina, Economia, Ocupació, EU, Tribunal Europeu de Drets Humans (CEDH), Drets humans, Drets humans

Els comentaris estan tancats.