Està en perill el "#Industrial Renaissance" d’Europa?

| Juny 12, 2019

La sortida de la Comissió Juncker ha estat ferma sobre la necessitat d’iniciació d’un "Renaixement industrial" a la Unió Europea, reconeixement ja que 2014 les indústries europees estan íntimament entrellaçades amb la totalitat del teixit econòmic del bloc i fixen un objectiu ambiciós de 20% del PIB de la Unió procedent de la fabricació de 2020.

La política industrial europea actual, però, contribueix a millorar aquest renaixement? O, en canvi, està provocant distorsions del mercat que causen un cop perjudicial a les petites i mitjanes empreses (pimes) que són la base de l'economia de la UE? Aquesta qüestió fonamental estava al centre d’una taula rodona de POLITICO que es va celebrar aquest dimarts, juny de 11th, a Brussel·les. Els responsables polítics europeus i els líders de la indústria es van reunir a l’esdeveniment, patrocinat per la Federació dels Consumidors d’alumini a Europa (FACE), una organització amb seu a Brussel·les dedicada a la indústria europea d’avortament.

A l’avui, Roger Bertozzi, cap de la Unió Europea i Afers de l’OMC a FACE, va suggerir que la indústria de l’alumini sigui una prova decisiva de com la política industrial europea impedeix en realitat la fabricació a la baixa. La indústria de l'alumini de la UE, ha indicat Bertozzi, és "un exemple concret d'un sector estratègic i orientat a la sostenibilitat que pateix els efectes contraris de les polítiques comercials i industrials, en contrast amb l'enfocament holístic i sinèrgic que hauria de prevaler per fomentar de manera efectiva la competitivitat".

Juntament amb l'esdeveniment, que va comptar amb intervencions de l'eurodiputat alemany Reinhard Bütikofer (Verds / ALE), Carsten Bermig de la Comissió Europea, el director del grup de reflexió Hosuk Lee-Makiyama i Yvette van Eechoud, directora d'Assumptes Europeus i Internacionals del Ministeri d'Honor de l'economia holandesa. —FACE va publicar un estudi que havia encarregat a la Universitat LUISS Guido Carli de Roma. L’estudi, que és l’anàlisi més àmplia fins a la data de la competitivitat de la indústria europea d’alumines descendents, posa en dubte l’eficàcia de determinades mesures polítiques de la UE suposadament preses per protegir les fonteres d’alumini del bloc europeu, concretament les tarifes d'importació entre 3% i 6% en alumini cru.

Tal com il·lustra l’estudi de LUISS, aquestes tarifes no només van impedir la disminució constant de la fosa d’alumini a la UE, sinó que han tingut efectes negatius significatius en el sector d’alumini del continent. Atès que les fundidores de la UE han continuat tancant les seves portes gràcies als elevats costos operatius i l'energia costosa, les tarifes han infligit un 18 milions d'euros acumulats en costos addicionals al downstream, fet que el fa caure per darrere de la demanda global creixent. De fet, mentre que altres països, especialment la Xina i l'Orient Mitjà, han vist la seva producció de productes semielaborats disparar, la part inferior de la UE d'alumini es manté per sota dels seus nivells pre-financers.

Aquest estancament és especialment devastador a causa del pes relatiu de la indústria de l’alumini de la UE. Dels milions d’ocupacions que representa la indústria a Europa, el downstream és el responsable d’un 92% sorprenent. De la facturació anual de la indústria de 40 mil milions d’euros, el downstream pot obtenir crèdits d’uns 70%.

Les pimes que constitueixen la major part d’aquest sector aigües avall lluiten ja davant d’una competència rígida –i sovint injusta– a l’exterior, una qüestió que es va repetir en diverses ocasions al jurat. Com va assenyalar l’eurodiputat alemany Reinhard Bütikofer, “la Xina no juga amb les regles. Es riu als nostres ulls ”.

Atès que aquestes pimes depenen, a més, de les importacions d’alumini brut i que operen en una indústria de baix marge en què les matèries primeres poden arribar a representar fins a la meitat del cost de la producció de productes semielaborats, les tarifes han estat seriosament afectades la competitivitat del downstream.

En les seves observacions, dimecres, Bertozzi va denunciar l’actual règim aranzelari com un "mecanisme de subvenció de facto" que beneficiava a un petit grup de productors d’alumini primari. La naturalesa del règim de tarifes significa, en termes pràctics, que els usuaris i consumidors de la UE no poden accedir a cap alumini brut a un nivell de preus exempts de drets, ja que la prima de mercat per a tots els alumnes no elaborats venuts a la UE, independentment del seu origen, incorpora la valor total de la tarifa 6%.

FACE va anunciar que llançarà una campanya que demana la suspensió total o la reducció a zero de les tarifes sobre l’alumini en brut. Sense un canvi polític, va advertir l'associació: la supervivència mateixa de la indústria de l'alumini a la baixa de la UE podria estar en perill: una pèrdua que donaria lloc a una nota d'advertència sobre les perspectives d'un renaixement industrial més ampli a Europa.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Economia

Els comentaris estan tancats.