Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

La UE es prepara per a un impàs pressupostari i una solució inventiva sobre la nova generació de la UE 

COMPARTIR:

publicat

on

A senior European Commission official outlined the measures the EU would need to take should the EU fail to reach an agreement on the multi-annual 2021 – 2027 budget (MFF) and recovery package next week. 

L'acord sobre el pressupost i el paquet de la nova generació de la UE es va acordar després de diversos dies de negociacions a l'estiu. Tot i això, Polònia i Hongria amenacen amb vetar l'acord a causa de l'acord que la Presidència alemanya ha arribat amb el Parlament Europeu sobre la condicionalitat de l'estat de dret.  

S'acaba el temps i perquè el pressupost estigui operatiu l'1 de gener, hauria d'haver un acord entre el Parlament i el Consell abans del dilluns (7 de desembre) sobre el pressupost del primer any del pressupost de set anys, també requeriria l'acord dels caps de govern al Consell Europeu de la setmana que ve (10-11 de desembre) sobre el paquet pressupostari complet. En aquest escenari, se segellaria en una nova conciliació (11 de desembre) i es posaria davant el ple del Parlament Europeu (14-17 de desembre) per signar-lo.

El pressupost, però no tal com el coneixem

Si els caps de govern no arriben a un acord la setmana que ve, activarà automàticament l’enfocament de les dotzenes parts provisionals (article 315 TFUE), que es va utilitzar per última vegada el 1988. Es tracta d’un mecanisme que garanteix un cert grau de continuïtat i es basarà en l’actual MFF. Com que la base legal d'alguns programes caduca a finals d'any, aquests programes no rebran cap compromís de pagament. Això inclou programes de finançament importants, com ara la política de cohesió, el programa de recerca europeu (Horizon Europe) i molts més. No inclou el pilar 1 de la política agrícola comuna, l’ajuda humanitària i la política exterior i de seguretat comuna (PESC) de la UE. Les bonificacions també desapareixeran, ja que no hi haurà una decisió de substitució dels recursos propis en aquest escenari. 

El nou pressupost anual també hauria de tenir en compte que els fons globals de la UE seran més baixos a causa de la manca d’acord sobre els recursos propis i el menor RNB causat per la pandèmia i el Brexit. Això podria arribar als 25 a 30 milions d'euros.

UE de propera generació

anunci

La UE de nova generació, discreta i addicional al pressupost plurianual, es podria acordar per diferents mitjans. L'alt funcionari va descartar l'ús d'una conferència intergovernamental i d'un tractat separat, ja que trigaria massa temps i imposaria la càrrega del deute a estats individuals, en lloc de permetre que la UE mantingui el deute en nom seu. Tot i això, la Comissió creu que seria possible una "solució basada en la comunitat" permesa pels tractats actuals. Això podria permetre una cooperació reforçada entre una coalició de voluntaris i necessitaria un vincle clar amb els tractats de la UE, per exemple, es podria permetre mitjançant la possibilitat en el tractat de canalitzar ajuda financera als estats membres que pateixen greus dificultats, causades per (article 122), però l’alt funcionari eludia altres opcions.

La possibilitat d'eludir alguns dels danys causats per Polònia, Hongria i possiblement el veto d'Eslovènia podria ajudar a concentrar les ments a mesura que s'aproxima una setmana important.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències