Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Per què la LCIA és més necessària que mai

COMPARTIR:

publicat

on

Per molt que l’acord del Brexit a l’últim moment es considerés un èxit a l’hora d’evitar l’esclat descontrolat del Regne Unit fora de la UE, el diable està en els detalls, ja que molts problemes només es produeixen lentament. fent-se evident amb el pas del temps. El cas en qüestió és la clàusula, inclosa en l’acord, que Brussel·les pot imposar aranzels a Londres si els legisladors de la UE tenen motius raonables per creure que el Regne Unit ofereix a les seves empreses un avantatge injust. Tot i que Boris Johnson ha elogiat l’acord com a garant de la sobirania britànica, el fet que Londres es vegi obligada a complir les normes europees o a afrontar-ne conseqüències probablement demostrarà un punt d’àmplia fricció en el futur, escriu Graham Paul.

No està clar quant de temps estarà disposat o capaç el Regne Unit d’adherir-se a aquest principi d’equitat. El que ja és evident, però, és que les disputes resultants necessitaran mecanismes d’arbitratge internacional segurs i fiables acceptats tant per la UE com pel Regne Unit. Tot i que Londres i Brussel·les han esbossat els plans per establir un òrgan separat per fer complir l’acord del Brexit, les disputes transfrontereres entre actors privats es poden traslladar a fòrums com el London Court of International Arbitration (LCIA) per evitar incerteses relacionat amb la forma que adoptarà el règim d'aplicació posterior al Brexit. Gràcies a la seva independència del sistema jurídic o govern de qualsevol país, és probable que l’arbitratge internacional creixi a grans trets en els propers anys.

Malauradament, la LCIA ha patit en els darrers anys vents frontals populistes que pretenen minar la seva autoritat i danyar la seva posició internacional. En un cas particularment greu, el govern de Djibouti desafia un dels seus judicis amb el dubtós nom de la sobirania nacional. Tot i que Djibouti no és la primera nació a fer el pas dràstic de qüestionar l’autoritat de la LCIA -Rússia es va negar a reconèixer el guardó en el ple cas polític de Yukos- el fet que un petit país africà pogués sortir-se’n podria molt bé d’altres a seguir el mateix.

El cas en qüestió va començar el 2018, quan el govern de Djibouti es va apoderar de la Doraleh Container Terminal SA, una empresa conjunta al port de Doraleh de Djibouti, entre l’operador portuari mundial DP World i Djibouti, amb seu a Dubai, i unilateralment. es va acabar Contracte de DP World per executar la terminal. En resposta, DP World va presentar reclamacions davant la LCIA, que poc després va dictaminar contra Djibouti, argumentant que la confiscació del port era il·legal i que la concessió de 30 anys de DP World no es podia acabar unilateralment.

Tot i que la sentència hauria d’haver acabat definitivament la qüestió, Djibouti no ha reconegut mai la sentència i, des de llavors, ha continuat negant-se a fer-ho. Fins ara, la LCIA ha governat sis vegades a favor de DP World, tots els quals han estat ignorats pel president de Djibouti, Ismail Omar Guelleh terrenys que la sentència arbitral qualifica suposadament "la llei d'un estat sobirà com a il·legal". En una línia similar, un premi LCIA de $ 533 milions en indemnitzacions i drets impagats que deu Djibouti a DP World no ha estat atesa pel mateix motiu, fins i tot amb el país demanant el seu propi Tribunal Suprem per anul·lar la sentència LCIA.

Aquest comportament no és un bon auguri per a la capacitat de la LCIA de guanyar pes en els assumptes internacionals. L’aplicació de la legislació nacional per part de Djibouti sobre els procediments jurídics internacionals establerts sobre la dèbil justificació de la sobirania nacional és un perillós precedent.

No obstant això, si l’incompliment de Djibouti de la pràctica jurídica internacional ja suposa un greu desafiament per a l’arbitratge internacional, un error recent de la pròpia LCIA va suposar el risc de ser armat encara més per altres règims que busquen excuses fàcils per no respectar les resolucions del tribunal. De fet, tal com es va revelar el desembre de 2020, la LCIA es va convertir en un estrambòtic exemple d’un tribunal que va admetre cometre un error en el càlcul d’un laude en un cas d’arbitratge, només per negar-se a canviar el resultat de la seva sentència.

anunci

El cas va implicar Mikhail Khabarov, un home de negocis rus, que el 2015 havia aconseguit l’opció d’adquirir el 30 per cent a la holding Delovye Linii GK per 60 milions de dòlars. No obstant això, quan es va produir l'acord, Khabarov va presentar una reclamació per danys i perjudicis a la LCIA, que havia de calcular la quantitat exacta de danys soferts pel rus basat sobre la diferència entre el valor real de l'acció del 30 per cent de la companyia i el preu de l'opció de 60 milions de dòlars.

El gener de 2020, la LCIA va atorgar a Khabarov una indemnització de 58 milions de dòlars, segons va resultar, una enorme sobrevaloració com a resultat d’un “errada d’error de càlcul”Que es va produir quan el grup responsable de la LCIA havia afegit el valor dels passius tributaris històrics en lloc de restar-lo. Amb el valor real més proper a $ 4m, l'Audiència anglesa va ordenar a la LCIA que esmenés el dany, cosa que el tribunal d'arbitratge es va negar amb vehemència a argumentar que l'import original seguia en línia amb la intenció d'atorgar una indemnització justa al reclamant.

Aquest darrer cas ha suscitat un debat completament separat sobre els models utilitzats per calcular els danys i perjudicis en qüestió, tot i que mai no es va posar en dubte la premissa que s’haurien de pagar els danys –fins i tot després d’aquest error clerical–. També s’accepta àmpliament que errors com aquests són una funció de la fallibilitat humana davant procediments molt complexos. No obstant això, si bé es poden prendre mesures correctores, sembla que poc es pot fer quan tot un país es nega a aplicar una decisió de la LCIA.

En aquest sentit, hi ha pocs dubtes que l’absoluta desconsideració de Djibouti cap a la LCIA suposa una amenaça molt més gran per a la seva credibilitat. En un entorn internacional basat en normes, el rebuig d’aquestes normes és el primer pas per provocar el seu col·lapse. Si es vol preservar la influència de la LCIA, cal esperar que cap altre país no segueixi aquest camí. En moments com aquests, es necessita una institució com la LCIA com mai abans.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències