Connecteu-vos amb nosaltres

Brexit

Les previsions de creixement de la UE estimades en el 3.7% el 2021 seran impulsades pel fons de recuperació

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

La previsió econòmica hivernal de la Comissió Europea calcula que l’economia de la UE creixerà un 3.7% el 2021 i un 3.9% el 2022. Europa continua controlant la pandèmia del coronavirus, amb molts països que experimenten un ressorgiment dels casos i la necessitat de reintroduir o endurir les mesures de contenció. . Al mateix temps, l'inici dels programes de vacunació ha proporcionat a la UE motius per a un optimisme prudent.

El creixement econòmic es reprendrà a la primavera i agafarà impuls a l’estiu a mesura que avancin els programes de vacunació i les mesures de contenció s’afavoreixen gradualment. També es preveu una millora de les perspectives de l'economia mundial per donar suport a la recuperació, ja que els Estats Units i el Japó també prenen mesures de recuperació sòlides. 

L'impacte econòmic de la pandèmia segueix sent desigual a tota la UE, amb una velocitat de recuperació prevista que variarà significativament.

"Podem dir que tenim menys riscos desconeguts i més riscos coneguts" 

Els riscos entorn de la previsió es descriuen com a més equilibrats des de la tardor, tot i que continuen sent elevats. Estan relacionats principalment amb l’evolució de la pandèmia i l’èxit de les campanyes de vacunació. Pel que fa al fet positiu, una vacunació extensa podria conduir a una reducció més ràpida de l’esperada de les mesures de contenció i, per tant, a una recuperació anterior i més forta. 

NextGenerationEU

La previsió no ha tingut en compte l’impacte de l’instrument de recuperació de la UE, del qual la peça central és el mecanisme de recuperació i resiliència (RRF), cosa que podria alimentar un creixement més fort del previst.

 En termes de riscos negatius, la pandèmia pot resultar més persistent o greu a curt termini del que es preveu en aquesta previsió, o bé hi pot haver retards en el desplegament dels programes de vacunació. Això podria retardar l’alleugeriment de les mesures de contenció, que al seu torn afectarien el moment i la força de la recuperació esperada. 

També hi ha el risc que la crisi pugui deixar cicatrius més profundes en el teixit econòmic i social de la UE, sobretot a través de fallides generalitzades i pèrdua d’ocupació. Això també perjudicaria el sector financer, augmentaria l’atur de llarga durada i empitjoraria les desigualtats.

Paolo Gentiloni, comissari d’Economia, va dir: “Els europeus viuen moments difícils. Ens mantenim en el dolorós control de la pandèmia, les seves conseqüències socials i econòmiques són massa evidents. Tot i així, hi ha, finalment, llum al final del túnel. L'economia de la UE hauria de tornar als nivells de PIB pre-pandèmics el 2022, abans del previst, tot i que la producció perduda el 2020 no es recuperarà tan ràpidament ni al mateix ritme a tota la Unió ".

Brexit

Preguntat per l’impacte del Brexit, Gentiloni va dir que la sortida del Regne Unit i l’acord de lliure comerç que finalment va arribar la UE amb el Regne Unit implica una pèrdua de producció d’aproximadament mig punt percentual del PIB fins a finals del 2022 per a la Unió i alguns Pèrdua del 2.2% per al Regne Unit en el mateix període. Va comparar aquestes xifres amb les estimacions de la previsió de tardor, que es basaven en la suposició que no hi havia acords i en un acord sobre termes de l'OMC. El TCA acordat redueix l'impacte negatiu de mitjana aproximadament un terç per a la UE i un quart per al Regne Unit.

Brexit

Els auditors de la UE destaquen els riscos de la reserva d’ajust del Brexit

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

En un dictamen publicat avui (1 de març), el Tribunal de Comptes Europeu (CEA) planteja algunes preocupacions sobre la recent proposta de reserva d’ajust del Brexit (BAR). Aquest fons de 5 milions d’euros és una eina solidària destinada a donar suport als estats membres, regions i sectors més afectats per la retirada del Regne Unit de la UE. Segons els auditors, si bé la proposta proporciona flexibilitat als estats membres, el disseny de la reserva crea una sèrie d’incerteses i riscos.

La Comissió Europea proposa que el 80% del fons (4 milions d’euros) s’hauria de concedir als estats membres en forma de prefinançament després de l’adopció del BAR. Als estats membres se’ls assignaria la seva quota de prefinançament en funció de l’impacte estimat sobre les seves economies, tenint en compte dos factors: el comerç amb el Regne Unit i el peix capturat a la zona econòmica exclusiva del Regne Unit. Aplicant aquest mètode d’assignació, Irlanda es convertiria en el principal beneficiari del prefinançament, amb gairebé una quarta part (991 milions d’euros) del sobre, seguit dels Països Baixos (714 milions d’euros), Alemanya (429 milions d’euros), França (396 milions d’euros) i Bèlgica ( 305 milions d’euros).

"El BAR és una important iniciativa de finançament que té com a objectiu ajudar a mitigar l'impacte negatiu del Brexit sobre les economies dels estats membres de la UE", va dir Tony Murphy, membre del Tribunal de Comptes Europeu responsable de l'opinió. "Considerem que la flexibilitat que proporciona el BAR no ha de crear incertesa per als estats membres".

Dictamen núm. 1/2021 sobre la proposta de Reglament del Parlament Europeu i del Consell pel qual s’estableix la reserva d’ajust del Brexit

Seguir llegint

Brexit

El Regne Unit resistirà la "dubtosa" pressió de la UE sobre els bancs, diu Bailey de BoE

Reuters

publicat

on

By

Gran Bretanya es resistirà "molt fermament" a qualsevol intent de la Unió Europea de torçar els bancs per canviar bilions d'euros en derivats que passin de Gran Bretanya al bloc després del Brexit, va dir dimecres el governador del Banc d'Anglaterra, Andrew Bailey, escriure Huw Jones David Milliken.

La Comissió Europea ha demanat als principals bancs europeus que justifiquin per què no haurien de canviar la compensació de derivats denominats en euros de Londres a la UE, va mostrar dimarts un document vist per Reuters.

La indústria britànica de serveis financers, que aporta més del 10% dels impostos del país, ha estat en gran part retallada de la UE des que va acabar el període de transició del Brexit el 31 de desembre, ja que el sector no està cobert per l'acord comercial entre el Regne Unit i la UE.

El comerç d’accions i derivats de la UE ja ha deixat la Gran Bretanya cap al continent.

Ara la UE s’orienta a la compensació, dominada pel braç LCH de la Borsa de Londres, per reduir la dependència del bloc al centre financer de la ciutat de Londres, sobre el qual les normes i la supervisió de la UE ja no s’apliquen.

"Seria molt controvertit al meu entendre, perquè legislar extraterritorialment és controvertit de tota manera i, òbviament, de dubtosa legalitat, francament, ...", va dir Bailey als legisladors al parlament britànic dimecres.

La Comissió Europea va dir que no tenia cap comentari en aquesta etapa.

Aproximadament el 75% dels 83.5 bilions d'euros (101 bilions de dòlars) en posicions de compensació a LCH no estan en mans de contraparts de la UE i la UE no hauria de dirigir-s'hi, va dir Bailey.

La compensació és una part fonamental de la fontaneria financera, que garanteix que es completi el comerç de valors o de bons, fins i tot si un dels costats de la transacció es falla.

"He de dir-vos sense embuts que seria molt controvertit i he de dir que seria una cosa que, crec, hauríem de tenir i voldríem resistir amb molta fermesa", va dir.

Preguntat per un legislador si entenia les preocupacions entre els responsables polítics de la UE sobre les empreses que havien de sortir del bloc per obtenir serveis financers, Bailey va dir: "La resposta a això és la competència no el proteccionisme".

Brussel·les ha donat permís a LCH, conegut com a equivalència, per continuar compensant operacions en euros per a empreses de la UE fins a mitjan 2022, proporcionant temps als bancs per canviar posicions de Londres al bloc.

La qüestió de l'equivalència no consisteix a exigir el que han de fer els participants del mercat no comunitaris fora del bloc i els darrers esforços de Brussel·les van ser sobre la deslocalització forçosa de l'activitat financera, va dir Bailey.

Deutsche Boerse ha estat oferint edulcorants als bancs que canvien de posició de Londres a la seva branca de compensació Eurex a Frankfurt, però amb prou feines han erosionat la quota de mercat de LCH.

El volum de compensació representat pels clients de la UE a LCH a Londres no seria molt viable per si mateix dins del bloc, ja que significaria fragmentar un gran conjunt de derivats, va dir Bailey.

“En dividir aquesta agrupació, tot el procés esdevé menys eficient. Per desglossar-ho augmentaria els costos, sense cap dubte ", va dir.

Els bancs han dit que, en netejar totes les denominacions de derivats a LCH, es pot reduir en diferents posicions per estalviar en marge o en efectiu que han de registrar contra el possible incompliment de les operacions.

(1 $ = 0.8253 €)

Seguir llegint

Brexit

Gran Bretanya accepta la sol·licitud de la UE de més temps per ratificar l'acord comercial del Brexit

Reuters

publicat

on

By

Gran Bretanya ha acceptat la petició de la Unió Europea de retardar la ratificació del seu acord comercial posterior al Brexit fins al 30 d'abril, el ministre del gabinet Michael Gove (A la foto) va dir el dimarts (23 de febrer), escriu Elizabeth Piper.

A principis de mes, la UE va preguntar a la Gran Bretanya si podia trigar més a ratificar l’acord prorrogant fins al 30 d’abril l’aplicació provisional de l’acord per assegurar-se que estigués en les 24 llengües del bloc per al control parlamentari.

En una carta a Maros Sefcovic, vicepresident de la Comissió Europea, Gove va escriure: "Puc confirmar que el Regne Unit està satisfet d'acceptar que la data en què deixarà d'aplicar-se l'aplicació provisional ... s'hauria d'estendre fins al 30 d'abril de 2021 ".

També va dir que Gran Bretanya esperava que no hi haurà més retards.

Seguir llegint

Twitter

Facebook

Tendències