Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

'L'economia europea passa de la recuperació a l'expansió' Gentiloni

COMPARTIR:

publicat

on

En presentar les previsions econòmiques de tardor, el comissari d'Economia Paolo Gentiloni va dir: "L'economia europea està passant de la recuperació a l'expansió, però ara s'enfronta a alguns vents contraris".

El que Gentiloni va descriure com la "resposta política sense precedents" de la UE a la pandèmia de COVID-19 i l'èxit de la campanya de vacunació ha permès la reobertura de l'economia, amb un augment del creixement acompanyat.

Hi ha tres amenaces clau per a aquesta imatge positiva: un augment marcat dels casos de COVID, sobretot a les zones on les vacunacions són relativament baixes; l'augment de la inflació, impulsat en gran part per un augment dels preus de l'energia; i les interrupcions de la cadena de subministrament que estan pesant en nombrosos sectors. 

Es preveu que l'economia de la UE assoleixi una taxa de creixement del 5% el 2021, del 4.3% el 2022 i del 2.5% el 2023. Amb gairebé el 14% en termes anuals, la taxa de creixement del PIB a la UE el segon trimestre del 2021 va ser la lectura més alta registrada. L'economia de la UE va recuperar el nivell de producció anterior a la pandèmia el tercer trimestre del 2021 i va passar de la recuperació a l'expansió. La demanda interna continuarà impulsant l'expansió.

anunci

La Comissió també ha constatat que la implementació del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (RRF) també està començant a tenir un paper important en l'impuls de la inversió pública i privada.

6.8% d’atur

Els mercats laborals de la UE han millorat gràcies a la flexibilització de les restriccions. En el segon trimestre d'aquest any, l'economia de la UE va crear uns 1.5 milions de nous llocs de treball i molts treballadors van abandonar els programes de retenció laboral. Amb un 6.8%, la taxa d'atur de la UE a l'agost es va situar just per sobre de la registrada a finals del 2019. Les enquestes empresarials revelen bosses emergents d'escassetat de mà d'obra, especialment en els sectors on l'activitat augmenta més, hi ha certa preocupació que això pugui frenar la recuperació. Es preveu que l'ocupació superi el seu nivell anterior a la crisi l'any vinent i s'expandeixi el 2023. 

anunci

La imatge és mixta a tota la UE. S'estima que Irlanda, en particular, experimentarà un creixement del 14.6%, gairebé la meitat es deu a les grans multinacionals que hi tenen seu, però fins i tot deixant de banda això, s'espera que l'economia nacional generi un creixement del 7%. 

La previsió espanyola s'ha revisat a la baixa per al 2022 del 6.3 al 5.5%, però encara hi ha un impuls molt positiu. 

Molta gent s'ha mostrat preocupada per l'augment recent de la inflació, que s'atribueix a la forta represa de l'activitat econòmica i a la pujada dels preus de l'energia. Es preveu que la inflació a la zona de l'euro assoleixi un màxim del 2.4% el 2021, abans de disminuir fins al 2.2% el 2022 i l'1.4% el 2023, a mesura que els preus de l'energia s'anilin gradualment. Per al conjunt de la UE, s'espera que la inflació sigui lleugerament superior.

Comparteix aquest article:

agricultura

Agricultura: augment constant del comerç agroalimentari de la UE

publicat

on

Les últimes xifres del comerç agroalimentari de la UE publicat mostren que el comerç continua augmentant de manera constant, amb les exportacions augmentant un 7% en comparació amb els vuit primers mesos del 2020. El valor total del comerç agroalimentari de la UE (exportacions més importacions) de gener a agost de 2021 va assolir un valor de 210.5 milions d'euros, reflectint un augment del 5.1% respecte al mateix període de l'any passat. Les exportacions van augmentar un 7% fins als 127.5 milions d'euros, mentre que les importacions van créixer un 2.3% fins als 85 milions d'euros, la qual cosa va suposar un superàvit comercial agroalimentari total de 44 milions d'euros durant els vuit primers mesos de l'any. Es tracta d'un augment del 17% respecte al període corresponent del 2020. Es van registrar xifres positives a les exportacions als Estats Units, que van créixer 2 milions d'euros o un 15%, impulsades en gran part pel bon comportament del vi, i els espirituosos i licors.

A més, les exportacions a la Xina van augmentar en 812 milions d'euros, mentre que també es van registrar increments de valors a les exportacions a Suïssa (531 milions d'euros), Corea del Sud (464 milions d'euros), Noruega (393 milions d'euros) i Israel (288 milions d'euros). Les exportacions al Regne Unit durant aquest període (116 milions d'euros) es van situar gairebé al mateix valor que l'any passat. Les exportacions a diversos països van disminuir en comparació amb el mateix període del 2020. La davallada més gran es va observar a les exportacions a l'Aràbia Saudita, que es van reduir en 399 milions d'euros o un 16%. Altres caigudes notables es van registrar a les exportacions a Hong Kong (-103 milions d'euros) i Kuwait (-101 milions d'euros). Pel que fa a categories específiques de productes, els vuit primers mesos del 2021 van experimentar increments importants dels valors d'exportació de vi (2.5 milions d'euros) i licors i licors (1.3 milions d'euros), amb increments del 31% i del 32% respectivament. S'han registrat descensos a les exportacions de blat (-892 milions d'euros) i d'alimentació infantil (-736 milions d'euros). Els augments més notables en el valor de les importacions es van observar en els pastissos (1.1 milions d'euros), la soja (1.1 milions d'euros), els àcids grassos i ceres (500 milions d'euros), l'oli de palma i nucli (479 milions d'euros) i grans de cacau (291 milions d'euros més).

Les caigudes més altes dels valors d'importació, en canvi, s'han observat en fruites tropicals, fruits secs i espècies (-669 milions d'euros), sucs de fruites (-194 milions d'euros), cítrics (-159 milions d'euros), tabac cru (-158 milions d'euros). , i arròs (baixada de 140 milions d'euros). Més informació disponible aquí i sobre el comerç agroalimentari de la UE sevae.

anunci

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Comissió Europea

Comerç i seguretat: la Comissió destaca el treball per defensar els interessos i els valors de la UE

publicat

on

La Comissió Europea presenta conclusions clau relacionades amb la defensa dels interessos de la UE quan es tracta de controls d'exportacions i inversions estrangeres a la UE. La Comissió va examinar 400 inversions estrangeres des que va entrar en vigor la nova legislació de control de la inversió estrangera directa (IED). Tot i que només està vigent des d'un any, hi ha hagut una adopció impressionant d'aquest mecanisme, la qual cosa significa que els interessos de la UE estaran millor protegits en el futur. Al mateix temps, més de 30,000 sol·licituds d'exportació de mercaderies amb potencial ús militar van ser revisades pels estats membres sota el règim de control d'exportacions de la UE, amb 603 d'aquestes exportacions bloquejades. Aquests són alguns dels fets destacats anunciats amb motiu de la publicació dels primers informes sobre control de la IED i sobre controls d'exportació.

El vicepresident executiu i comissari de Comerç, Valdis Dombrovskis, va dir: "La UE segueix oberta al comerç i a la inversió estrangera: aquest és un pilar de la nostra creació d'ocupació i creixement econòmic. Però la nostra obertura no és incondicional i cal equilibrar-la amb eines adequades per salvaguardar la nostra seguretat i l'ordre públic. El control de les inversions estrangeres i el control de les exportacions de béns de doble ús ajuden a mantenir la UE segura, alhora que protegeixen els drets humans. Són elements clau de la nostra política comercial oberta, sostenible i assertiva. Aquests dos informes posen de manifest com aquestes eines poden ajudar la Comissió i les autoritats competents dels estats membres a actuar de manera decidida quan la situació ho requereixi, defensant els nostres interessos alhora que fomenten els nostres valors”.

Detecció d'IED

Aquest informe sobre la detecció de la IED és el primer que es publica des que la nova regulació de la UE sobre la detecció de la IED va entrar en vigor fa un any. En virtut d'aquest reglament, els estats membres i la Comissió col·laboren estretament per garantir que qualsevol inversió estrangera directa que pugui suposar un risc per a la seguretat dels estats membres de la UE o dels actius crítics de la UE es controli eficaçment.

anunci

Pel que fa a les conclusions clau, l'informe destaca:

 • La Comissió va examinar 265 transaccions notificades pels estats membres en virtut de l'informe fins a finals de juny de 2021 (ara el caixer està per sobre de 400);
 • El 80% de les transaccions no justificaven una investigació addicional i, per tant, van ser avaluades per la Comissió en només 15 dies;
 • la majoria de les notificacions de control dels Estats membres es refereixen al sector de la fabricació, les TIC, l'engròs i el detall;
 • els cinc principals països d'origen dels inversors entre els casos d'IED notificats eren empreses ubicades a: els Estats Units, el Regne Unit, la Xina, el Canadà i els Emirats Àrabs Units;
 • la Comissió va emetre un dictamen en menys del 3% dels 265 casos examinats.

L'informe confirma que la UE continua oberta a la inversió estrangera, alhora que garanteix la protecció de la seguretat i l'ordre públic de la UE. El mecanisme de cooperació per a la detecció de la IED funciona de manera eficaç i no crea retards innecessaris en les transaccions. Un nombre creixent d'estats membres han adoptat el seu propi mecanisme de detecció: 18 ara disposen d'un mecanisme. La Comissió Europea espera que tots els estats membres adoptin mecanismes nacionals de control. Això millorarà encara més l'eficàcia del sistema de control i garantirà un enfocament global de la UE per fer front als riscos relacionats amb la seguretat o l'ordre públic.

Controls d’exportació

Aquest és l'últim informe sobre controls d'exportació abans de l'entrada en vigor del Reglament actualitzat de controls d'exportació.

anunci

L'informe mostra que les exportacions de doble ús representen al voltant del 2.3% del total de les exportacions de la UE. D'un total de 30.292 sol·licituds i notificacions d'exportacions sota llicències, 603 transaccions (exportacions) van ser denegades (el 2019), que representen al voltant del 0.02% del total d'exportacions. Això situaria el valor del comerç de doble ús en 119 milions d'euros el 2019.

El nou Reglament que va entrar en vigor el 9 de setembre d'enguany reforça encara més els controls a les exportacions mitjançant:

 • Introduir una nova dimensió de "seguretat humana" per capturar les tecnologies emergents de doble ús, especialment les eines de cibervigilància;
 • simplificar els tràmits i fer que el sistema de control d'exportacions sigui més àgil i capaç d'evolucionar i ajustar-se a les circumstàncies;
 • desenvolupar un programa de formació i capacitació de la UE per a les autoritats de concessió de llicències i aplicació dels estats membres;
 • coordinar i donar suport a l'aplicació sòlida dels controls, i;
 • establir diàlegs amb tercers països per millorar la seguretat mundial i promoure condicions equitatives a nivell mundial.

Memoràndum sobre controls d'ús dual 9 de setembre de 2021.

Fons

El control de la IED i els controls d'exportació formen part de l'estratègia comercial renovada de la UE, que pretén fer complir els drets de la UE i defensar els seus valors de manera més assertiva. Altres iniciatives i accions d'aquesta estratègia inclouen:

 • Una proposta sobre un instrument de contractació internacional per ajudar a garantir unes condicions de joc equitatives al mercat global de contractació. Això passa actualment amb el Parlament Europeu i el Consell.
 • Una proposta legislativa per a un nou instrument contra la coacció, prevista el desembre de 2021, que permetrà a la UE respondre als intents d'altres països per forçar la UE o els seus països a introduir canvis polítics.
 • Una nova eina elaborada actualment per la Comissió, dissenyada per abordar amb eficàcia les subvencions estrangeres que causen distorsions i perjudiquen la igualtat de condicions al mercat únic en qualsevol situació de mercat.
 • L'octubre de 2020 es va llançar un nou portal "Accés als mercats", que ofereix informació multilingüe i fàcilment accessible per ajudar les empreses de totes les mides a treure el màxim profit dels acords comercials de la UE.
 • El novembre de 2020, es va establir un punt d'entrada únic, que fa que qualsevol part interessada amb seu a la UE pugui presentar queixes sobre l'incompliment per part de tercers països dels seus compromisos comercials internacionals amb la UE.
 • Un ús més sistemàtic de les estructures institucionals establertes pels acords comercials de la UE per garantir l'aplicació efectiva dels compromisos de tercers països i la resolució de les barreres d'accés al mercat.
 • Un ús més actiu dels mecanismes de resolució de disputes per fer valer els nostres drets.
 • Mobilització continuada de representants de la societat civil en l'aplicació dels acords i acords comercials de la UE, especialment en matèria de comerç i desenvolupament sostenible.

Més informació

Informe sobre el control de les inversions estrangeres directes a la Unió

Document adjunt a l'informe de la FDI

Informe sobre el control d'exportacions, intermediació, assistència tècnica, trànsit i trasllat de béns de doble ús

Full de dades

Brochure

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

agricultura

Estadístiques agrícoles de la UE: subvencions, llocs de treball, producció

publicat

on

Descobriu fets i xifres sobre l'agricultura a la UE, inclòs el finançament per país, ocupació i producció, Societat.

L'agricultura és una indústria important per a tots els països de la UE i tots reben fons de la UE a través de la Política Agrària Comuna (PAC). Aquests fons donen suport als agricultors directament a través del Fons Europeu Agrícola de Garantia i les zones rurals, l'acció climàtica i la gestió dels recursos naturals a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.

Esbrina com la Política Agrària Comuna dóna suport als agricultors.

Subvencions agràries de la UE per països

El 2019, es van gastar 38.2 milions d'euros en pagaments directes als agricultors i 13.8 milions d'euros en desenvolupament rural. 2.4 milions d'euros més van donar suport al mercat de productes agrícoles.

anunci

Les normes que regulen com es gasten els fons de la Política Agrària Comuna les determina el Pressupost a llarg termini de la UE. La les normes actuals s'aplicaran fins al desembre de 2022, després el més recent reforma de la política agrícola comuna entrarà en vigor i durarà fins al 2027.

Infografia amb mapa que mostra la quantitat de subvencions de la Política Agrària Comuna per país de la UE l'any 2019. Es poden trobar dades clau a l'epígraf Subvencions agrícoles de la UE per país.
La divisió dels fons de la Política Agrària Comuna entre els països de la UE  

Estadístiques d'ocupació agrícola de la UE

La indústria agrícola va donar suport a 9,476,600 llocs de treball el 2019 i 3,769,850 llocs de treball en la producció d'aliments (el 2018) i va representar l'1.3% del producte interior brut de la UE el 2020.

Romania tenia la majoria de persones ocupades a l'agricultura el 2019, mentre que Dinamarca tenia la majoria de persones ocupades en la producció d'aliments el 2018.

anunci

Per cada euro gastat, el sector agrícola genera 0.76 € addicionals per a l'economia de la UE. El valor afegit brut de l'agricultura -la diferència entre el valor de tot el que va produir el sector agrícola primari de la UE i el cost dels serveis i béns utilitzats en el procés de producció- va ser de 178.4 milions d'euros el 2020.

Infografia que mostra l'ocupació a l'agricultura (el 2019) i la producció d'aliments (el 2018) per país de la UE. Les dades clau es poden trobar a l'epígraf Estadístiques d'ocupació agrícola de la UE.
Els sectors de l'alimentació i l'agricultura a la UE  

La producció agrícola a Europa

L'agricultura de la UE produeix una gran varietat de productes alimentaris, des de cereals fins a llet. La UE ha legislat per garantir que els aliments produïts i venuts a la UE siguin segurs per menjar. El L'estratègia de la UE de la granja a la bifurcació, anunciat el 2020, té com a objectiu garantir que els aliments també es produeixin de manera més sostenible. Els eurodiputats volen reduir millor l'ús de pesticides protegir els pol·linitzadors i la biodiversitat, acabar amb l'ús de gàbies en la ramaderia i augmentar l'ús del sòl per l'agricultura ecològica per 2030.

Infografia que mostra quantes tones d'aliments diferents es van produir a la UE el 2019.
Producció d'aliments a la UE  

Política Agrícola Comuna 

Fonts de dades 

Comparteix aquest article:

Seguir llegint
anunci
anunci

Tendències