Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

La millora de l'accés a les dades d'Europa ajudarà a impulsar l'era digital

COMPARTIR:

publicat

on

Avui (23 de febrer) la Comissió Europea ha adoptat la seva Llei de dades, que pretén fer les dades més accessibles i fer que els mercats de dades siguin més oberts i justos. La Comissió vol permetre que els governs i les empreses aprofitin les dades que es generen actualment però que no s'utilitzen. 

"Avui és un pas important per alliberar una gran quantitat de dades industrials a Europa, beneficiant les empreses, els consumidors, els serveis públics i la societat en general", va dir el comissari Thierry Breton. “Fins ara, només s'utilitza una petita part de les dades industrials i el potencial de creixement i innovació és enorme. La Llei de dades garantirà que les dades industrials es comparteixen, s'emmagatzemen i es tracten amb el ple respecte de les normes europees".

La proposta inclou mesures per permetre als consumidors accedir a les dades generades pels seus dispositius, en lloc del model actual on els fabricants poden accedir exclusivament a aquestes dades. La proposta també permetria als consumidors que els fabricants comparteixin les seves dades amb tercers i canviïn més fàcilment entre proveïdors de serveis al núvol. 

"Volem donar als consumidors i les empreses encara més control sobre què es pot fer amb les seves dades, aclarint qui pot accedir a les dades i en quines condicions", va dir la vicepresidenta de la Comissió, Margrethe Vestager. 

A més, l'acte proporcionaria un mitjà a través del qual les autoritats públiques podrien sol·licitar l'accés a les dades d'empreses privades per respondre de manera més eficaç a una situació d'emergència. La Llei pretén proporcionar-ho amb una càrrega mínima per a les empreses, amb una disposició que les empreses podrien demanar una compensació si proporcionessin dades al preu. 

La nova proposta funcionarà amb les lleis ja existents en l'àmbit de la privacitat electrònica i la protecció de dades. També va ser una part més àmplia de l'Agenda Digital d'Europa. 

La iniciativa forma part de l'estratègia europea de dades de la Comissió, que es va anunciar el febrer de 2020. L'estratègia de dades té com a objectiu crear espais digitals europeus comuns, que permetin a les empreses, governs i particulars europeus accés a més dades. 

anunci

La Llei pot anar seguida de propostes de dades més sectorials, amb salut, mobilitat i possiblement finançament.

Comparteix aquest article:

Tendències