Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

La Comissió estableix noves normes per respectar els drets humans i el medi ambient a les cadenes de valor globals

COMPARTIR:

publicat

on

Avui (23 de febrer), la Comissió Europea ha adoptat una proposta de Directiva sobre diligència deguda en sostenibilitat corporativa. La proposta pretén fer que les cadenes de subministrament siguin més sostenibles i respectuoses amb els drets dels treballadors. 

S'espera que en prendre mesures a nivell de la UE, les empreses no s'hagin d'adherir a un "espaguetis" de regles diferents en diferents estats que fragmenten el mercat únic. Algunes empreses ja han pres mesures per sufocar la pressió dels consumidors i la publicitat negativa, alguns països han introduït algun tipus de diligència deguda.

Les empreses hauran d'identificar i, quan sigui necessari, prevenir, acabar o mitigar els impactes adversos de les seves activitats sobre els drets humans, com el treball infantil i l'explotació dels treballadors, i sobre el medi ambient, per exemple la contaminació i la pèrdua de biodiversitat. La Comissió espera que les noves normes aportin seguretat jurídica i condicions equitatives. També s'espera que les mesures tinguin un impacte més enllà de la UE. 

Les noves normes s'aplicaran a les grans societats anònimes amb una facturació de més de 150 milions d'euros a tot el món i més de 500 empleats o empreses de "sectors d'alt impacte" amb una facturació de 40 milions d'euros i més de 250 empleats. S'inclouen les empreses no comunitaris actives a la UE. Les petites i mitjanes empreses (pimes) no estan directament a l'abast d'aquesta proposta.

Les autoritats administratives nacionals designades pels Estats membres seran les encarregades de supervisar aquestes noves normes i podran imposar multes en cas d'incompliment. A més, les víctimes tindran l'oportunitat d'emprendre accions legals pels danys que s'haguessin pogut evitar amb les mesures de diligència deguda adequades.

Les grans empreses hauran de tenir un pla per garantir que la seva estratègia empresarial sigui compatible amb la limitació de l'escalfament global a 1.5 °C d'acord amb l'Acord de París. Una responsabilitat especial serà assumida pels directors de l'empresa, als quals s'ha d'encarregar específicament d'establir i supervisar la implantació de la diligència deguda i d'integrar-la a l'estratègia corporativa. 

La proposta de la Comissió també inclou mesures d'acompanyament per ajudar les empreses, especialment les petites empreses, o les de tercers països, a adaptar-se a les noves normes. 

anunci

Comparteix aquest article:

anunci

Tendències