Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

El Sud Global està morint de fam

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Rússia va envair Ucraïna, i ara el sud global està morint de fam. Mentre la violència continua, els governs nacionals estan imposant sancions a Rússia. Una conseqüència no desitjada d'aquestes sancions, però, ha estat l'augment astronòmic dels preus dels aliments al món en desenvolupament - escriu Bruno Roth

A mesura que els responsables polítics de la UE continuen traçant estratègies per castigar Rússia, alhora que donen el suport tan necessari a Ucraïna, han de tenir en compte aquest efecte dominó i les vides en joc.

Les protestes tenen Trencat, des d'Amèrica del Sud fins a l'Àsia oriental, amb persones que demanen suport a mesura que els aliments esdevenen inabastables. Els països han experimentat protestes tant d'agricultors com de ciutadans en resposta als augments del govern dels preus dels aliments. Segons el Fons Monetari Internacional, la cistella d'inflació de molts països en desenvolupament és 50 per cent d'aliments, donant a l'escassetat d'aliments actual un impacte desproporcionat als països en desenvolupament. Els mercats emergents estan lluitant per fer front i els governs es veuen obligats a prendre mesures dràstiques per evitar la fam massiva. El Banc Mundial havia pronosticat un creixement del 6.3% per a les economies emergents el 2022; en funció de la trajectòria actual, però, la nova estimació és només del 4.6 per cent.

Serra 2020 màxims històrics d'inseguretat alimentària, amb 150 milions de persones classificades com a inseguretat alimentària aguda. El 2021 va batre aquest rècord amb gairebé 40 milions de persones, i el 2022 no serà una excepció, amb aquestes estadístiques agreujades per la invasió russa. Ucraïna i Rússia junts produeixen aproximadament 30 cent de les exportacions mundials d'ordi i blat, així com 15 cent del subministrament mundial de blat de moro i 65 cent d'oli de llavors de gira-sol. També en són responsables un terç de la producció mundial de potassi i amoníac, tots dos ingredients essencials en els fertilitzants. Els dos països es van combinar per produir 12 cent del consum global de calories.

Després de l'inici de la invasió, els preus dels fertilitzants i dels productes bàsics alimentaris van augmentar entre 20 i 50 per cent. El Programa Mundial d'Aliments ha advertit que l'escassetat d'aliments actual pot superar els nivells de la Segona Guerra Mundial i això racionament dels aliments aviat es pot convertir en una necessitat. Això, sens dubte, però sense voler, crearà malestar social massiu.

La invasió no només ha interromput la producció, sinó que l'impacte en les cadenes de subministrament i les operacions també ha bloquejat de manera efectiva els canals de creació i distribució, contribuint encara més al fort augment dels preus. Sense un accés assequible als fertilitzants, per exemple, els països en desenvolupament, especialment a l'Àfrica, no poden cultivar els seus propis productes i tampoc poden permetre les importacions d'aliments. La producció que continua està fortament restringida per l'augment dels costos, i els rendiments dels aliments estan caient fins a un 15 per cent amb la reducció de l'accés als fertilitzants. Els costos dels nutrients sintètics continuen augmentant i l'ús de menys fertilitzants crea el risc afegit d'aliments de menor qualitat. La invasió russa d'Ucraïna es va tallar gairebé 20 cent de les exportacions mundials de nutrients, contribuint a una crisi ja en curs. Això torna la conversa a les sancions.

Tot i que les sancions a les empreses i entitats russes són una eina geopolítica essencial, passar de les sancions generals a les sancions intel·ligents és un pas important que els responsables de la presa de decisions de la UE han de tenir en compte. Això vol dir formular sancions que maximitzar la pressió sobre Rússia alhora que minimitza els danys col·laterals. Els nivells mundials de fam augmenten contínuament i han arribat a un màxim històric. Això s'ha vist agreujat per la pandèmia de la Covid-19, de la qual s'està recuperant molt lentament, i l'impacte desigual d'aquesta crisi sanitària mundial ja ha deixat molts països en desenvolupament en una situació financera precària.

anunci

Els preus continuen pujant sense un final a la vista, i el pitjor de la crisi encara està per arribar. Tot i que els governs nacionals estan fent tot el possible per ajustar els tipus d'interès i els salaris, també estan equilibrant la inflació global i la pressió internacional per enfrontar-se a Rússia. Les violacions dels drets humans no es poden tolerar, i és essencial que la comunitat internacional estigui unit al poble d'Ucraïna. Tanmateix, mentre les sancions russes s'imposen sense distinció, les funcions essencials de les empreses agrícoles russes en els sistemes alimentaris mundials s'estan impedint.

Ajudar a Ucraïna i castigar Rússia es pot i s'ha de fer sense sacrificar milions de persones a l'escassetat d'aliments. La desnutrició i la fam ja són problemes greus als mercats emergents i les sancions indiscriminades no ajuden res. Actual sancions de la UE han prohibit que es facin negocis, fins i tot amb alguns amb seu a la UE empreses de fertilitzants com EuroChem, amb seu a Anvers, a causa de les connexions russes, només contribueix a més interrupcions de la cadena de subministrament. Les empreses europees estan obligades a adherir-s'hi, tot i que l'impacte negatiu ha tingut la UE reflexionant sobre l'aixecament de sancions en determinades entitats i persones especialment impactants, com per exemple, els propietaris d'EuroChem.

Diàlegs en curs entre Rússia i Ucraïna, amb la mediació de països tercers, es pretén alliberar algunes botigues de cereals, però això només és un remei temporal. A mesura que els preus continuen augmentant, la represa de les importacions d'aliments no és suficient per garantir la seguretat alimentària. Només adoptar sancions intel·ligents pel que fa a l'agricultura i, concretament, a les empreses de fertilitzants ajudarà a protegir milions de persones innocents i indefenses, tant a Ucraïna com al món en desenvolupament. Sense això, els països en desenvolupament seguiran mancant de l'autonomia agrícola necessària per alimentar les seves poblacions.

Bruno Roth és un estudiant de tota la vida d'història i un antic escriptor tècnic a Allianz Germany. Bruno ha tornat a casa a la seva Suïssa natal i persegueix la seva passió pel periodisme.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències