Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Una associació climàtica que val la pena encoratjar

COMPARTIR:

publicat

on

Mentre el Regne Unit es prepara per a les properes eleccions, previstes per al 4 de juliolth, molts experts esperen el retorn del Partit Laborista al poder després de 14 anys a l'oposició - escriu Guy Kioni.

Sota el lideratge de Keir Starmer, el partit laborista ha centrat la seva plataforma principalment al voltant d'un pla per revitalitzar l'economia, reduir el cost de la vida i emmarcar el país com a líder mundial en avenços sostenibles i tecnològics. Com que el Regne Unit té com a objectiu assolir el zero net l'any 2050, els laboristes, si són elegits, tindran una oportunitat única de dirigir la seva atenció i la inversió del govern cap a la tecnologia neta. Una cadena de subministrament estable i fiable de minerals crítics és fonamental per donar suport a la fabricació de tecnologia neta al Regne Unit i a tot Europa. També s'hauria d'encoratjar la ciutat de Londres com un dels centres financers del món a considerar una major inversió en ESG i minerals crítics als mercats emergents, amb un focus en l'economia circular.

Encara que al març de 2023 una estratègia mineral crítica integral, encertadament titulada Resiliència per al futur, va ser llançat pel llavors secretari d'Estat d'Empresa, Energia i Estratègia Industrial, Rt Hon Kwasi Kwarteng, evidentment altres problemes urgents en curs van impedir la seva implementació efectiva. En aquest sentit, és clau la República Democràtica del Congo (RDC), que actualment serveix com a proveïdor global dels minerals crítics necessaris per a la producció d'aquesta tecnologia neta. A partir del 2020, la RDC ho era subministrant fins a un 69% del cobalt del món. A més, minerals essencials com el coltà, la cassiterita, l'or i la wolframita, molts dels quals no són noms familiars però que, tanmateix, són vitals per a la tecnologia d'energia neta. produït per la RDC.

Malauradament, no es va prestar prou atenció a aquest paper integral de la RDC, el potencial de la qual en els camps de la seguretat i la diplomàcia internacional es va ignorar, malauradament, en gran part. Això va ser a la llum de l'execució del Llei de seguretat de Ruanda. Aprovada per llei l'abril de 2024, d'acord amb la llei, l'asil del Regne Unit s'havia de transferir a Ruanda abans que s'escoltessin les seves demandes d'asil, la qual cosa va portar alguns parlamentaris a prioritzar-ho per sobre del paper que la RDC pot i hauria de tenir per garantir els interessos energètics nacionals britànics.

Buscant assegurar les cadenes de subministrament i convertir la RDC en un centre global de minerals crítics, el govern de la RDC, sota el president Felix-Antoine Tshisekedi, ha invertit 3.5 milions de dòlars Bonassa, la primera empresa integrada de processament i comerç de metalls del país, que finança una refineria de coure i cobalt (planta hidrometal·lúrgica), previst que entri en funcionament a finals de 2027. Situat a la província de Lualaba, coneguda per la seva important producció de coure, el projecte Buenassa promourà la industrialització alhora que estableix un desenvolupament econòmic ecològic sostenible i circular.

La RDC ha continuat compromesa amb el procés de "mineria intel·ligent pel clima", amplificant el seu paper com a proveïdor de minerals crítics en una plataforma global. L'antic ministre d'Indústria de la RDC, Julien Paluku dit pel que fa a la centralitat dels minerals crítics per al futur del país, i pel que fa al projecte Buenassa en particular, “El president de la República Democràtica del Congo, Félix Antoine Tshisekedi, demana el benefici local i l'addició de valor als minerals crítics del país. està ben dotat. Aquesta recomanació és un pilar clau del seu programa presidencial per a la prosperitat del poble congolès, així com de la seva estratègia de seguretat nacional”.

anunci

Al marge de l'assemblea general de l'ONU de 2023, el president Tshisekedi va anunciar el seu suport i atenció a la iniciativa Buenassa, que espera que serveixi com a pilar clau de la seguretat nacional del país i proporcioni una prosperitat molt necessària als ciutadans. Tshisekedi era reelegit el desembre de 2023 en una plataforma que busca generar creixement econòmic, augmentar la seguretat a l'est i restablir les relacions internacionals del país.

El suport al projecte Buenassa complementa aquesta agenda amb la manera en què també busca dinamitzar la indústria al país. Per exemple, en un pas revolucionari, el pla de Buenassa d'implementar solucions de traçabilitat basades en blockchain té la capacitat d'afectar positivament el control del mercat, permetent als països supervisar i fer un seguiment dels preus dels metalls i ampliar les dades del passaport de la bateria.

El projecte ha aconseguit col·laboracions financeres i tècniques amb institucions internacionals com Delphos International, MET63, Bara Consulting, amb seu britànic, i més, creant un espai per a beneficis econòmics per a tots els països implicats en l'associació.

Actualment, el projecte dóna suport a una iniciativa de vehicles elèctrics que implica la RDC, Zàmbia i fins i tot els EUA, amb l'objectiu de transformar eventualment la indústria del vehicle elèctric. Una inversió del govern laborista entrant en el projecte de la refineria de Buenassa seria mútuament beneficiosa per a la RDC, el Regne Unit i Europa, i transmetria un missatge que el nou govern fomenta la industrialització responsable, la reestructuració de les cadenes globals de subministrament, a més de fomentar un sector econòmic verd a través de la indústria del vehicle elèctric i de les bateries. Amb els estudis de viabilitat definitius prevists a finals de 2025, el gran potencial d'aquest projecte aviat serà encara més evident.

Tenint en compte la intenció del Partit Laborista centrat en la regulació del cost de la vida al Regne Unit, la inversió a la RDC crearia nous llocs de treball al sector de la tecnologia neta, reduiria la dependència dels cotxes privats i fins i tot reduiria els costos dels serveis públics. A més, donant suport a la RDC i la seva producció de minerals crítics, el govern entrant mostraria un lideratge únic britànic en els esforços globals per fomentar el desenvolupament d'energies renovables, necessaris per combatre el problema més ampli del canvi climàtic.

Aquesta inversió també serveix com a vehicle per a l'àmplia agenda progressista del partit, avançant encara més en el compromís amb la justícia social i la sostenibilitat general. Les implicacions geopolítiques que sorgeixen de la inversió en el projecte tenen la capacitat de diversificar les fonts de minerals crítics i reduir la dependència d'un nombre limitat de proveïdors actualment. dominada per la Xina, assegurant el futur de la diversificació energètica i la sostenibilitat per al Regne Unit i tota Europa.

Els jaciments rics en minerals del país són necessaris per crear una cadena de subministrament fiable que es pugui incorporar a la transició mundial a l'energia neta i la reducció de les emissions de carboni. Les pràctiques mineres responsables a la RDC també fomenten el desenvolupament econòmic sostenible i redueixen la pobresa a tota la regió, alhora que fomenten més llaços diplomàtics entre el Regne Unit i la RDC. L'expectativa actual és que els minerals procedents de la RDC donaran suport a la mobilitat amb baixes emissions de carboni i minimitzin el consum d'energia, donant suport directament a la política del govern entrant, ja que busquen mitigar les despeses de serveis públics per als ciutadans britànics. Amb un paper clau en el manteniment d'una cadena de valor integrada al voltant de la fabricació de bateries, tant la RDC com el Regne Unit mantindrien la seva promesa d'oferir tecnologia ambiental responsable.

Finalment, els governs de la RDC i Zàmbia estan disposats a crear un Centre de Recerca d'Excel·lència per al desenvolupament d'habilitats en bateries de vehicles elèctrics en suport de zones econòmiques especials. Això ofereix una altra oportunitat per al desplegament del poder suau per al govern entrant amb l'ajuda d'acadèmics, així com d'institucions de recerca del Regne Unit mitjançant la posada en marxa de programes de coneixement i recerca, inclòs un programa vocacional per a la joventut vibrant i dinàmica de la RDC.

Tots aquests desenvolupaments en curs també estarien molt en línia amb el concepte de "Securonòmica”, desenvolupat per Shadow Chancellor of the Exchequer Rachel Reeves, que se centra a posar en primer lloc la seguretat econòmica i la resiliència de la indústria. En el cas que ens ocupa, la RDC pot garantir tant la seguretat econòmica com la resiliència de la indústria del Regne Unit, passant d'un model basat en l'ajuda a un altre centrat en el comerç i el benefici mutu. El projecte Buenassa, en particular, s'alinea amb el pla d'industrialització a llarg termini de la RDC, un model que mostra la importància de les coalicions del sector públic-privat. Una associació entre la RDC i el Regne Unit en aquest sector té la capacitat de servir d'exemple per a altres països sobre la importància de la col·laboració global per abordar els reptes climàtics alhora que potencia el benefici local.

Guy Kioni és el CEO de Missang, una empresa boutique de consultoria de geoestratègia i gestió especialitzada en minerals crítics, diplomàcia, tecnologia emergent, educació i assistència sanitària.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències