Connecteu-vos amb nosaltres

Banca

L'alta inflació suposa un problema per als principals bancs centrals

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

A mesura que cau el mercat de bons europeu, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde (a la foto), va dir el 28 de juny que el banc central iniciarà divendres un programa de compra de bons per frenar possibles crisis de deute. El BCE està considerant mantenir la "flexibilitat" en la seva assignació de reinversió a la seva cartera massiva de compra de bons d'1.7 bilions d'euros mentre llança un nou programa per estabilitzar els mercats. També està treballant en una nova eina de compra de bons per abordar l'anomenada "fragmentació". Lagarde va dir que l'eina permetria que els tipus pugin "en la mesura que sigui necessari" per complementar l'estabilització de la inflació a l'objectiu del 2%. La posició del BCE com a "comprador d'últim recurs" ha alleujat fins a cert punt la venda de bons europeus, i els rendiments dels bons sobirans d'alguns països molt palanquejats han caigut. escriu Wei Hongxu.

En virtut de la decisió del BCE d'augmentar els tipus d'interès al juliol per contrarestar la inflació, el seu programa de compra de bons proposat, alhora que alleuja una possible crisi del mercat de bons, està en contra de la seva imminent restricció monetària. Els investigadors d'ANBOUND van assenyalar que, de manera similar a les implementades per la Reserva Federal i el Banc del Japó (BOJ), la política monetària del BCE també s'enfronta a reptes per endavant. Amb l'alta inflació mundial que redueix l'espai de la política monetària, el dilema entre inflació i ocupació és cada cop més comú. Aquesta no és una bona notícia per a l'economia global i els mercats de capitals, ja que la contradicció entre creixement econòmic i inflació afectarà els principals bancs centrals durant molt de temps.

Lagarde va dir que el BCE es mantindrà "flexible" en la reinversió de la cartera de PEPP amb venciment l'1 de juliol. "Ens garantirem que es preservi la transmissió ordenada de la nostra posició política a tota la zona de l'euro", va dir. "Abordarem tots els obstacles que puguin suposar una amenaça per al nostre mandat d'estabilitat de preus".

La insistència del BCE a jugar el paper de "comprador d'últim recurs" ha extret lliçons de la crisi del deute sobirà europeu desencadenada per la crisi financera del 2008. A causa de la lenta presa de decisions del BCE en aquell moment i la seva reticència a promoure la relaxació, les economies i els sistemes financers de països molt palanquejats com Grècia, Itàlia i Espanya van patir grans pèrdues per la crisi del deute. El 2014, el BCE va llançar finalment l'alleujament quantitatiu per fer front a la doble amenaça de deflació i la crisi del deute sobirà en aquell moment, que va estabilitzar els sistemes econòmics i financers dels països rellevants. En total, actualment el BCE compra més de 49 bilions d'euros de bons, equivalent a més d'un terç del PIB de la zona euro. En els darrers dos anys, el BCE ha comprat més bons que tots els bons addicionals emesos pels 19 governs nacionals de l'eurozona, la qual cosa li ha donat una gran influència sobre els costos d'endeutament de la regió.

A mesura que el mercat europeu està a punt d'acomiadar-se dels tipus d'interès negatius, després que el BCE comenci a pujar els tipus d'interès, l'augment dels costos del préstec comportarà inevitablement nous factors de risc al seu mercat de bons. Les conseqüències de l'augment dels tipus d'interès no només provocaran el creixement econòmic de diversos països que s'enfronten a la caiguda, també és probable que condueixin a una nova ronda d'impagaments del deute. Aquest és el preu que ha de pagar el banc central per les seves mesures contra la inflació. No obstant això, com passa amb la Fed, els inversors del mercat són igualment escèptics que la política d'enduriment del BCE sigui eficaç per fer front a la inflació. Actualment, el nivell d'inflació a l'eurozona ha arribat a més del 8%, més de quatre vegades l'objectiu del 2% del BCE. S'espera que les últimes dades de l'IPC de la zona euro al juny assoleixin un màxim històric del 8.5%. L'alta inflació no és només la distorsió energètica provocada pel conflicte entre Rússia i Ucraïna, sinó també les limitacions de l'ajust de la cadena de subministrament.

Aquests factors fan que el nivell d'inflació sigui difícil de contenir a curt termini i que retrocedeixi ràpidament. L'economista en cap del BCE, Philip Lane, va dir que el banc central ha de mantenir-se vigilant en els propers mesos, ja que la inflació podria seguir augmentant i l'economia de la regió podria desaccelerar-se a causa del consum. Mentrestant, Morgan Stanley va afirmar que s'espera que l'economia de l'eurozona entri en una lleu recessió el quart trimestre d'aquest any, ja que les mesures de confiança dels consumidors i les empreses cauen a causa de la reducció del subministrament d'energia a Rússia, mentre que la inflació es manté alta. S'espera que l'economia de la zona euro es contregui durant dos trimestres abans de tornar al creixement el segon trimestre de l'any vinent, impulsada per l'augment de la inversió. Malgrat els riscos d'una desacceleració econòmica, encara s'espera que el BCE pugi els tipus en totes les reunions durant la resta de l'any, que culminarà amb una pujada fins al 0.75% al ​​desembre, atesa la persistència d'una inflació elevada. No obstant això, si les perspectives econòmiques es deterioren significativament, el BCE podria deixar d'augmentar els tipus d'interès després del setembre. Això en realitat demostra que el banc central no disposa de molts mitjans efectius davant l'alta inflació. Només pot adoptar l'enfocament d'un pas a la vegada i ajustar-se entre la inflació i la recessió.

Una situació així està passant als Estats Units i al Japó també. La Fed també s'enfronta a l'opció conflictiva d'inflació i recessió, mentre que el BOJ ha de considerar una sèrie d'efectes de canviar la seva política d'alleujament. La situació al Japó és una mica semblant a la del BCE, ja que és difícil que el banc central enduri la seva moneda reduint el seu balanç. Després que el ien japonès continués depreciant-se, el nivell d'inflació va superar l'objectiu del 2% de manera consecutiva, posant el BOJ en una posició difícil. Si s'acaba la política de relaxació que defensa Abenomics per fer front a la inflació, es produirà un augment de la rendibilitat dels bons del govern japonès, a més de l'enfonsament de la bombolla borsària japonesa. Amb el Japó en conjunt davant un nivell de palanquejament sense precedents, no és optimista que les empreses japoneses puguin permetre's l'augment dels tipus d'interès. Al mateix temps, el BOJ ha acumulat un gran nombre de bons sobirans i actius de risc. Un cop reduït i venut el balanç, s'intensificarà la venda al mercat de capitals, provocant així una crisi del mercat de capitals que afectarà tant les accions com els deutes. Aquesta crisi, especialment la crisi del deute, provocarà un xoc fatal i un impacte en l'economia.

anunci

Aquesta perspectiva també és la raó per la qual el BCE continua lluitant per aturar la compra de bons encara que estigui decidit a pujar els tipus d'interès. Relativament, a causa del paper especial del dòlar nord-americà en la moneda internacional, la Fed no troba majors riscos quan apuja els tipus d'interès mentre redueix el seu balanç, sinó que es troba en una posició relativament activa. Tanmateix, la Fed també s'enfronta al risc d'una recessió causada per un enduriment accelerat de la política. Això és similar a la situació del BCE i el BOJ. Equilibrar la inflació i l'estancament econòmic seria el principal repte a què s'enfronten les grans economies, i també és un dilema al qual s'han d'enfrontar els principals bancs centrals del món.

Conclusió de l’anàlisi final

Donat l'elevat nivell d'inflació mundial, els principals bancs centrals del món tendeixen a adoptar polítiques d'enduriment. No obstant això, la contradicció entre inflació i creixement econòmic, així com el problema del deute que se'n deriva, és cada cop més destacada. Sota aquestes contradiccions, els bancs centrals s'enfronten generalment al dilema que, si bé l'espai per a la política monetària es redueix, la dificultat política ha augmentat. Això també significa que aquests bancs centrals es troben en la vergonyosa situació de fracàs de la política monetària i que l'economia global ha de fer front a l'amenaça de l'estancament durant molt de temps.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències