Connecteu-vos amb nosaltres

Ocupació

Uber i Deliveroo superen les proves de la UE sobre treball autònom

COMPARTIR:

publicat

on

Les empreses de plataformes més grans d'Europa no superaran la majoria de les cinc proves establertes per la UE per determinar si el seu personal és realment autònom, segons una anàlisi de la CES. La directiva de treball de plataforma publicada per la Comissió Europea al desembre inclou una llista de criteris que serviran per determinar si existeix una relació laboral entre els treballadors i una empresa. Si una empresa compleix almenys dos dels cinc criteris, es considerarà empresari.

Aquests criteris onerosos podrien anul·lar el punt d'una "presunció" d'estatus laboral promesa per la Comissió, així com obrir noves llacunes que les empreses de plataformes podrien utilitzar per continuar escapant de les seves obligacions. Però això no vol dir que les plataformes puguin esperar un viatge gratuït. La nostra anàlisi ha trobat que Uber i Deliveroo es troben entre les empreses conegudes que compleixen més de dues de les proves i, per tant, serien classificades com a empresaris.

El secretari confederal de la CES, Ludovic Voet, va dir: "Les empreses de plataformes treballaran dur i gastaran molt per intentar enganyar les proves que la UE els imposa i mantenir el seu model de negoci basat en l'explotació. Però si sembla un ànec, neda com un ànec. , i charlatans com un ànec, llavors probablement és un ànec. El mateix passa amb els empresaris.

"No podria quedar més clar que les empreses de plataformes més grans d'Europa s'han de considerar empresaris. Si la proposta de Directiva no s'aplica finalment a grans plataformes que actuen clarament com a empresaris, quin seria l'objectiu d'aquesta directiva?

"La reacció de les plataformes, confiades que la Directiva confirmarà que poden operar amb autònoms sense canviar cap part del seu funcionament actual, hauria d'alertar els eurodiputats i els ministres de la necessitat d'enfortir la proposta de Directiva perquè cap plataforma caigui. les esquerdes.

"Els eurodiputats i els ministres haurien de tancar les llacunes de l'esborrany de llei per garantir que les plataformes no puguin continuar enganyant els treballadors i les empreses que compleixen les regles. El millor que podrien fer les plataformes és finalment posar-se a la taula amb els sindicats i negociar uns salaris i condicions dignes per als seus treballadors”.

Criteri 1 d'Amazon Mechanical Turk: els treballadors no tenen veu en l'establiment de límits superiors de remuneració per als seus llocs de treball. Si bé això en principi és determinat pel client, a la pràctica els imports no varien dins de les diferents categories de treball realitzat. Més important encara, Amazon Mechanical Turk té el dret de desactivar, complementar o modificar les opcions de remuneració en qualsevol moment. També s'ha de considerar que el pagament del treball realitzat es pot rebutjar si està fonamentat pel client o per la plataforma laboral digital en una "bona causa". Amazon Mechanical Turk pot fins i tot rescindir el contracte i el futur accés a la plataforma per al treballador sense previ avís per qualsevol motiu.

anunci

Criteri 2: Amazon Mechanical Turk demana als seus treballadors que es comportin amb els clients "d'una manera professional i cortès, i proporcionin informació raonablement sol·licitada en relació amb la seva realització de les tasques". A més, altres exigeixen que els treballadors realitzin les seves tasques "d'una manera competent i professional" i se'ls impedeix utilitzar qualsevol mètode automatitzat per donar suport a la seva feina. La plataforma pot demanar als treballadors que realitzin una prova de qualificació a petició dels clients.

Criteri 3: La plataforma podrà implantar mecanismes per fer el seguiment de les tasques que desenvolupen els treballadors i de l'acompliment d'aquestes feines, que també està subjecte a qualificació. També recull aquestes valoracions i les publica per a un avís públic al lloc. Els clients tenen el poder de rebutjar els treballs acabats abans d'haver-los de pagar.

Criteri 4: No s'aplica

Criteri 5: els treballadors d'Amazon Mechanical Turk no poden realitzar treballs per altres mitjans que no siguin la plataforma, cosa que pràcticament impedeix als treballadors construir cap base de clients o arribar als clients per qualsevol altre mitjà.

Criteri Uber 1: Uber estableix el nivell de remuneració dels seus treballadors. El passatger paga la tarifa a Uber i paga als treballadors setmanalment o diàriament l'import total guanyat amb els viatges realitzats. Es dedueix de la tarifa un import del 25% en els costos del servei. Tot i que el client i els treballadors poden acordar mútuament fer una ruta diferent a la proposada per l'aplicació i això pot repercutir en la tarifa, no es tracta de la lliure negociació entre passatger i treballadors. Uber decideix unilateralment una possible solució en cas de queixes dels clients, inclòs l'ajust de la tarifa pactada. El treballador pot oposar-s'hi, però la decisió final correspon a Uber.

Criteri 2: Els treballadors han d'acceptar les condicions establertes per Uber per ser admesos a la seva plataforma. Les condicions en què poden començar a utilitzar l'aplicació Uber no són negociables: primer han d'acceptar totes les condicions per poder oferir viatges en taxi a través de l'aplicació. Uber determina unilateralment els termes en què treballen els conductors, que Uber també pot canviar unilateralment, i els treballadors no poden rebutjar aquests canvis si volen continuar conduint a través de l'aplicació Uber.

Criteri 3: els treballadors reben una qualificació a través de l'aplicació i, per tant, se'ls avalua, la qual cosa pot afectar l'accés a la plataforma Uber i als viatges que s'ofereixen. Una qualificació mitjana baixa pot provocar l'eliminació de la plataforma, mentre que una qualificació mitjana alta és un criteri important per qualificar per a un estatus més alt amb les aplicacions, cosa que genera beneficis financers per al conductor.

Criteri 4: Uber verifica explícitament, mitjançant una selfie que faran els treballadors, si el treball es realitza de manera presencial. L'algoritme de l'aplicació Uber determina com s'assignen i es prioritzen els viatges, a partir d'un sistema establert per l'empresa. Quan s'ofereix un viatge, Uber proporciona una quantitat limitada de dades, de manera que el conductor no pot acceptar només aquells viatges més avantatjoses per a ell. L'algoritme d'Uber actua com un incentiu financer i té un efecte disciplinador i instructor, independentment del fet que els treballadors tinguin certa llibertat, fins a cert punt, per rebutjar un viatge, determinar el seu propi horari i utilitzar diferents aplicacions o altres sistemes de reserves a el mateix temps. Un cop utilitzen l'aplicació Uber i s'hagin iniciat sessió amb aquesta finalitat, estan subjectes al funcionament del seu algorisme. La cancel·lació freqüent de viatges per part dels treballadors comporta l'exclusió de l'ús de l'aplicació Uber. Rebutjar un viatge ofert tres vegades també significa que el conductor es tanca la sessió del sistema i, per tant, ja no se li ofereixen viatges fins que no torni a iniciar sessió.

Criteri 5: No s'aplica

Criteri 1 de Glovo: Per intentar evitar l'aplicació de la llei coneguda a Espanya com a "Llei del Rider", Glovo va canviar la manera de determinar les retribucions d'un sistema fix gestionat exclusivament per l'empresa a un sistema de subhasta de retribucions en què els treballadors oferir els preus més baixos tendeix a aconseguir llocs de treball. Aquest model no justifica eximir l'empresa del control de preus, tenint en compte que la subhasta està controlada per l'empresa i, en realitat, no ofereix cap possibilitat als treballadors d'obtenir retribucions superiors.

Criteri 2: Glovo especifica com s'ha de realitzar el treball i el servei prestat. L'empresa controla el compliment de les instruccions a través de l'aplicació. S'estableix que el repartidor havia de realitzar el servei dins del temps màxim de treball pactat; també s'especifica com s'han d'adreçar els treballadors a l'usuari final; els treballadors tenen prohibit l'ús de distintius corporatius com samarretes, gorres, etc.

Criteri 3: L'empresa ha establert un sistema de puntuació que, entre altres factors, es basa en l'avaluació del client final. L'establiment de sistemes de control de l'activitat productiva basats en les valoracions dels clients s'ha d'entendre com un indici favorable de l'existència d'un contracte de treball. Així mateix, els treballadors de Glovo estan sotmesos a un sistema de control permanent mentre presten el servei mitjançant un sistema de geolocalització GPS.

Criteri 4: El sistema de qualificació dels treballadors determina la seva llibertat d'elecció d'horaris perquè si no estan disponibles per a prestar serveis en les franges horàries amb més demanda, la seva puntuació disminueix i amb això la possibilitat que se li assignin més serveis en el futur. Això equival a perdre oportunitats laborals i remuneracions. A més, l'empresa sanciona els repartidors en no assignar-los comandes quan no estiguin operant a les franges reservades, llevat que hi hagi una causa justificada degudament comunicada i acreditada. Criteri 5: Els treballadors de Glovo no estan implicats en els acords establerts entre Glovo i les botigues i restaurants, ni en la relació entre Glovo i els clients als quals van atendre les comandes. Els treballadors no tanquen contractes amb cap d'ells, limitant-se a prestar els serveis en les condicions imposades per Glovo. És l'empresa qui pacta amb els diferents establiments els preus que paguen i fixa unilateralment les tarifes que rep el repartidor pel treball realitzat.

Cuideo Criteri 1: La plataforma digital laboral espanyola “Cuideo” controla un sistema de competència a la baixa entre els seus treballadors en els preus que s'ofereixen pels serveis d'atenció oferts. L'empresa té el control total sobre les ofertes fetes pels treballadors.

Criteri 2: La plataforma estableix diferents requisits perquè els treballadors accedeixin a les ofertes de feina a través de la plataforma, de vegades adaptats a les necessitats específiques de cada client. Aquests requisits es compleixen mitjançant la participació en cursos organitzats per la plataforma (previa pagament dels treballadors per assistir-hi) i la lectura de diferents manuals de formació.

Criteri 3: Aquest seguiment es realitza mitjançant el sistema de qualificació de la plataforma, que està controlat per l'empresa i al qual els empleats no poden oposar-se en cas de resultats negatius.

Criteri 4: Els treballadors reben sancions per la no acceptació d'ofertes en forma de menys oportunitats laborals futures i fins i tot la desconnexió permanent de la plataforma. Criteri 5: No s'aplica.

Criteris Deliveroo 1: no només la plataforma determina la remuneració, sinó que els treballadors no són conscients del nivell de remuneració abans d'acceptar els viatges, ja que no es revela la informació sobre la durada (i, per tant, el pagament). El rebuig d'un viatge després de la seva acceptació comporta una penalització per als treballadors.

Criteri 2: Les valoracions dels clients s'utilitzen per a l'assignació de treballs en el futur i, per tant, s'estableix un sistema de control i disciplina basat en la revisió dels clients que els treballadors poden reparar però sota el control de la plataforma. Els treballadors haurien d'utilitzar bosses aïllades proporcionades per Deliveroo (previa pagament) amb els logotips de la plataforma digital laboral.

Criteri 3: El rendiment es basa en el sistema de revisió dels clients esmentat anteriorment.

Criteri 4: Els treballadors són sancionats per la denegació de llocs de treball per haver-se concedit menys oportunitats o fins i tot per la desconnexió de la plataforma. En aquest sentit, hi ha constància que els treballadors de Deliveroo que van prendre vacances van ser desconnectats de la plataforma per falta de disponibilitat per al lloc de treball. Un altre element de restricció de la llibertat torna a estar connectat amb les classificacions de reputació, que són específiques de la plataforma i, per tant, tenen efectes de "bloqueig" per als treballadors a aquesta plataforma en particular.

Criteri 5: Com passa amb plataformes digitals laborals similars, els treballadors de Glovo no participen en els termes i condicions dels acords tancats amb els proveïdors i els clients, simplement entreguen els aliments en les condicions estipulades per Deliveroo.

La CES és la veu dels treballadors i representa 45 milions de membres de 89 organitzacions sindicals de 39 països europeus, més 10 federacions sindicals europees.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències