Connecteu-vos amb nosaltres

Banc Central Europeu (BCE)

El CESE diu que el Banc Central Europeu ha de garantir que un euro digital beneficiï tots els ciutadans

COMPARTIR:

publicat

on

En aquest dictamen d'iniciativa aprovat durant el ple d'octubre, el Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) dóna suport al Banc Central Europeu (BCE) en la seva avaluació dels riscos i beneficis de la introducció d'un euro digital. El CESE creu que l'adopció d'un euro digital beneficiarà a tothom a la zona de l'euro perquè les operacions de pagament siguin més ràpides i eficients, però la inclusió financera i digital serà crucial per a la seva possible implantació. El CESE continuarà seguint el treball del BCE a mesura que considera el disseny d'un possible euro digital.

El ponent d'opinió, Juraj Sipko, va dir que s'han de tenir en compte tots els aspectes positius i oportunitats de l'euro digital juntament amb tots els riscos potencials, especialment en relació amb l'estabilitat del sector financer. "Com que l'estabilitat financera és una de les qüestions clau a l'hora d'avançar cap a la introducció de l'euro digital, demanem al BCE que prengui totes les mesures necessàries en l'àmbit de la supervisió per combatre les transaccions il·legals, especialment amb finalitats de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme. , així com per combatre els ciberatacs”, va dir.

Segons el BCE, un euro digital complementaria l'efectiu oferint a les persones una nova opció sobre com pagar béns i serveis alhora que facilitaria fer-ho, contribuint a l'accessibilitat i la inclusió.

Implicar la societat civil per garantir la inclusió

El CESE també demana al BCE i als països de la zona de l'euro que impliquin les organitzacions i els representants de la societat civil en les properes etapes de preparació, negociacions i debats sobre la introducció d'un euro digital.

La seva aportació ajudarà a garantir que es prenguin totes les mesures substantives i sistèmiques per seleccionar el model més adequat que garanteixi la inclusió financera i digital, l'estabilitat financera i la privadesa.

"Aquest és un projecte complex i especialment exigent, que afecta a tots els residents dels estats membres de la Unió Europea", va dir Sipko.

anunci

L'euro digital també hauria de contribuir a un mercat europeu de pagaments minoristes més just, més divers i més resistent, tot garantint un alt grau de privadesa i seguretat. El CESE ha assenyalat que l'Eurosistema està compromès a permetre uns estàndards de privadesa elevats. Tanmateix, caldria integrar a les normes de la zona de l'euro nivells de privadesa més alts que les solucions de pagament actuals.

La introducció d'un euro digital per part del BCE també hauria de preservar el paper dels diners públics com a àncora del sistema de pagaments i contribuir a l'autonomia estratègica i l'eficiència econòmica de la UE.

Cal garantir que les transaccions tant en línia com fora de línia siguin possibles mitjançant un euro digital. A més, és igualment important que per a les operacions de pagament transfronterers, els sistemes hauran de ser compatibles entre si.

Actualment, el BCE està explorant i revisant diverses opcions de disseny per a un euro digital i prendrà una decisió final sobre si introdueix un euro digital més endavant. Al mateix temps, molts bancs centrals d'arreu del món estan considerant i desenvolupant les seves pròpies monedes digitals.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències