Connecteu-vos amb nosaltres

Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE)

L'OCDE ha d'acabar amb la perillosa porta giratòria amb el sector privat

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

El cap sortint del Centre de Política i Administració Tributària de l'OCDE (CTPA), Pascal Saint-Amans s'incorporarà a l'empresa de lobby del sector privat Brunswick Group l'1 de novembre. Això mostra la manca d'integritat en el fenomen de la "porta giratòria" a l'OCDE, qüestionant el progrés. sobre iniciatives fiscals globals clau, escriu Matti Kohonen, director executiu de Financial Transparency Coalition.

El mateix Grup Brunswick presenta el problema per si sol paraules

“Pascal ha estat al centre dels canvis més importants en el marc fiscal internacional en una generació. A partir de la seva profunda experiència a l'OCDE i en política, està molt ben posicionat per assessorar les organitzacions sobre com involucrar les parts interessades clau en temes fiscals i altres qüestions polítiques crítiques".

Brunswick continua posant de manifest que esperen que actuï com a lobbyista i que faci ús de la informació i l'experiència adquirida en els càrrecs públics. Tot això mentre Saint-Amans roman a l'OCDE fins al 31 d'octubre, participant en negociacions clau com l'establiment d'un impost mínim sobre societats i el procés del Fòrum Inclusiu (IF) de l'OCDE en el qual ha estat intricadament implicat.

Tot aquest escenari contradiu obertament el Propi de l'OCDE 2010 Principis de recomanació per a la transparència i la integritat en el lobbying implementat per una sèrie d'estats membres, demanant imposar restriccions als funcionaris públics que deixin el càrrec "per evitar conflictes d'interessos quan busquen una nova posició, per inhibir l'ús indegut de la "informació confidencial" i per evitar el "canvi de bàndol" posterior al servei públic. en processos concrets en què els antics funcionaris estaven implicats substancialment”. Els principis també recomanen "un període de 'reflexió' que restringeixi temporalment els antics funcionaris públics de fer pressió sobre les seves organitzacions anteriors".

Altres organitzacions internacionals estan més avançades pel que fa a la prevenció de conflictes d'interessos. directrius desenvolupats a la Comissió de la UE, per exemple, exigeixen un període de reflexió per al personal alt durant un període de 12 mesos, prohibint-los el lobbying o assessorant el lobby en aquesta institució europea. 

Com a mínim, Pascal Saint-Amans hauria d'acceptar no pressionar l'OCDE ni cap dels estats membres mentre continuï en el seu paper actual. Però no ho ha aconseguit.

anunci

Si forma part dels esforços per donar forma a través de converses i resultats efectius de defensa del lobby empresarial en un enfocament d'estil de campanya, això pot provocar una alteració de la dinàmica política del Marc inclusiu. Aquesta és una preocupació més àmplia que ja s'ha posat de manifest en el procés, ja que el grup intergovernamental del G-24, el Fòrum d'Administradors Tributs Africà (ATAF) i el Centre intergovernamental del Sud han expressat la seva preocupació perquè són molt menys escoltats que els grups de països amb ingressos alts com el Unió Europea (UE) i el G7.

Al cap i a la fi, el Grup Brunswick assessora a les empreses en el lobbying dels governs que són membres de l'OCDE, i possiblement alterant així les posicions que alguns governs poden adoptar en el futur respecte al Marc inclusiu. El Estat de Brunswick Group en un llenguatge força clar que “les regulacions i l'escrutini governamentals poden afectar directament els resultats d'una empresa. El lobby segueix sent essencial, però per si sol ja no és suficient. La defensa eficaç, el compromís coherent i la capacitat de donar forma a converses i resultats requereixen un enfocament d'estil de campanya".

Aquesta qüestió també suscita preocupacions més serioses a l'OCDE, ja que el secretariat fa temps que assegura públicament que pretén donar a la societat civil el mateix accés que fa als grups de pressió del sector privat. No obstant això, just l'any passat això es va confirmar amb un estil espectacular quan el el principal grup de pressió empresarial va escriure públicament a l'OCDE, detallant el conjunt desconegut fins ara de grups de treball i canals especials establerts al seu benefici –i al·legant que encara els permetia una influència insuficient.

Es requereix una revisió ètica independent urgent sobre la relació de l'OCDE, la CTPA en particular, i el sector privat. Els termes de referència d'aquesta revisió haurien d'incloure aquest nomenament específic i l'absència aparent de qualsevol salvaguarda sobre els períodes de reflexió i com gestionar els conflictes d'interessos, presents i futurs. La revisió també hauria d'avaluar el grau d'accés del sector privat al procés de l'OCDE per establir normes fiscals internacionals, comparant-ho amb les millors pràctiques nacionals de transparència i integritat en el lobbying. Finalment, la revisió hauria de considerar i recomanar polítiques per garantir que l'OCDE pugui acabar amb el "fenomen de la porta giratòria".

Aquestes pràctiques obscures no es poden permetre, pel bé de tots.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències