Connecteu-vos amb nosaltres

normes de l'impost de societats

El Parlament es va proposar aprovar la taxa mínima global de l'impost de societats 

COMPARTIR:

publicat

on

S'espera que els eurodiputats donin suport a les noves normes per a un tipus mínim global de l'impost de societats a partir del 2023 durant la sessió plenària del 18 al 19 de maig. Economia.

El 18 de maig, el Parlament examinarà un informe de la comitè econòmic i monetari per garantir un tipus mínim de l'impost de societats per a les grans corporacions multinacionals. La directiva s'aplicarà a les empreses amb una facturació d'almenys 750 milions d'euros anuals.

El desembre de 2021, els membres de l'OCDE i el G20 van arribar a un acord per a una reforma fiscal integral per abordar els reptes fiscals plantejats per la digitalització de l'economia. Poc després, la Comissió Europea va publicar la seva proposta sobre com transposar la reforma a la legislació de la UE.

Tot i que el Parlament està d'acord en general amb les propostes de la Comissió per al calendari d'aplicació, l'informe que votaran els eurodiputats demana una clàusula de revisió del llindar per sobre del qual una empresa multinacional estaria subjecta al tipus impositiu mínim. També vol que la Comissió avaluï l'impacte de la legislació sobre els països en desenvolupament.

"Per descomptat, un compromís mai no és perfecte i ningú estarà satisfet amb ell, però és un acord històric [...] Sobretot, no hem d'aguantar el que és un desenvolupament històric", va dir l'autora de l'informe Aurore Lalucq (S&D, França), parlant en una reunió del comitè el 20 d'abril.

"Hem de continuar centrant-nos a garantir que aquest acord vegi la llum el més ràpidament possible i que s'apliqui correctament", va dir.

Els eurodiputats han demanat reformes fiscals internacionals des que una sèrie d'escàndols a mitjans de la dècada del 2010 van revelar que moltes multinacionals traslladen els beneficis a països on poden tenir pocs empleats i operacions, però on gaudeixen d'un tracte fiscal preferent.

Un exemple molt utilitzat són les moltes empreses digitals que tenen models de negoci on creen valor mitjançant la interacció entre el seu negoci i els consumidors en llocs on no tenen presència física o no tenen presència física. A la pràctica, les multinacionals que paguen menys impostos ho fan a costa dels països que lluiten per finançar la inversió o els beneficis socials.

Prevenció de pràctiques de canvi de beneficis

La Comissió va proposar un fiscalitat justa de l'economia digital paquet el 2018, però la manca d'un acord global i el desacord al Consell van fer que alguns països de la UE dissenyessin els seus propis impostos digitals nacionals, donant lloc a tensions comercials.

L'acord de l'OCDE és una solució de dos pilars a aquesta fragmentació. El primer pilar és un enfocament unificat dels drets fiscals de les multinacionals més grans i rendibles. El segon introdueix un tipus mínim de l'impost de societats del 15% per mitigar les pràctiques de trasllat de beneficis a jurisdiccions sense tributació o molt baixa.

La votació al ple constituirà l'opinió del Parlament sobre les mesures necessàries per incloure l'acord sobre l'impost mínim de societats a la legislació de la UE. L'opinió del Parlament s'ha de tenir en compte quan els estats membres al Consell adopten el text definitiu per unanimitat.

Per saber més 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències