Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Cal accions per garantir el subministrament de cafè, els ingressos dels agricultors i la biodiversitat

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La inacció de les empreses de cafè està amenaçant el subministrament global de cafè, així com els mitjans de vida dels agricultors i el món natural, segons el Baròmetre del Cafè 2023, un informe en profunditat sobre l'estat de la sostenibilitat de la indústria. Adverteix que, malgrat les lleis de la UE contra la desforestació, la neteja dels boscos continuarà a bon ritme, escriu l'editor polític Nick Powell.

Al voltant de 130,000 hectàrees de bosc s'han perdut anualment durant els darrers 20 anys a causa de la neteja de terres per al cultiu de cafè mentre els agricultors intenten arribar a final de mes. No obstant això, els seus ingressos es mantenen per sota del llindar de pobresa en vuit dels deu països productors de cafè més grans. Aquesta realitat amenaça tot el sector i té implicacions mediambientals perilloses.

El Coffee Barometer, produït per Ethos Agriculture amb el suport de Conservation International i Solidaridad, també adverteix que l'augment de les temperatures a causa del canvi climàtic podria reduir dràsticament la quantitat de terra apta per al cultiu de cafè l'any 2050. “La demanda creixent de cafè combinada amb ingressos baixos i Les terres cada cop més improductives poden incentivar els agricultors a expandir les seves granges a cotes més altes i a boscos fins ara intacs". diu Sjoerd Panhuysen d'Ethos Agriculture, que vol que la indústria del cafè prengui mesures proactives i inverteixi significativament en la promoció de la producció, el comerç i el consum de cafè sostenibles.

El Baròmetre 2023 també marca el llançament de l'Índex Coffee Brew, que avalua la sostenibilitat i els compromisos socials de les 11 principals empreses de torrat de cafè del món. Tot i que hi ha líders i retardats, totes les empreses no aborden els problemes crítics de les seves cadenes de subministrament de cafè. Només dos torradors, Nestlé i Starbucks, donen a conèixer les estratègies desenvolupades per assolir els seus objectius socials i de sostenibilitat.

Tot i que la majoria de les empreses de l'índex s'han fixat ambiciosos compromisos de sostenibilitat, sovint no tenen metes i objectius mesurables i amb temps. Cinc dels principals torradors continuen confiant en projectes i inversions puntuals ad hoc. Aquests no són necessàriament part d'una estratègia més àmplia per assolir els objectius socials, ambientals i econòmics, sinó que se centren principalment en la millora de l'eficiència i la qualitat del cafè.

"Qualsevol estratègia que no tingui objectius limitats i mesurables no és una estratègia. Els compromisos sense mètriques per mesurar l'èxit no incentivaran la implicació necessària en la cadena de subministrament per fer un progrés significatiu", diu Andrea Olivar, directora d'Estratègia i Qualitat de Solidaridad a Llatinoamèrica. La majoria d'empreses de torrefacte fan servir les seves credencials de sostenibilitat participant en iniciatives amb altres els interessats però avancen poc ja que no hi ha compromisos vinculants.   

El Baròmetre també qüestiona la disposició de la indústria per complir amb el Reglament de desforestació de la UE i demana a les empreses que s'hi comprometin. La regulació, que entrarà en vigor el 2025, és un esforç innovador per garantir que les principals empreses que comercialitzen productes bàsics globals no contribueixin a la desforestació global. Les empreses tenen la responsabilitat de demostrar que els seus proveïdors no estan causant la desforestació. 

anunci

Hi ha el perill que les empreses evitin les anomenades parts del món "arriscades", on el compliment de la regulació serà més pesat. Això significa que poden obtenir el seu cafè de països més desenvolupats, com el Brasil, on els agricultors tenen més recursos per preparar-se per als nous requisits i prosperar sota el seu règim.

En llocs més arriscats, com la majoria dels països africans productors de cafè, els agricultors són a petita escala i estan fragmentats, i no tenen el suport governamental necessari per demostrar el compliment i adaptar-se a la nova regulació. Aquestes també són sovint les fronteres de la desforestació potencial. Els agricultors que perden l'accés al mercat europeu podrien veure's obligats a expandir les seves finques a zones boscoses per produir més cafè, venut més barat en mercats amb normes menys estrictes sobre la desforestació i les condicions de treball. 

El cafè el produeixen uns 12.5 milions d'agricultors en aproximadament 70 països, però només cinc d'ells (Brasil, Vietnam, Colòmbia, Indonèsia i Hondures) aporten el 85% del subministrament mundial de cafè. El 15% restant és produït per 9.6 milions de productors de cafè, sovint agricultors petits i econòmicament precaris que no tenen els recursos necessaris per complir els estàndards de sostenibilitat o trobar fonts d'ingressos alternatives. Les seves necessitats són diferents de les altres i requereixen solucions a mida que abordin les realitats econòmiques i jurídiques sovint radicalment diferents a les quals s'enfronten.

Els autors del Baròmetre argumenten que si els grans torradors de cafè es prenen seriosament a l'hora d'abordar la pobresa i la desforestació, han d'evitar excloure aquests agricultors de les seves cadenes de subministrament. Les empreses de cafè tenen els recursos per duplicar i invertir en aquestes regions vulnerables, treballant localment amb el govern, la societat civil i els grups de productors. Les solucions a mida implicaran escoltar les prioritats i les perspectives dels productors i fer inversions significatives. 

"Invertir en comunitats agrícoles en paisatges vulnerables pot semblar l'opció arriscada, però aquestes inversions són essencials per mitigar els riscos i abordar les causes arrels de la desforestació global, alhora que s'evita excloure els petits agricultors vulnerables dels mercats globals", diu Niels Haak, director de Sostenibilitat. Associacions de cafè a Conservation International.

La UE i les principals empreses de cafè del món han de treballar per garantir que els costos de prevenir la desforestació no recaiguin sobre les espatlles dels que ja viuen en la pobresa. Els autors del Baròmetre insten a la Unió Europea a donar suport a la implementació del Reglament de desforestació amb una sèrie de mesures d'acompanyament per minimitzar l'impacte sobre els petits agricultors i donar suport als països productors de cafè en la seva transició sostenible.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències