Connecteu-vos amb nosaltres

Educació

Opinió: El potencial i la perspectiva de l'educació no formal per al futur de les noves generacions

COMPARTIR:

publicat

on

imatges

Per Justina Vitkauskaite Bernard MEP (Lituània)

L’educació és molt important per a la prosperitat de la nostra societat i per al creixement, la innovació i el progrés a Europa. Els canvis ràpids i la transformació del món actual representen un gran repte per al sistema educatiu que ha d’adaptar-se constantment als canvis socioeconòmics de la societat. El sistema educatiu actual ha de coincidir amb les demandes del segle XXI que donen lloc a processos d’aprenentatge de la vida perpetus, a la mobilitat i a reptes per a l’economia global basada en el coneixement.

Hi ha diversos factors que influeixen en aquests processos transformadors i els factors econòmics tenen un paper protagonista en aquestes transformacions dels processos educatius. Aquests últims, naturalment, són els que empenyen totes les capes de la societat a adaptar-se a aquestes transformacions. Els factors econòmics afecten la generació jove en general i els grups de població vulnerables relacionats en particular, com els joves No en educació, feina o formació (NEETs), els joves que abandonen l’escola, els joves immigrants i els joves amb formulari més ampli formulats amb menys oportunitats.

Actualment, la Unió Europea continua patint la crisi econòmica i la recessió. Les conseqüències de la crisi financera i econòmica han tingut un impacte espectacular sobre la situació dels joves que busquen feina. La desocupació entre els joves està afectant els nivells que no es veuen durant gairebé X anys, i el risc de pobresa i exclusió social d’aquest grup de població augmenta constantment. El principi d’educació per a la vida i l’aplicació d’alguns enfocaments innovadors corresponents per actualitzar l’educació poden proporcionar a Europa les eines necessàries per superar aquesta tendència. El valor afegit que pot donar l’educació no formal a la nostra societat en desenvolupament i en creixement es pot convertir en un instrument fort per afrontar l’atur de la joventut. Aquest valor afegit pot prendre la forma de proporcionar a tots els grups de la nostra població noves habilitats, competències, experiència tangible i coneixements valuosos. Quin és el potencial i quines són les perspectives de l’educació no formal per al futur de la joventut?

L’educació no formal reconeix la importància de l’aprenentatge al llarg de la vida i la formació fora del reconegut i establert sistema educatiu. Per a les persones que es troben fora del sistema educatiu formal, aquesta forma d’educació és, sens dubte, més significativa que l’educació que es produeix dins dels entorns formals. En el cas que es consideri, el primer tipus d’educació esmentat pot funcionar millor, pot ser més flexible i pot estar més enfocat al seu grup objectiu. També es pot considerar com un element de reforç i de suport dels processos d’aprenentatge permanent.

L'educació no formal pot adoptar diferents formes i pot incloure programes de recuperació per a abandonaments escolars, seminaris, fòrums, iniciatives de desenvolupament inclosos educació sanitària i promoció de l'alfabetització i educació cívica preparant-se per a una ciutadania activa. Com a procés voluntari, participatiu i centrat en l’aprenent, l’educació no formal pot tenir lloc en una àmplia gamma d’ambients i situacions que poden ser atesos per facilitadors d’aprenentatge professionals i per voluntaris. Es pot basar en la participació d'enfocaments orientats a processos individuals i col·lectius basats en l'experiència i l'acció i aplicats en diferents contextos. I el que és més tangible és que l’educació no formal pot oferir i millorar un ventall d’habilitats i competències de vida més àmplies necessàries i valorades en el mercat de treball ara mateix.

anunci

Aquest conjunt d’habilitats i competències inclouen una millor comunicació, treball en equip, presa de decisions, habilitats culturals i lingüístiques, sentit d’iniciativa, confiança i habilitats empresarials. Es poden desenvolupar i adquirir mitjançant la participació en activitats educatives no formals. Per als joves que participen en activitats no formals a l'estranger, aquest conjunt d’habilitats també pot incloure un desenvolupament més pronunciat d’habilitats interculturals i lingüístiques. Totes aquestes qualificacions són especialment valorades pels empresaris quan els joves no tenen experiència laboral formal. En aquest cas, la participació en activitats no formals pot contribuir a la transició reeixida dels joves de l'educació al mercat laboral. Pot influir positivament en l'ocupabilitat dels joves i garantir-los un millor accés al mercat laboral. A més, la participació en diverses activitats no formals pot resultar en el desenvolupament d'un valuós capital social, en un augment de la mobilitat i en la creació o l'obertura de nous camins professionals. Aquests últims són especialment importants per als grups de persones més vulnerables, com els que abandonen les escoles primerenques, els joves amb menys oportunitats, els joves immigrants i els joves que no formen part de l'educació, l'ocupació o la formació.

Els mètodes que s’utilitzen en educació no formal també ajuden els joves a adquirir noves habilitats i competències. Situen l'individu en el focus del procés d'aprenentatge i afavoreixen el desenvolupament personal i social de l'individu. Aquests mètodes contribueixen a un millor compromís i motivació de les persones durant tot el procés d’aprenentatge. A més, els joves practiquen "aprendre fent" mitjançant el treball voluntari i altres activitats participatives. L’aprenentatge basat en situacions de la vida real que involucra activament una persona en el procés d’aprenentatge es torna més eficient i orientat a les habilitats.

Mitjançant la interacció a través del contacte de persones a persones, els estudiants adquireixen valuoses habilitats interpersonals i de gestió, com ara treball en equip, lideratge, gestió de projectes, resolució de problemes pràctics i habilitats en TIC. Aquestes habilitats són valuoses tant per al desenvolupament personal com per al mercat laboral. No només poden contribuir a l’ocupabilitat, sinó que poden empoderar els joves per crear les seves pròpies empreses i empreses. Aquestes capacitats, quan es consideren en un context internacional, poden crear una base sòlida per a l’aprenentatge intercultural i el diàleg multiètnic que complementen les habilitats de “coneixement dur” adquirides a través de l’educació formal. I quan aquestes habilitats es comparteixen amb persones de diferents països, es tornen encara més tangibles. Els joves desenvolupen un sentiment de comunitat més enllà de les fronteres nacionals del seu país d’origen. Milloren i adquireixen habilitats lingüístiques i desenvolupen un sentiment de solidaritat, respecte i tolerància que anima els joves a reflexionar sobre la seva identitat cultural i valors comuns com els drets humans, la igualtat i les llibertats. Pot ser extremadament beneficiós per als estudiants i els joves que no només adquireixen les habilitats i competències necessàries per al mercat laboral, sinó que també són més informats i de mentalitat àmplia.

Així, tenint en compte tots els punts esmentats, puc afirmar que aquesta forma d’educació tendeix a adaptar-se a les necessitats del mercat laboral i que té capacitat per complir els canvis socials i les necessitats de la vida dels joves. Per això, l’educació no formal ha de ser recolzada més a través de diferents canals i mitjançant diversos instruments legals i financers.

Un dels instruments clau per a l’aprenentatge i l’educació no formals és el La joventut en acció programa. Aquest programa té com a objectiu millorar l’ocupabilitat dels joves amb menys oportunitats, és a dir, els joves no educatius, laborals o formatius. I contribueix a la seva ciutadania activa i la seva inclusió social, independentment dels seus antecedents educatius, socials i culturals. A través de diferents projectes finançats per Youth in Action, cada any més que els joves i els treballadors de 150,000 participen en un gran nombre d'activitats d'educació no formal de tota la Unió Europea i més enllà.

Des del meu punt de vista, per tal de millorar l’educació no formal a Europa, les millors pràctiques d’activitats d’educació no formal a través del treball dels joves s’han de difondre àmpliament. El Parlament Europeu és un exemple d’una millor pràctica de l’activitat juvenil. A través del treball de l’Intergrup Juvenil, el Parlament Europeu organitza un ampli ventall de debats, seminaris i esdeveniments en què participen joves líders democràtics, joves investigadors i joves treballadors. Aquestes activitats organitzades ajuden els joves a millorar el seu coneixement cívic i elaborar la seva posició activa de ciutadania, que és molt important abans de les eleccions al Parlament Europeu al maig 2014.

Com a conclusió, voldria afirmar que una educació no formal pot tenir un impacte significatiu per aconseguir un desenvolupament raonable, sostenible i inclusiu per a l'Estratègia Europa 2020. Pot tenir un paper important a l'hora d'abordar la qüestió de l'escassetat d'habilitats i de donar suport a la recuperació econòmica d'Europa. Aquesta forma d’educació pot ser útil en la modernització de l’educació i pot proporcionar als joves habilitats, habilitats i coneixements de gran valor. A més, aquestes habilitats que s'adquireixen a través de la pràctica del treball amb joves durant la participació en activitats d’educació no formal poden ajudar a promoure la inclusió social i contribuir al desenvolupament personal dels joves en general.

Per als estats membres de la Unió Europea, aquesta forma d’educació és un element clau per adaptar-se a les condicions socioeconòmiques de la societat i el món en desenvolupament actuals. Aquesta és la forma d’educació preferida per a un futur millor i més pròsper per a la generació jove.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències