Connecteu-vos amb nosaltres

Educació

Erasmus +? Ja bitte!

COMPARTIR:

publicat

on

Erasmus +Discurs de la comissària d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou.

"Estic encantat d'estar aquí amb tu i Doris Pack [presidenta de la Comissió de Cultura i Educació del Parlament Europeu] per llançar Erasmus+, el nou programa de la Unió Europea per a Educació, Formació, Joventut i Esport, i m'agradaria donar les gràcies a les autoritats alemanyes. per acollir aquest esdeveniment.

"Avui comencem un nou capítol d'una gran història. Erasmus ja ha estat obrint ments i canviant vides a més de tres milions de persones; ha arribat a simbolitzar alguns dels valors i aspiracions més preuats de la Unió Europea.

"El nou Erasmus+ ampliarà aquesta oportunitat a quatre milions de persones més, donant-los l'oportunitat d'estudiar, formar-se, treballar i ser voluntaris en un nou país, en una nova cultura, en una nova llengua, amb nous amics. Amb un nou pressupost de Gairebé 15 milions d'euros, un 40% més que l'actual, Erasmus+ ofereix esperança als joves d'Europa i a les persones i institucions que els preparen per a la vida.

600,000 alemanys es beneficiaran d'Erasmus+

"El 2014, Alemanya rebrà prop de 165 milions d'euros d'Erasmus+. Això representa un 11% més del que va rebre el 2013. Calculem que en els propers set anys, Erasmus+ ajudarà a prop de 600,000 persones d'Alemanya a tenir una experiència de mobilitat a l'estranger.

"El que vull fer aquest matí és subratllar per què Erasmus+ és tan important i per què volem que en formeu part.

anunci

"Durant els darrers quatre anys he treballat per posar l'educació i la formació al centre dels plans de creixement i ocupació de la Unió Europea. És el nostre capital humà, el coneixement, les habilitats i la creativitat de la nostra gent, el que oferirà la intel·ligència i la sostenibilitat. i un creixement inclusiu que tots volem veure.Avui, l'educació se situa al centre de l'elaboració de polítiques de la UE. El nostre missatge als estats membres és clar: la inversió en educació i formació ha de continuar encara que consolidem les nostres finances públiques.

"És per això que Erasmus+ dóna suport a tots els nivells educatius, des de les plataformes virtuals per als professors d'escola fins a les necessitats úniques dels estudiants adults. Només conciliarem l'equitat i l'excel·lència entenent el viatge d'una fase educativa a la següent i construint ponts entre elles. .

"Això vol dir que, més que mai, Erasmus+ donarà suport als objectius polítics a llarg termini que hem acordat a nivell europeu i que s'estableixen clarament en les nostres estratègies d'educació i formació.

Afrontar els reptes educatius

"Per exemple: juntament amb els nostres estats membres hem acordat que l'abandonament escolar prematur és una prioritat urgent; per tant, Erasmus+ compartirà les millors solucions d'arreu d'Europa. Hem identificat les deficients habilitats lectores com un problema greu; Erasmus+ finançarà nous projectes transfronterers. projectes per abordar-lo. Sabem que les nostres competències en llengües estrangeres s'estan quedant enrere; Erasmus+ donarà suport a iniciatives per potenciar-les. Hem d'obrir l'educació a les noves tecnologies; Erasmus+ donarà suport a un millor ús de les TIC per als alumnes i els professors. Els nostres sistemes de formació professional. massa sovint fallen als nostres joves; Erasmus+ ajudarà a modernitzar-los.

"Els estudiants que volen cursar el seu màster a l'estranger tenen dificultats per obtenir préstecs; Erasmus+ oferirà una nova garantia de préstecs. Les nostres universitats no col·laboren prou amb les empreses; Erasmus+ les reunirà per crear noves aliances que fomentin la innovació.

"Erasmus+ també pot ajudar els països a abordar reptes específics. A Alemanya, per exemple, el suport podria dirigir-se a augmentar el nivell educatiu de les persones desfavorides i a ampliar i millorar l'educació i l'atenció a la primera infància, així com les escoles durant tot el dia.

"En tots aquests reptes, els ministeris nacionals i els departaments d'educació continuaran tenint el paper principal al costat de les institucions d'aprenentatge i els professors que donen vida a l'educació i l'aprenentatge.

"Però la Unió Europea ara pot oferir més suport i més recursos que mai, ja que el món de l'educació s'està globalitzant i s'enfronta a un conjunt de reptes comuns que exigeixen la cooperació, la transferència transfronterera d'innovacions i l'intercanvi d'idees. És per això que Erasmus+ marca una nova associació entre tots els actors a tots els nivells, des del local fins a l'europeu i el global.

"En aquesta nova associació, cada soci ha d'assumir la seva responsabilitat. Dotar els joves de les habilitats i competències necessàries és la responsabilitat primordial dels sistemes educatius formals dels estats membres.

Educació informal, treball juvenil

"El nostre paper a la Comissió Europea no és només donar suport a aquestes polítiques sinó també enriquir l'aprenentatge dels joves guiant-los per les rutes informals d'educació i formació, i fomentant la participació ciutadana.

"La nostra estratègia de joventut de la UE, en particular, subratlla la importància del treball amb la joventut, que permet als joves desenvolupar un sentit d'autoconfiança, adquirir habilitats i rebre suport personalitzat per superar problemes personals i socials específics.

"També animem els joves a participar en el procés democràtic i en la societat. Entre les maneres d'aconseguir-ho, hi ha mecanismes de diàleg amb els joves -el que anomenem diàleg estructurat- i facilitar-los la participació en la configuració de les polítiques nacionals.

"Així és com funcionarà Erasmus+, construint associacions multifuncionals que poden ajudar els nostres ciutadans a millorar les seves competències i habilitats d'una manera que els sistemes educatius formals sovint no ho aconsegueixen.

"Aquesta nova dimensió va ser fonamental per a la meva visió d'un programa que ofereix oportunitats a persones de diferents edats, ajudant-los a ampliar la seva gamma d'habilitats i competències.

"La mobilitat per a l'aprenentatge continua sent el centre del nou programa, com hauria de ser. Així que dediquem uns segons a recordar-nos per què Erasmus ha arribat a simbolitzar alguns dels nostres valors i aspiracions més preuats.

"Amb l'estudi, la formació, el treball i el voluntariat a un altre país, els joves desenvolupen algunes de les habilitats que els serviran per a la resta de la seva vida. Aprenen a mantenir-se pel seu compte. Aprenen a viure i treballar amb gent de una altra cultura, aprenen una nova llengua i una manera diferent de pensar, veuen el món amb els ulls dels altres, en definitiva, obren la seva ment.

"Erasmus+ significa una Europa oberta al món. Per primera vegada, el nostre nou programa està obert a tercers països, permetent als estudiants d'arreu del món passar part dels seus estudis en un país de la UE i viceversa.

La mobilitat millora les competències i l'ocupabilitat

"Però el valor de la mobilitat ens porta a una de les paradoxes dels nostres temps. Malgrat els nivells rècord d'atur, un de cada tres empresaris no pot trobar persones amb les competències adequades per cobrir les vacants. Avui en dia, dos milions de llocs de treball a tota la UE estan esperant. per al perfil adequat. La mobilitat per si sola no pot resoldre aquest problema, però proporciona una part important de la nostra resposta.

"Una altra part de la resposta és com reformem els nostres sistemes d'educació i formació professional. Aquells països, com Alemanya, que tenen sistemes professionals forts solen gaudir de nivells més baixos d'atur juvenil. Estic molt content que el govern alemany i molts les cambres d'indústria, de comerç i d'artesania es dediquen activament a compartir la seva experiència amb altres països europeus, especialment a través de l'Aliança Europea per a l'aprenentatge.

"Erasmus+ finançarà noves aliances entre proveïdors de formació i empreses per modernitzar l'ensenyament professional i per augmentar la qualitat i la quantitat dels aprenents a tot Europa.

Afrontar les amenaces transnacionals en l'esport

"Erasmus+ també inclourà una secció dedicada a l'esport, per primera vegada al pressupost de la UE.

"El nostre objectiu és doble: d'una banda, fer front a les amenaces transnacionals que pateixen el món de l'esport, com l'arranjament de partits, la violència i el dopatge, a través de projectes col·laboratius que reuneixin actors clau d'arreu del continent. I de l'altra. , per promoure el valor social de l'esport, on l'esport serveix com a vehicle de canvi, d'inclusió social, salut o carrera dual.

"Ens centrarem en projectes a nivell de base que tinguin una clara dimensió europea i que aprofitin el potencial de l'esport per donar forma a un futur millor per als nostres ciutadans.

"Senyores i senyors, tenim el deure de modernitzar els nostres sistemes educatius i formatius, tant formals com informals. Han d'oferir la combinació adequada de competències que exigeix ​​la vida en una societat complexa.

"I també tenim el deure d'ajudar els joves a fer la transició d'una fase educativa a una altra i, en definitiva, al món laboral. Aquesta és una missió on no ens podem permetre el luxe de fracassar: hem de donar als nostres joves la eines que els permetran trobar el seu propi camí cap a la felicitat, la realització i un lloc en la societat, aquí és on Europa pot marcar la diferència.

"Erasmus+ respon a aquesta convocatòria. Ofereix una nova associació entre tots els actors de l'educació, la formació i la joventut. Ofereix una nova associació entre l'educació i el món del treball. I ofereix a quatre milions de persones la possibilitat d'estudiar, formar-se, treballar o fer voluntariat a un altre país".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències