Connecteu-vos amb nosaltres

Educació

Donar la seva opinió sobre el futur de la ciència: Consulta pública sobre Ciència 2.0

COMPARTIR:

publicat

on

descarregarLa Comissió Europea ha llançat avui una consulta pública sobre "Ciència 2.0", per tal d'avaluar la tendència cap a una manera més oberta, basada en dades i centrada en les persones de fer recerca i innovació. Els investigadors estan utilitzant eines digitals per aconseguir que milers de persones participin en la investigació, per exemple, demanant-los que informin si contrauen grip per controlar els brots i predir possibles epidèmies. Els científics també estan sent més oberts: comparteixen les seves troballes en línia en una fase inicial, comparen i debat el seu treball per millorar-lo. Cada cop més, les publicacions científiques estan disponibles en línia de manera gratuïta. Segons algunes estimacions, el 90% de totes les dades disponibles al món s'han generat en els últims dos anys, i la producció de dades científiques està creixent a un ritme del 30% anual.

La consulta examinarà la consciència i la participació en aquestes tendències, així com les oportunitats creades per "Ciència 2.0" per reforçar la competitivitat de la ciència i la recerca europees. La data límit per a la resposta és el 30 de setembre de 2014.

La comissària europea de recerca, innovació i ciència, Máire Geoghegan-Quinn, va dir: "Science 2.0 està revolucionant la nostra manera de fer ciència, des d'analitzar i compartir dades i publicacions fins a cooperar arreu del món. També permet als ciutadans unir-se a la recerca de nous coneixements. Tot el procés científic s'està tornant més transparent i eficient, però això també planteja preguntes sobre la integritat i la qualitat, així que volem escoltar les opinions de la gent sobre com podem garantir que la Ciència 2.0 es desenvolupi d'una manera positiva per a Europa.".

Neelie Kroes, vicepresidenta de la Comissió responsable de l'Agenda Digital, va dir: "Ara la tecnologia i les eines digitals ofereixen l'oportunitat d'una nova transformació: millorar la recerca i la innovació i fer-les més rellevants per als ciutadans i la societat. Estem avançant cap a una ciència digital oberta, una tendència gradual però imparable. Aquesta tendència, i el desig d'abraçar-la, no prové dels polítics, sinó de les mateixes comunitats científiques i acadèmiques. I estic decidit a donar-hi suport".

La Comissió Europea ja ha integrat alguns aspectes de "Ciència 2.0" a la seva política. En particular, l'accés obert a les publicacions científiques és obligatori per a la recerca en el marc d'Horizon 2020, el nou programa de recerca i innovació de la UE. També s'ha llançat un pilot sobre dades de recerca obertes. A través dels seus programes de recerca, la UE també finança una sèrie de projectes de ciència ciutadana i dóna suport a algunes de les infraestructures electrònices que fan possible la Ciència 2.0.

Figura: Canvis en curs que afecten tot el cicle de recerca, des de l'inici fins a l'avaluació i la publicació

La consulta, així com la informació de fons, es pot trobar a el lloc web de la Comissió Europea: La teva veu a Europa (http://ec.europa.eu/research/science-2.0). També podeu seguir el debat a les xarxes socials, amb l'etiqueta #Science20.

anunci

Fons

"Ciència 2.0" està guanyant impuls ràpidament a nivell mundial com a resultat de les tecnologies digitals i com a resposta a les debilitats actuals de la ciència, inclosa la lenta i costosa procés de publicació científica, crítiques al sistema de revisió per iguals i el repte de reproduir els resultats de la recerca per manca de dades reutilitzables i replicables.

Això s'està produint en el context de grans tendències interconnectades:

  • un augment significatiu de la producció científica i una tendència a l'accés obert a la informació científica i la col·laboració oberta en recerca (col·laboració remota de científics);

  • augment constant del nombre d'actors de la ciència (avui, el món té el nombre més gran de científics mai) i una major implicació dels ciutadans en la recerca (en la pròpia recerca o com a finançadors o creadors d'agenda);

  • noves maneres de fer ciència gràcies a la disponibilitat de conjunts de dades a gran escala (el 90% de totes les dades del món s'han generat en els darrers dos anys) i al creixement constant de la potència computacional.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències