Connecteu-vos amb nosaltres

Educació

Nova publicació EUA: E-aprenentatge en les institucions d'educació superior europees

COMPARTIR:

publicat

on

EUA_Cover_E_Learning.sflbEl Associació Universitària Europea (EUA) ha publicat un nou estudi, titulat Aprenentatge electrònic a les institucions europees d'educació superior, que té com a objectiu contribuir a les discussions polítiques en curs sobre e-learning a Europa i donar suport a les universitats en els seus esforços per millorar i promoure encara més la innovació en l’aprenentatge i l’ensenyament.

La nova publicació presenta i analitza els resultats d'una enquesta realitzada per EUA entre octubre i desembre de 2013 que va reunir 249 respostes d'institucions d'ensenyament superior de tota Europa. L'enquesta va preguntar sobre el tipus d'ús de les institucions d'aprenentatge electrònic, les seves experiències en aquest àmbit i les seves expectatives. Va considerar l'aprenentatge combinat i en línia en diversos formats. Atès el fort interès pels cursos massius en línia oberts (MOOC), una àmplia secció de l'informe també es dedica a aquest número. L'enquesta també va plantejar preguntes sobre estructures i serveis de suport, coordinació intrainstitucional, garantia de qualitat i reconeixement.

Els resultats de l'enquesta van mostrar que la gran majoria de les institucions ofereixen cursos d'aprenentatge combinat i d'aprenentatge en línia (91% i 82% respectivament). Menys freqüents, però aparentment també en augment, eren altres formes de subministrament, com ara la col·laboració interinstitucional conjunta i els cursos de grau en línia. A més, gairebé la meitat de les institucions enquestades van dir que ja disposaven d'una estratègia per a tota la institució (per a l'aprenentatge electrònic) i una quarta part en preparava una.

L'enquesta també va demostrar, per exemple, que els MOOC encara tenen un interès elevat i aparentment creixent a les universitats europees. En el moment de l’enquesta a finals de 2013, només 31 de les institucions que van respondre (12% de la mostra) ofereixen MOOC o estaven a punt de llançar-les. Però gairebé la meitat de les institucions que no ofereixen MOOC van manifestar la seva intenció de presentar-les.

Els motius per desenvolupar MOOC eren generalment els mateixos entre les institucions que ja en tenien i els que tenien intenció de tenir-los: la visibilitat internacional era, amb diferència, la motivació més comuna seguida de la contractació d’estudiants. Altres motivacions destacades van ser el desenvolupament de mètodes d’ensenyament innovadors i fer més flexible l’aprenentatge per als propis estudiants de la institució.

L'objectiu de l'estudi és proporcionar informació útil per a les universitats, però també contribuir més àmpliament a les discussions sobre tendències i desenvolupaments relacionats amb la digitalització de l'aprenentatge a l'educació superior europea, que formen part d'una agenda més àmplia d'innovació en l'aprenentatge i la docència. Aquestes discussions estan relacionades amb qüestions de desenvolupament institucional i recursos i els marcs europeus i nacionals per a l'educació superior. En aquest sentit, EUA espera, per tant, que les conclusions de l'estudi s'alimentin en el diàleg polític a nivell del Procés de Bolonya i de la UE.

Es pot descarregar la publicació completa aquí.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències