Connecteu-vos amb nosaltres

Educació

Research, Università Cattolica del Sacro Cuore llança un debat a Brussel·les sobre com salvar la bretxa entre la ciència i la presa de decisions per superar els reptes de la societat

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

MILMilanUniversitaCattolicachiostro1L’11 de desembre, la Universitat Cattolica del Sacro Cuore va iniciar un debat per abordar la bretxa entre ciència i decisió política per superar un dels reptes més importants del nostre temps a Europa: el canvi demogràfic.

Reconnexió de la formulació de polítiques i la ciència: com ho fem? Aquest va ser el tema de la trobada, organitzada per la universitat italiana a Brussel·les en el marc de la Presidència italiana de la Unió Europea, que reunirà eurodiputats i representants del Parlament de la UE, de la Comissió Europea, de la Representació permanent italiana, d’investigadors, indústria i associacions rellevants.

La Universitat ha compartit avui la seva activitat investigadora i les seves col·laboracions internacionals al cor de les institucions de la UE al Parlament Europeu per proporcionar als responsables polítics les eines i proves adequades per a la presa de decisions.

anunci

Els convidats van ser rebuts pel vicepresident del Comissió d'Indústria, Recerca i Energia del Parlament Europeu Patrizia Toia. Els discursos de notes clau van ser abordats per Riccardo Ribera d'Alcala, Director general del Parlament Europeu; i Mario Melazzini, Ministre regional de recerca i innovació de la regió de Llombardia. Rector Franco Anelli, rector de la Università Cattolica del Sacro Cuore, va presentar oficialment la contribució que la investigació científica pot oferir al procés de formulació de polítiques per influir millor en la societat. Lorenzo Morelli, presentarà el coordinador del Comitè d’Estratègia de Recerca de la Universitat i degà de la Facultat de Ciències Agràries, Alimentàries i Ambientals UCloud: connectar coneixement, l'eina desenvolupada per la Universitat Cattolica per fomentar el diàleg a Europa i a tot el món entre ciència i societat.

El projecte consta de dues eines: a butlletí de notícies, enviat a un nombre de persones seleccionat cada sis mesos iniciar un debat virtual sobre un tema específic; a , que inclou la investigació realitzada per la Universitat, però també aportacions, comentaris, suggeriments i idees de socis acadèmics, empresaris, polítics. Aquesta eina en línia es convertirà en un lloc virtual que acollirà diverses contribucions. Amb un enfocament multiesportiu i un enfocament multidisciplinari, UCloud desenvoluparà noves associacions i iniciarà nous camins de recerca, mantenint sempre la discussió a nivell científic. El primer tema que la Universitat Cattolica ha cridat l'atenció dels responsables polítics europeus és el envelliment actiu i vida sana. Això significa un canvi demogràfic com un repte i, alhora, com una oportunitat per fomentar la innovació social i promoure el benestar global en una societat envellida.

Sobre aquest tema durant l'esdeveniment es va presentar també la publicació internacional Envelliment actiu i vida saludable, editat per professors Giuseppe Riva, Paolo Ajmone Marsan Claudio Grassi, que reuneix diverses aportacions de la Università Cattolica, en una perspectiva multi i interdisciplinària, tots disponibles a Accés Obert.

anunci

A la publicació trobareu una sèrie de contribucions de recerca que van des de l’àmbit mèdic fins a la psicologia, des de les ciències de la nutrició fins a les ciències socials, des dels models matemàtics fins al paper de la tecnologia de la informació en l’envelliment, per nomenar només alguns. Una part dels continguts presentats són el resultat d’investigacions sobre el tema que la universitat ha finançat i finança sobre l’envelliment, amb una inversió econòmica i de recursos humans que confirma el compromís amb la investigació de la nostra universitat. "Aquest és només un exemple de la capacitat de la universitat per dur a terme investigacions interdisciplinàries i autofinançar-se amb una perspectiva europea. Hem de combinar els punts de vista més rellevants i establir un diàleg virtuós entre ells que és la nostra proposta a Brussel·les "conclou el professor Lorenzo Morelli.

L'esdeveniment a Brussel·les es dividirà en dues sessions. El primer estarà dedicat a Canvi demogràfic: un repte important i una gran oportunitat social a Europa, el segon serà aproximadament Canvi demogràfic: una oportunitat per promoure una nutrició saludable per a un envelliment saludable.

Dues aportacions de DG CONNECT (Peter Wintlev Jensen) i DG SANCO (Jorge Pinto Antunes), va tractar els aspectes més significatius de les estratègies i iniciatives europees actuals en el camp de l’envelliment actiu i de salut. Va començar des de l’Associació Europea d’Innovació en Envelliment Actiu i Saludable i continuo amb l’oportunitat de promoure una economia de plata a Europa. La primera sessió ha comptat amb la participació de l'agregat de recerca de la representació permanent italiana d'Itàlia a la UE. Luca Moretti, de fet, ha ajudat a definir la contribució que la política europea de recerca intenta donar per salvar la bretxa entre ciència i política en relació amb el repte social actual. Durant les dues sessions es debatran tres exemples d’iniciatives de programació conjunta rellevants, que contribueixen a fer un millor ús dels fons públics europeus en el camp del canvi demogràfic. El JPI Més anys i millors vides va ser presentat per l’actual Càtedra en representació del Ministeri d’Investigació i Educació italià, Paolo Maria Rossini, professor de Neurologia de la Università Cattolica del Sacro Cuore. A més, es van presentar i discutir el JPI Urban Europe i el JPI Healthy Diet for a Healthy Life per a una vida sana, respectivament, per Margit Noll i Rafael De Andrés Medina. Els tres JPIs enumerats promouen un enfocament transnacional i multidisciplinari del tema. La segona sessió ha finalitzat amb un enfocament en la nutrició i l'envelliment tant des de la indústria com des de la perspectiva de la investigació. Dirk Jacobs ha parlat en nom de Food Drink Europe i Francesco Landi, professor de geriatria de la Università Cattolica amb rellevants col·laboracions internacionals, ha explicat el vincle entre nutrició i envelliment i els estils de vida enumerats com un dels factors determinants per a l’envelliment actiu i saludable, recentment reconegut durant un Acte de la presidència.

Franco Anelli, El rector de la Universitat de Cattolica va dir: "La complexitat de les conseqüències socials de la investigació científica i la dificultat de predir i dominar tots els resultats fan que les decisions de la política de recerca siguin molt problemàtiques. Cada vegada és més difícil i seria un gran error - tractar la cerca com un problema "simple" que es refereix només al procés d'adquisició de nous coneixements, l'elaboració de nous mètodes o tecnologies. Per aquest motiu, les polítiques de recerca requereixen, per tal de ser legitimades des del punt de vista social i moral , transparència, informació, participació pública en el procés de presa de decisions. En aquest context, les universitats, que tenen com a objectiu unificar la investigació amb les activitats educatives, tenen la tasca de formar persones capaces d’afrontar aquestes difícils eleccions ".

Patrizia Toia, vicepresident del Parlament Europeu Comissió d'Indústria, Recerca i Energia Va dir: "Des de fa anys que lluitem al Parlament Europeu per donar espai i recursos a la investigació científica, aquesta és la clau per recuperar la competitivitat i sortir de la crisi. Europa no guanyarà el seu repte de coneixement sense la capacitat d'establir una xarxa amb centres de recerca de diversos països, polítics, investigadors i empreses en un diàleg que podria posar de manifest la complexitat d'un tema en contínua evolució. El projecte de la Universitat Cattolica va en aquesta bona direcció ". 

Mario Melazzini, Ministre regional d'investigació i innovació de la regió de Llombardia, va dir: Aquest esdeveniment representa un moment important per debatre sobre l'envelliment actiu, que té un impacte significatiu en el creixement sostenible de les nostres societats, ja que afecta el tema central de la salut i la qualitat de vida. De fet, avui ens centrem en la qüestió crítica de com combinar els esforços de la ciència i la investigació amb el desenvolupament de polítiques eficaces, així com preguntar-nos com poden ajudar a la societat a afrontar els reptes demogràfics emergents. La nostra societat pot i ha d’afrontar aquests reptes convertint-los en noves oportunitats de creixement i sostenibilitat harmònics.

Educació

El rànquing universitari del 2021 demostra que les universitats europees tenen un fort grau de cooperació

publicat

on

U-Multirank, iniciat per la Comissió i cofinançat per Erasmus +, ha publicat el seu 8th rànquing universitari, aconseguint gairebé 2,000 universitats de 96 països de tot el món. Entre altres resultats, mostra que les universitats europees cooperen més intensament en comparació amb altres regions, especialment en les àrees d’actuació de l’ensenyament i l’aprenentatge, la investigació, l’intercanvi de coneixement i la internacionalització (mobilitat de personal i estudiants, diplomes i publicacions conjunts, etc.). En general, les universitats que treballen juntament amb altres institucions, empreses i indústries, governs, organismes regionals o transfronterers solen tenir un rendiment millor que les que estan menys centrades en la cooperació. Es van tenir en compte set aspectes per al rànquing: associacions estratègiques, títols conjunts internacionals, pràctiques, co-publicacions internacionals, co-publicacions amb socis industrials, co-publicacions regionals i copatents amb la indústria.

Cada any, U-Multirank compara el rendiment de les institucions d'educació superior en àrees que més interessen als estudiants, proporcionant els rànquings en línia personalitzables més grans del món. Les universitats poden utilitzar les dades U-Multirank per avaluar els seus punts forts i febles i trobar maneres de crear o enfortir els seus plans estratègics, inclosos aspectes sobre cooperació. El Iniciativa de les universitats europees és una de les accions emblemàtiques liderades per la Comissió cap a l’espai europeu d’educació. L’objectiu és crear aliances transnacionals on estudiants, personal i investigadors puguin gaudir d’una mobilitat perfecta, tant física com virtualment, per estudiar, formar, ensenyar, investigar, treballar o compartir serveis en qualsevol de les institucions col·laboradores. Fins ara, hi ha 41 aliances d’aquest tipus que reuneixen més de 280 institucions d’ensenyament superior a tot Europa. En total, hi ha disponible un pressupost de fins a 287 milions d’euros d’Erasmus + i Horizon Europe per a aquestes 41 universitats europees. Hi ha més informació disponible online.

anunci

Seguir llegint

Educació

Declaració del comissari de gestió de crisis Janez Lenarčič el dia internacional per protegir l'educació de l'atac

publicat

on

Amb motiu del Dia Internacional per Protegir l’Educació contra l’Atac (9 de setembre), la UE reafirma el seu compromís de promoure i protegir el dret de tots els infants a créixer en un entorn segur, tenir accés a una educació de qualitat i construir un millor i més futur pacífic, diu Janez Lenarčič (a la foto).

Els atacs a escoles, estudiants i professors tenen un impacte devastador en l’accés a l’educació, als sistemes educatius i al desenvolupament social. Malauradament, la seva incidència augmenta a un ritme alarmant. Això queda massa clar a partir dels desenvolupaments recents a l'Afganistan i de les crisis d'Etiòpia, el Txad, la regió del Sahel d'Àfrica, a Síria, el Iemen o Myanmar, entre moltes altres. La Coalició Mundial per Protegir l’Educació contra l’Atac ha identificat més de 2,400 atacs a centres educatius, estudiants i educadors el 2020, un 33% més que el 2019.

Els atacs a l'educació també constitueixen una violació del dret internacional humanitari, el conjunt de normes que volen limitar els efectes dels conflictes armats. Aquestes infraccions es multipliquen, mentre que els seus autors poques vegades són cridats a rendir comptes. En aquest punt de vista, posem el compliment del dret internacional humanitari de manera coherent al centre de l'acció exterior de la UE. Com a un dels principals donants humanitaris, la UE continuarà promovent i defensant el respecte mundial del dret internacional humanitari, tant per part dels estats com de grups armats no estatals durant un conflicte armat.

anunci

Més enllà de la destrucció d’instal·lacions, els atacs contra l’educació comporten la suspensió a llarg termini de l’aprenentatge i l’ensenyament, augmenten el risc d’abandonament escolar, condueixen a treballs forçats i reclutament per part de grups i forces armats. El tancament d’escoles reforça l’exposició a totes les formes de violència, inclosa la violència sexual i de gènere o el matrimoni precoç i forçat, els nivells dels quals han augmentat dràsticament durant la pandèmia COVID-19.

La pandèmia COVID-19 va exposar i va agreujar la vulnerabilitat de l'educació a tot el món. Ara, més que mai, hem de minimitzar la interrupció de la educació i garantir que els nens puguin aprendre en seguretat i protecció.

La seguretat de l’educació, inclosa la participació addicional en la Declaració d’escoles segures, és una part integral dels nostres esforços per protegir i promoure el dret a l’educació de totes les noies i nois.

anunci

Respondre i prevenir atacs a les escoles, donar suport als aspectes protectors de l’educació i protegir els estudiants i els professors requereix un enfocament coordinat i intersectorial.

Mitjançant projectes finançats per la UE en Educació en Emergències, ajudem a reduir i mitigar els riscos que comporten els conflictes armats.

La UE continua al capdavant de donar suport a l’educació en casos d’emergència, dedicant el 10% del seu pressupost d’ajuda humanitària a donar suport a l’accés, la qualitat i la protecció de l’educació.

Més informació

Fitxa tècnica - Educació en emergències

Seguir llegint

Educació

Informe de la Comissió Europea sobre educació i formació d’adults a Europa

publicat

on

La Comissió Europea Xarxa Eurydice ha publicat un informe sobre "L’educació i la formació d’adults a Europa: construir vies inclusives cap a les competències i les qualificacions". L’informe examina els enfocaments actuals per promoure l’aprenentatge al llarg de la vida, amb especial atenció a les polítiques i mesures que donen suport a l’accés d’oportunitats d’aprenentatge d’adults amb baixos nivells de competències i qualificacions. Analitza 42 sistemes d'educació i formació en 37 països europeus.

La comissària d’Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, va dir: “Aquesta pandèmia ha demostrat que molts adults no tenen les competències bàsiques adequades. En particular, ha revelat la gran fractura digital entre la població adulta. És essencial crear oportunitats d’aprenentatge sistemàtiques que permetin a les persones millorar les seves habilitats bàsiques en qualsevol etapa de la vida. També hem d’abordar la fragmentació del sector de l’aprenentatge per a adults, de manera que els adults puguin fer transicions directes entre diferents tipus i formes d’educació ”.

Nicolas Schmit, comissari d’Ocupació i Drets Socials, va dir: “Per adaptar-nos al món laboral que canvia ràpidament, hem de centrar la nostra atenció i recursos en l’aprenentatge permanent. El 2030 volem que almenys el 60% dels adults de la UE participin cada any a la formació. Els líders de la UE van acollir amb satisfacció aquesta ambició i els seus plans nacionals de recuperació i resiliència inclouen grans inversions en capacitació i recalificació d’adults. Juntament amb els interlocutors socials i tots els grups d'interès, hem de garantir l'accés a oportunitats d'aprenentatge, especialment per a les persones que es beneficiarien de la millora de la seva capacitat i de la seva nova capacitació. Aquest aspecte és fonamental per a la iniciativa Upskilling Pathways, que presta especial atenció als més vulnerables ".

anunci

A més d’examinar com es coordinen les iniciatives d’educació i formació d’adults a nivell nacional, aquest informe també presenta una cartografia única dels programes d’educació i formació d’adults per a adults i cofinançats, i les mesures d’orientació i suport existents per als menys qualificats. El Xarxa Eurídice està format per unitats nacionals als països europeus i està coordinat per Agència Executiva d'Educació, Audiovisuals i Cultura.

anunci
Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències