Primera universitats europees de 17 seleccionades: pas important cap a la construcció d’una educació europea

La Comissió Europea ha anunciat les institucions d'educació superior de tot Europa que formaran part de la primera Universitats europees aliances. Augmentaran la qualitat i l’atractiu de l’educació superior europea i fomentaran la cooperació entre institucions, els seus estudiants i el seu personal.

De les aplicacions 54 rebudes, les universitats europees de 17 que participen en institucions d’educació superior de 114 de 24 mes van seleccionar els estats d’empresa (veure Apèndix), basat en una avaluació realitzada per experts externs independents de 26, inclosos els rectors, professors i investigadors, nomenats per la Comissió. Les universitats europees són aliances transnacionals d'institucions d'educació superior de tota la UE que comparteixen una estratègia a llarg termini i promouen els valors i la identitat europeus. La iniciativa està dissenyada per reforçar significativament la mobilitat dels estudiants i del personal i fomentar la qualitat, la inclusió i la competitivitat de l'educació superior europea.

El comissari Tibor Navracsics, educació, cultura, joventut i esport, va dir: “Em complau veure l'ambició de la primera 17 Universitats europees, que serviran de model per a altres països de la UE. Permetran que les properes generacions d’estudiants experimentin Europa fent estudis en diferents països. Estic convençut que aquesta iniciativa, un element clau de l'Espai Europeu d'Educació, serà un autèntic canvi de joc per a l'educació superior a Europa, fomentant l'excel·lència i la inclusió."

La selecció d’Universitats europees inclou una àmplia gamma d’institucions d’educació superior de tota la UE, des de universitats de ciències aplicades, universitats tècniques i universitats de belles arts fins a una àmplia i intensiva recerca. universitats.

Les universitats europees es convertiran en campus interuniversitaris al voltant dels quals els estudiants, els doctorands, el personal i els investigadors es puguin moure sense problemes. Agruparan els seus coneixements, plataformes i recursos per oferir currículums o mòduls conjunts que cobreixen diverses disciplines. Aquests currículums seran molt flexibles i permetran als estudiants personalitzar la seva formació, escollir què, on i quan estudiar i obtenir un títol europeu. Les universitats europees també contribuiran al desenvolupament econòmic sostenible de les regions on es troben, ja que els seus estudiants treballaran estretament amb empreses, autoritats municipals, acadèmics i investigadors per trobar solucions als reptes als quals s'enfronten les seves regions.

En total, un pressupost de fins a 85 milions de € està disponible per al primer 17 'Universitats europees '. ElL’aliança rebrà fins a 5m en els propers tres anys per començar a implementar els seus plans i preparar el camí perquè segueixin altres institucions d’educació superior de tota la UE. El seu progrés serà supervisat de prop.

Aquesta primera convocatòria, juntament amb una segona convocatòria d’aquesta tardor, posarà a prova diferents models per implementar el nou concepte d’universitats europees i el seu potencial per impulsar l’educació superior. Per al pròxim pressupost de la UE a llarg termini que funciona des de 2021-2027, la Comissió va proposar desplegar completament les universitats europees sota Erasmus +, amb un pressupost significativament major. Mentre que algunes aliances són exhaustives i cobreixen totes les disciplines, altres són, per exemple, centrades en la sostenibilitat de les costes urbanes, les ciències socials o la salut global. Cada aliança es compon d’una mitjana de set institucions d’educació superior de totes les parts d’Europa, que donen lloc a noves associacions. Això reflecteix la distribució de les aplicacions rebudes dels diferents països.

Fons

La Comissió Europea va proposar aquesta nova iniciativa als líders de la Unió Europea abans de la Cimera Social de Göteborg al novembre de 2017. La iniciativa va ser avalada pel Consell Europeu el desembre de 2017, que va demanar l'aparició d'almenys 20 per a les universitats europees per part de 2024 i forma part de l'empenta cap a la creació d'un espai educatiu europeu per part de 2025.

Desenvolupat juntament amb els estats membres, institucions d’educació superior i organitzacions estudiantils, el concepte d’Universitats europees va atreure aplicacions d’aliances 54 amb institucions d’educació superior de 300 dels estats membres de 28 i altres països del programa Erasmus +. Van respondre a una crida Erasmus + sobre "Universitats europees" llançada a l'octubre 2018.

El 60m € originalment reservat per a aquesta nova iniciativa Erasmus + s'ha incrementat fins a € 85m permetent el finançament d’aliances 17 en lloc del 12 previst inicialment.

Més informació

Full de dades

Iniciativa d’Universitats Europees

Informació sobre la convocatòria

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, L'aprenentatge d'adults, Educació, EU, Comissió Europea, universitats

Els comentaris estan tancats.