Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

Discurs: modernització de les ajudes estatals per a un mercat energètic integrat de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

almuniaComissari de competència i vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia (A la foto) parla a l'esdeveniment Eurelectric, Brussel·les, el 2 de desembre

Vull agrair al senyor ten Berge la seva amable invitació a parlar en aquesta conferència.

Centraré la meva presentació en la revisió actual de les directrius ambientals sobre ajudes estatals.

Aquesta revisió forma part de l’estratègia més àmplia de modernització de l’ajuda estatal i tradueix els seus principis generals en orientacions polítiques tangibles.

anunci

Des del principi, vaig decidir ampliar l’abast de les directrius ambientals existents per cobrir el finançament públic de l’energia, per la senzilla raó per la qual els objectius d’una energia sostenible, segura i assequible per a Europa estan estretament lligats a la nostra política climàtica.

Les noves directrius ajudaran els estats membres a invertir millor en les seves decisions de política energètica per perseguir objectius europeus comuns.

El terme crucial aquí és "europeu". Les millors solucions als nostres reptes actuals són solucions a tota la UE.

anunci

L'energia és probablement el sector en què la realització del mercat únic reportarà més beneficis a les empreses i als ciutadans europeus.

Malgrat això, completar el mercat únic energètic fins ara ha estat complicat. Els esforços de reforma, inclòs el tercer paquet energètic llançat el 2007, triguen més del previst a tenir un impacte sobre el terreny.

Com a resultat, els preus de l’energia són notablement més alts a la UE que en altres zones industrialitzades del món.

Això dificulta la competitivitat a la UE, especialment en les indústries que requereixen molta energia, i amenaça el lideratge de deu anys d’Europa en matèria de descarbonització.

Hi ha un ampli consens sobre què hem de fer per afrontar aquests reptes. Deixeu-me recordar els elements principals de la llista:

  1. Donar a la UE un marc comú per a l'energia;
  2. Invertir en infraestructures;
  3. Augment de l’eficiència energètica; i
  4. Fomentant una ajuda a les energies renovables més eficient i millor integrada al mercat.

Política de competència: activitat recent i actual

Què pot fer la política de competència per aconseguir aquests objectius? Abans de discutir les noves directrius, permeteu-me descriure breument què fem per fer complir les normes de competència.

Els mercats energètics són una prioritat de llarga data en la política de competència, tal com demostra la investigació sectorial finalitzada el 2007.

Des de llavors, hem pres una dotzena de decisions antimonopoli que impliquen vells titulars de diversos països, com França, Bèlgica, Alemanya i Itàlia.

La nostra política preferida en tots aquests casos ha estat buscar compromisos que fessin una diferència estructural al llarg del temps i obrissin els mercats.

Més recentment, el nostre treball s’ha centrat en l’Europa central i oriental. L'abril passat, per exemple, vam acceptar els compromisos que va oferir ČEZ, el titular de l'electricitat txec.

A més, les investigacions en curs impliquen la central d’electricitat romanesa OPCOM, el titular búlgar BEH i Gazprom.

En aquest darrer cas, una de les qüestions clau és que l’empresa pot haver imposat als seus clients uns preus injustament elevats si es compara amb els costos o amb els punts de referència competitius.

Sospitem que Gazprom pot utilitzar el seu poder de mercat per adoptar una política de preus fora de línia amb els fonaments del mercat.

Això es tradueix en grans desfasaments de preus a tot Europa i ens preocupa que Gazprom els pugui haver mantingut mitjançant restriccions territorials en els acords de subministrament i excloent altres proveïdors de gas.

També estem duent a terme investigacions antimonopoli a Europa occidental. Permeteu-me mencionar un parell de casos importants per mantenir la confiança en la formació de preus.

Continuem la nostra investigació sobre el cas d’intercanvis elèctrics després de les inspeccions que es van fer el febrer de l’any passat.

Els intercanvis d’energia són fonamentals per al funcionament dels mercats elèctrics i per a la realització del mercat intern de l’energia. Per tant, és essencial prevenir totes les pràctiques comercials que puguin soscavar la confiança en aquests mercats.

Al maig, també vam realitzar inspeccions en el cas dels mercats de petroli i biocombustibles, que se centra en els preus proporcionats a l'agència d'informes de preus Platts.

La importància dels paràmetres establerts per l'agència i la naturalesa no regulada del procés poden deixar marge a un comportament anticompetitiu que condueixi a distorsions de preus.

Els preus publicats per les agències d’informació de preus serveixen de referència per al comerç en els mercats de derivats físics i financers de molts productes bàsics a Europa i a tot el món. I això significa que fins i tot petites distorsions poden tenir un gran impacte.

Les noves directrius d’ajuda mediambiental i energètica

Senyores i senyors:

Permeteu-me tornar ara al procés de revisió de les Directrius d’ajuda ambiental i energètica.

L’objectiu general de la nostra revisió és establir un marc integral per ajudar els països de la UE a invertir millor en les seves polítiques energètiques.

Aquest objectiu estratègic es pot desglossar en tres objectius:

  1. La primera ja forma part de les nostres regles existents; promoure inversions en eficiència energètica.
  2. El segon objectiu, introduït per les noves regles, tracta de les fonts d'energia renovables. Tenint en compte l'evolució actual del mercat i la tecnologia, creiem que el suport públic s'hauria de dirigir millor tenint en compte l'estat de desplegament de les diferents tecnologies.
  3. Finalment, pretenem promoure l’ús de subvencions públiques per millorar les interconnexions i desenvolupar xarxes transfrontereres.

Aquests dos darrers punts es troben entre les principals novetats de les noves directrius i voldria explicar-les amb detall.

Fonts d'energia renovables

Les noves directrius estan dissenyades per minimitzar les distorsions de la competència causades actualment per les subvencions a fonts d'energia renovables.

Particularment, evitaran la compensació excessiva de les energies renovables i fomentaran la integració gradual de l’electricitat renovable en el funcionament normal dels mercats elèctrics.

De fet, les noves directrius seran plenament coherents amb els objectius de la UE en matèria de canvi climàtic i energia establerts a l’estratègia Europa 2020 i donaran suport als estats membres en els seus esforços per assolir-los.

S’ha iniciat un debat sobre la política de canvi climàtic de la UE després del 2020 i els seus objectius encara no s’han establert. Les noves directrius no formen part d’aquest debat. Només romandran en vigor fins al 2020 i funcionaran en el context dels nostres objectius actuals.

Les noves directrius diuen que les subvencions públiques s’han de dissenyar bé. Això significa sobretot dues coses: no malgastar els diners dels contribuents i no distorsionar la competència al mercat.

A més, mantenir els costos de suport a les fonts renovables ajudarà Europa a mantenir el seu lideratge en descarbonització i també serà bo per a la competitivitat de la nostra indústria.

Avui, un problema recurrent en els sistemes de subvencions per a les energies renovables és que sovint atorguen tarifes fixes i específiques de la tecnologia. Aquests acords protegeixen aquestes fonts d'energia dels senyals de preus i condueixen a distorsions del mercat.

La solució que ofereixen les noves directrius és la introducció progressiva d’instruments basats en el mercat.

A la pràctica, això significa que es poden concedir subvencions a les tecnologies més desplegades en un procés de licitació competitiva, que mantindrà al mínim l’ajut necessari per avançar-les. Aquestes són les tecnologies que ja es poden suportar a través de primes de mercat més que no pas de tarifes d’entrada.

En canvi, un procés de licitació pot no ser viable per a tecnologies menys desplegades, però també poden orientar-se cap a la situació real del mercat. El focus aquí hauria de ser evitar una compensació excessiva.

En qualsevol cas, qualsevol política ambiciosa de renovables té un cost.

Diversos països de la UE estan preocupats pel fet que el finançament de les energies renovables suposi una càrrega per a la indústria intensiva en energia i que això pugui desencadenar la deslocalització i, en última instància, conduir a la fuga de carboni.

Vam afrontar un repte similar quan es va introduir el sistema ETS. L’hem abordat permetent l’ajut per compensar els costos que es repercutien als clients de les indústries que requereixen molta energia. La solució trobada aleshores podria servir de pla per als costos derivats del suport a les energies renovables.

Infraestructura energètica

Passant a l'objectiu de promoure la integració dels mercats energètics europeus, les noves directrius afavoriran per primera vegada les ajudes estatals a la infraestructura energètica transfronterera.

Els avantatges són clars; millors connexions entre els mercats nacionals redueixen les preocupacions sobre la intermitència i la seguretat del subministrament i milloren les economies d'escala.

Els mercats més integrats també són bones notícies per a la competència i l’eficiència del mercat, amb avantatges esperats per als consumidors industrials i residencials.

En particular, l'octubre passat la Comissió va presentar una llarga llista de projectes en infraestructures energètiques i els va definir com a "projectes d'interès comú".

Les noves directrius donen suport a la implementació d’aquests projectes per principi. I aquest és un exemple de com la política de competència pot ajudar Europa a assolir els seus objectius de política energètica.

Capacitat de generació i energia nuclear

Permeteu-me completar la meva presentació de les directrius revisades amb altres dos elements importants; les subvencions concedides per mantenir nivells adequats de capacitat de generació i la qüestió de l'energia nuclear.

El risc de subinversió en noves centrals elèctriques és un altre repte per a Europa. Alguns països de la UE tenen previst introduir els anomenats "mecanismes de capacitat" per animar els productors a construir nova capacitat de generació o evitar que tanquin les plantes existents.

Estem considerant la inclusió de normes sobre ajuts estatals per evitar que aquests mecanismes afavoreixin indegudament la generació nacional. Aquestes normes permetrien aquesta forma de suport en condicions estrictes i quan no hi hagi alternatives, com ara millors interconnexions i respostes a la demanda.

Pel que fa a l’energia nuclear, la Comissió Europea va decidir el setembre que les noves Directrius Ambientals i Energètiques no inclourien cap menció a aquesta.

Correspon als estats membres decidir si tenen la intenció d’utilitzar l’energia nuclear en el seu mix energètic i alguns països han anunciat que construiran noves plantes nuclears.

Si finalment les autoritats nacionals decideixen donar suport a l'energia nuclear, serà nostra responsabilitat avaluar la compatibilitat de les seves subvencions segons la legislació de la competència de la UE, cas per cas i directament segons les disposicions del tractat.

Senyores i senyors:

Quins són els passos següents? Abans de les vacances de Nadal, convidarem els participants del mercat a donar-nos els seus comentaris sobre un esborrany de les Directrius revisades sobre ajuda mediambiental i energètica.

Us animo a tots a participar a la consulta. Basar les noves normes en informació real del mercat és molt important per a nosaltres. Després d’això, espero que s’adoptin les noves directrius el primer semestre del 2014.

Quan estiguin al seu lloc, proporcionaran a Europa un marc robust per donar suport a les energies renovables per a la descarbonització de la nostra economia; promoure la infraestructura energètica i l'eficiència energètica; i garantir la capacitat sense donar beneficis indeguts als generadors d’energia convencionals establerts.

Juntament amb la nostra acció antimonopoli i de revisió de fusions, les noves directrius haurien de ser considerades com un pas més cap a la finalització del mercat intern de l'energia europeu.

Gràcies.

interconnectivitat d'electricitat

La Comissió aprova mesures gregues per augmentar l'accés a l'electricitat dels competidors de PPC

publicat

on

La Comissió Europea ha adoptat mesures legalment vinculants, d'acord amb les normes antimonopoli de la UE, mesures proposades per Grècia per permetre als competidors de Public Power Corporation (PPC), l'empresa elèctrica de propietat estatal grega, comprar més electricitat a llarg termini. Grècia va presentar aquestes mesures per eliminar la distorsió creada per l'accés exclusiu de PPC a la generació de lignit, que la Comissió i els tribunals de la Unió havien trobat per crear una desigualtat d'oportunitats als mercats elèctrics grecs. Els remeis proposats caducaran quan les plantes de lignit existents deixin de funcionar comercialment (cosa que s’espera actualment per al 2023) o, com a molt tard, el 31 de desembre de 2024.

En el seu decisió de març de 2008, la Comissió va trobar que Grècia havia infringit les regles de competència atorgant a PPC drets d'accés privilegiats al lignit. La Comissió va demanar a Grècia que proposés mesures per corregir els efectes anticompetitius d’aquesta infracció. A causa dels recursos presentats tant al Tribunal General com al Tribunal de Justícia Europeu, i a les dificultats per implementar una presentació de recursos previs, aquestes mesures correctores no s’han implementat fins ara. L'1 de setembre de 2021, Grècia va presentar una versió esmenada dels recursos.

La Comissió ha conclòs que les mesures proposades aborden plenament la infracció identificada per la Comissió en la seva decisió de 2008, a la llum del pla grec de desmantellar tota la generació de lignit existent el 2023 d’acord amb els objectius mediambientals de Grècia i la UE. La vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager, encarregada de la política de competència, va dir: "La decisió i les mesures proposades per Grècia permetran als competidors de PPC protegir-se millor de la volatilitat dels preus, que és un element vital perquè puguin competir en el mercat de l'electricitat al detall i oferir preus estables als consumidors. Les mesures funcionen de la mà del pla grec de desmantellar les centrals elèctriques de lignit, altament contaminants, desincentivant l'ús d'aquestes plantes, totalment en línia amb el Tracte Verd Europeu i els objectius climàtics de la UE ".

anunci

Hi ha disponible un comunicat de premsa complet online.

anunci
Seguir llegint

Biocombustibles

La Comissió aprova la pròrroga d’un any de l’exempció d’impostos per als biocombustibles a Suècia

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat, d'acord amb les normes de la UE sobre ajuts estatals, la prolongació de la mesura d'exempció fiscal per als biocombustibles a Suècia. Suècia eximeix els biocombustibles líquids dels impostos sobre l’energia i el CO₂ des del 2002. La mesura ja s’ha allargat diverses vegades, l’última vegada octubre 2020 (SA.55695). Per decisió d'avui, la Comissió aprova una pròrroga addicional d'un any de l'exempció fiscal (de l'1 de gener al 31 de desembre de 2022). L'objectiu de la mesura d'exempció fiscal és augmentar l'ús de biocombustibles i reduir l'ús de combustibles fòssils en el transport. La Comissió va avaluar la mesura segons les normes sobre ajuts estatals de la UE, en particular la Directrius sobre ajuts estatals per a la protecció del medi ambient i l’energia.

La Comissió va considerar que les exempcions fiscals són necessàries i adequades per estimular la producció i el consum de biocombustibles nacionals i importats, sense distorsionar indebitament la competència al mercat únic. A més, l’esquema contribuirà als esforços de Suècia i de la UE en el seu conjunt per complir l’acord de París i avançar cap als objectius de renovables i CO₂ del 2030. El suport als biocombustibles basats en els aliments hauria de romandre limitat, d'acord amb els llindars imposats pel Directiva revisada d'energia renovable. A més, l’exempció només es pot concedir quan els operadors demostrin que compleixen els criteris de sostenibilitat, que Suècia transposarà tal com exigeix ​​la Directiva revisada sobre energia renovable. Sobre aquesta base, la Comissió va concloure que la mesura s’ajusta a les normes d’ajuts estatals de la UE. Hi haurà més informació a la Comissió competència lloc web, en el Registre d'ajudes estatals sota el número de cas SA.63198.

anunci

Seguir llegint

Energia

L'administració de Biden té com a objectiu reduir els costos dels projectes eòlics i solars en terrenys públics

publicat

on

By

Les plaques solars es veuen al projecte Desert Stateline a prop de Nipton, Califòrnia, EUA el 16 d’agost de 2021. REUTERS / Bridget Bennett
Les plaques solars es veuen al projecte Desert Stateline a prop de Nipton, Califòrnia, EUA el 16 d’agost de 2021. Imatge presa el 16 d’agost de 2021. REUTERS / Bridget Bennett

L’administració de Biden té previst fer que les terres federals siguin més barates d’accedir als desenvolupadors d’energia solar i eòlica després que la indústria de l’energia neta argumentés aquest any en una acció de pressió que les taxes i taxes d’arrendament són massa altes per atraure inversions i podrien torpedinar l’agenda del canvi climàtic del president, escriure Nichola Groom Valerie Volcovici.

La decisió de Washington de revisar la política terrestre federal per a projectes d'energia renovable forma part d'un esforç més ampli del govern del president Joe Biden per combatre l'escalfament global impulsant el desenvolupament d'energia neta i desincentivant la perforació i la mineria de carbó.

"Reconeixem que el món ha canviat des de l'última vegada que hem analitzat això i cal fer actualitzacions", va dir a Reuters Janea Scott, consellera principal de la secretària adjunta de terra i minerals del Departament d'Interior dels Estats Units.

anunci

Va dir que l'administració estudia diverses reformes per facilitar el desenvolupament de les terres federals a les empreses eòliques i solars, però no va donar cap detall.

L’afany per facilitar l’accés a vastes terres federals també subratlla la voracitat de la nova superfície de la indústria de les energies renovables: Biden té l’objectiu de descarbonitzar el sector de l’energia el 2035, un objectiu que requeriria una àrea més gran que els Països Baixos només per a la indústria solar, segons la firma d’investigació Rystad Energy.

En qüestió hi ha un pla de tarifes i tarifes de lloguer per a arrendaments solars i eòlics federals dissenyat per mantenir les tarifes en línia amb els valors de les terres agrícoles properes.

anunci

Segons aquesta política, implementada per l'administració del president Barack Obama el 2016, alguns projectes solars majors paguen 971 dòlars per acre a l'any en lloguer, juntament amb més de 2,000 dòlars anuals per megawatt de capacitat d'energia.

Per a un projecte a escala de serveis públics que cobreixi 3,000 hectàrees i que produeixi 250 megawatts d'energia, és a dir, una xifra aproximada de 3.5 milions de dòlars cada any.

Els lloguers de projectes eòlics solen ser més baixos, però la quota de capacitat és més elevada, amb 3,800 dòlars, segons un calendari federal de tarifes.

La indústria de les energies renovables argumenta que els càrrecs imposats pel Departament de l'Interior no estan sincronitzats amb els lloguers de terres privats, que poden ser inferiors a 100 dòlars per hectàrea, i no inclouen tarifes per l'energia produïda.

També són superiors a les rendes federals per a arrendaments de perforació de petroli i gas, que costen 1.50 dòlars o 2 dòlars anuals per hectàrea abans de ser substituïts per una regalia de producció del 12.5% un cop el petroli comença a fluir.

"Fins que no es resolguin aquests costos excessivament pesats, el nostre país probablement es perdrà a l'alçada del seu potencial per desplegar projectes d'energia neta de producció pròpia a les nostres terres públiques - i els llocs de treball i el desenvolupament econòmic que comporta", va dir Gene Grace, consell general per al grup de comerç d'energia neta American Clean Power Association.

La indústria de les energies renovables ha confiat històricament en superfícies privades per situar grans projectes. Però les grans extensions de terreny privat ininterromput són cada cop més escasses, convertint les terres federals en les millors opcions per a la futura expansió.

Fins ara, el Departament d’Interior ha permès menys de 10 GW d’energia solar i eòlica en els seus més de 245 milions d’acres de terres federals, un terç del que es preveia que les dues indústries s’instal·laran a tot el país aquest any, segons l’Administració d’informació energètica (Energy Information Administration). .

La indústria solar va començar a pressionar sobre el tema a l’abril, quan la Large Scale Solar Association, una coalició d’alguns dels principals desenvolupadors solars del país, inclosos NextEra Energy, Southern Company i EDF Renewables, va presentar una petició a l’Oficina de Gestió del Territori d’Interior per demanar rendes més baixes en projectes a escala de serveis públics als deserts ampollers de la nació.

Un portaveu del grup va dir que la indústria es va centrar inicialment a Califòrnia perquè acull algunes de les superfícies solars més prometedores i perquè la terra al voltant de les principals zones urbanes com Los Angeles havia inflat avaluacions per a comtats sencers, fins i tot sobre superfícies desèrtiques no adequades per a l'agricultura.

Funcionaris de NextEra (NEE.N), Del sud (SO.N), i EDF no va fer cap comentari quan va ser contactat per Reuters.

Al juny, l'Oficina va reduir els lloguers a tres comtats de Califòrnia. Però els representants d'energia solar van considerar que la mesura era insuficient, argumentant que els descomptes eren massa petits i que la taxa de capacitat de megawatts es mantenia al seu lloc.

Els advocats de les empreses solars i BLM han debatut el tema en les trucades telefòniques des de llavors, i hi ha previstes noves converses per al setembre, segons Peter Weiner, l'advocat que representa el grup solar.

"Sabem que les noves persones de BLM han tingut molt a la cuina", va dir Weiner. "Agraïm la seva consideració".

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències