Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

Comissió presenta el pla d'acció per donar suport al desenvolupament de l'energia blau

COMPARTIR:

publicat

on

1332-marina-energia-com-molt-desenvolupament-potencial-ha-Els comissaris Maria Damanaki i Günther Oettinger van presentar un nou pla d’acció el 20 de gener per facilitar el desenvolupament del sector de l’energia dels oceans renovables a Europa. Un element central d’aquest pla d’acció serà establir un Fòrum de l’Energia Oceànica, que reuneixi les parts interessades per construir capacitats i fomentar la cooperació. El pla d’acció hauria d’ajudar a impulsar aquest naixent sector de “l’energia blava” cap a la plena industrialització. L’energia oceànica cobreix totes les tecnologies per recollir l’energia renovable dels nostres mars i oceans diferents del vent marí. La seva explotació contribuiria a la descarbonització de l'economia de la UE i proporcionaria energia renovable segura i fiable a Europa.

La comissària d'Afers Marítims i Pesca, Maria Damanaki, va dir: "Com ressalta la nostra Estratègia de Creixement Blau, els mars i els oceans tenen el potencial de generar un enorme creixement econòmic i llocs de treball molt necessaris. Ajudant el sector energètic oceànic a desenvolupar-se plenament, podem assolir aquest potencial mitjançant la innovació alhora que assegura energies renovables i netes per a Europa ".

El comissari d'Energia, Günther Oettinger, va dir: "L'energia de l'oceà té un potencial significatiu per millorar la seguretat del subministrament. La present comunicació té per objecte contribuir a promoure la innovació tecnològica i assolir els objectius de l'Estratègia 2020 Europa i més enllà. El desenvolupament d'una àmplia gamma de fonts d'energia renovables com l'energia de l'oceà també facilita la seva integració en el sistema energètic europeu ".

El recurs energètic oceànic disponible a nivell mundial supera les nostres necessitats energètiques futures i actuals. Es podria collir de moltes formes, per exemple mitjançant l'energia de les ones i l'energia del corrent de marees. L’explotació de l’energia oceànica situaria la UE cap a una economia baixa en carboni i, reduint la dependència de la UE dels combustibles fòssils, augmentaria la seguretat energètica. A més, l’energia oceànica podria ajudar a equilibrar la producció d’altres fonts d’energia renovables com l’energia eòlica i l’energia solar per garantir un subministrament agregat constant d’energia renovable a la xarxa. A més, l’energia oceànica té el potencial de crear nous llocs de treball d’alta qualitat, particularment a les zones costaneres europees que sovint pateixen un alt nivell d’atur.

Malgrat el seu indubtable potencial, aquest nou sector és prometedor davant de diversos desafiaments que han de ser enfrontats per donar suport a aquest sector emergent per obtenir beneficis econòmics i ambientals significatius i es converteixen en un cost competitiu amb altres formes de generació d'energia elèctrica:

  1. costos de la tecnologia són alts i accés al finançament és difícil;
  2. existeixen barreres d'infraestructura substancials, com ara problemes de connexió a xarxa o l'accés a les instal·lacions portuàries adequades i vaixells especialitzats;
  3. existeixen barreres administratives, com ara la concessió de llicències complex i els procediments d'autorització, el que pot retardar els projectes i augmentar els costos, i;
  4. hi ha problemes ambientals que cal afrontar, com la necessitat d'investigar més i millor informació sobre els impactes ambientals.

La Comissió ja dóna suport a diverses iniciatives sobre l'energia marina. Aquest pla d'acció de l'energia marina crearà un fòrum per reunir els coneixements i l'experiència existent, crear sinergies, oferir solucions creatives i impulsar el desenvolupament d'aquest sector cap endavant. És una eina per ajudar les parts interessades per desenvolupar un full de ruta estratègica per al sector de l'energia marina, el que podria ser la base per a una iniciativa industrial europea en una fase posterior.

Més informació

anunci
  1. Pla d'Acció
  2. MEMO / 14 / 31

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències