Connecteu-vos amb nosaltres

La governança econòmica

Després de la Cimera de Vilnius: l'Associació Oriental de la UE a les cruïlles

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

2.20131129_eastern_partnership_summit_vilnius_64.jpg-328Per George Vlad Niculescu,
Cap de Recerca, The European Geopolitical Forum
La cimera de l'Associació Oriental, celebrada el novembre de 28-29 a Vílnius, havia de ressaltar els progressos aconseguits durant els últims quatre anys per la UE sobre associació política i integració econòmica amb els seus veïns orientals (Armènia, Azerbaidjan, Bielorússia, Geòrgia, República) de Moldàvia i Ucraïna).

Tot i que va resultar en la posada en marxa dels Acords d'Associació de Geòrgia i Moldàvia, i en signar uns quants acords menors amb altres socis orientals, la cimera va ser segrestada per la creixent competència geopolítica entre la UE i Rússia. Les principals víctimes d’aquesta competició han estat Armènia i Ucraïna, que, sota una forta pressió de Rússia, van endegar els seus plans per signar acords d’Associació i Àrea de Lliure Comerç Integral amb la UE. Altres socis orientals també han sentit el vent fred que bufa a tot Europa en les seves relacions econòmiques, energètiques o de seguretat amb Rússia.

El Partenariat oriental es va posar en marxa el maig 2009, a Praga, com a marc de reformes en països associats amb l'objectiu de facilitar el bon govern, promoure el desenvolupament regional i la cohesió social i reduir les disparitats socioeconòmiques. Es va considerar que els acords d’associació, les àrees de lliure comerç profundes i exhaustives, els programes integrals de foment de les institucions i el suport a la mobilitat dels ciutadans i la liberalització de visats eren trampes.

anunci

A diferència de la integració europea, la creació de la Unió Duanera Euroasiàtica (ECU) per part de Rússia, Bielorússia i Kazakhstan i els plans per llançar la Unió Econòmica Euroasiàtica (EEU) per part de 2015 han creat un projecte alternatiu d'integració econòmica a Euràsia. Els experts occidentals van advertir que l'ECU podria evolucionar de manera que pogués desafiar la Unió Europea com un "poder normatiu" en el seu "barri compartit" amb Rússia. I, aparentment, també ho va fer. A principis de setembre, 2013, de Moscou, el president armeni Sargsyan va anunciar la decisió del seu país d’unir-se a l’ECU. Mentrestant, el president ucraïnès, Ianukóvitx, va pensar en vincular amb fermesa el seu país a la UE a través d’un esperat acord d’associació, afirmant que: “No volem ser absolutament un camp de batalla entre la UE i Rússia. Volem tenir bones relacions amb la UE i amb Rússia ". 

Per què va intensificar el Partenariat Oriental amb la pressió russa sobre Ucraïna i altres potencials socis de la UE, que pretenia empènyer-los a opcions no desitjades entre la integració europea i euroasiàtica? I per què Moscou va percebre l’associació oriental com un camí cap a un joc de suma zero amb la UE?

La resposta senzilla suposa que "Rússia considera que el seu veïnatge oriental és un imperatiu estratègic i considera l'Associació Oriental com una eina de contenció, acusant a la UE de tractar de soscavar les relacions dels pobles que viuen a Rússia i Ucraïna i altres països post-soviètics de per incloure'ls a la seva exclusiva zona d’interès ”. En conseqüència, Rússia "obligarà la UE a una batalla geopolítica amb Moscou, que no vol". No obstant això, aquesta no és una resposta satisfactòria, ja que ignora la manca de la UE de situar l'Associació Oriental en un context geopolític i d'aplicar-la en conseqüència. Com va assenyalar Steven Keil: "La Unió Europea segueix intentant reconciliar el seu paper com a actor normatiu amb realitats polítiques en àmbits d'interès controvertits". El que la UE percep com un procés purament tècnic i que estableix les normes de modernització ha estat vist per altres (és a dir, russos i potencialment altres potències regionals) com un procés geopolític a causa de les seves conseqüències àmplies.

anunci

Francament, la UE no es pot exonerar de les responsabilitats geopolítiques. Al contrari, la manca de transparència en les seves intencions geopolítiques al barri oriental s'ha interpretat com un intent ocult de soscavar els interessos de les potències regionals rivals. Per tant, si Brussel·les tingués èxit per assolir els objectius de l'Associació Oriental, havia d'assumir la plena responsabilitat geopolítica a la regió. En cas contrari, la Unió difícilment podria superar el "conflicte actual de les normes europees i les realitats geopolítiques"..

Per exemple, la UE hauria d'assumir la seva pròpia part en la responsabilitat de les pressions externes que van portar a la retirada dels seus socis d'un compromís més profund amb la Unió. Si la UE hagués estat un veritable jugador al barri de l'Europa de l'Est, hauria pogut impedir la pressió russa contra aquests veïns o, almenys, podria haver proporcionat als socis un suport significatiu per resistir les manipulacions de Moscou. Tret que parli amb una sola veu i actuï en capacitat d'un jugador regional responsable, Brussel·les no pot, per exemple, emetre signes explícits creïbles a Moscou que el cost d'una guerra comercial contra Ucraïna [o de fet contra qualsevol dels socis orientals de la UE] inclouria també pèrdues econòmiques creixents, conflictes diplomàtics i tensions polítiques en les relacions russes amb Occident ”.

Cap a on es dirigeix ​​l’Associació Oriental després de la cimera de Vílnius? La resposta formal la va donar la "Declaració conjunta de la cimera de l'associació oriental, Vílnius, del 28 al 29 de novembre de 2013, Associació oriental: el camí a seguir". Tanmateix, es fa cada cop més evident que l’Associació Oriental es troba en una cruïlla de camins: o s’avança tot reconeixent i s’adapta a les realitats geopolítiques o s’enfonsa en la irrellevància. Per tant, és més necessari que mai un procés de reflexió més profunda sobre les raons per les quals l’Associació Oriental, per dir-ho suaument, s’ha endarrerit fins ara per assolir els seus objectius. El resultat d’aquesta reflexió hauria de ser situar l’Associació Oriental en el seu context geopolític mitjançant una estratègia sòlida dissenyada per fer front als reptes emergents a Euràsia. la creixent bretxa ideològica entre Rússia i Occident; la resolució de conflictes prolongats; i el dilema dels estats post-soviètics entre la integració econòmica europea i euroasiàtica.

Una estratègia geopolítica que recolzés l’aplicació de l’Associació Oriental podria ser necessària ja que “mentre la UE proposa la integració funcional, les preferències post-soviètiques de les elits per relacionar-se més estretament amb la UE sovint es basen en motius geopolítics. [...] No és sorprenent que la geopolítica sigui el prisma mitjançant el qual aquests països veuen les seves relacions amb la UE ". A més, el mateix estudi del European Policy Center va assenyalar que "la manca d’una estratègia de fonamentació també és sorprenent donada l’extensa diferència entre les necessitats i les capacitats dels països socis i els marcs reguladors de la UE.". Al cap ia la fi, com que les normes creen legislació i legislació configuren les interaccions polítiques i econòmiques, la definició de normes comunes es converteix finalment en un mitjà eficaç per construir identitats geopolítiques.

L’estratègia geopolítica de l’associació oriental podria suggerir maneres efectives de compensar el debilitament del poder tou de la UE a tot el veïnatge europeu, atesa la seva influència política i atractiu econòmic en disminució després de la crisi de l’euro. Aquesta estratègia podria indicar, per exemple, que el manteniment d’Ucraïna en la pista europea tot preservant la unitat i l’estabilitat del país requerirà que la UE aprengui a treballar amb Rússia en lloc de contrarestar o excloure Rússia. El mateix podria passar per mantenir Armènia, Azerbaidjan i Bielorússia, si no tots els socis orientals, dins del procés d'integració europea.

Treballar amb Rússia per millorar la governança al barri comú és improbable sempre que la UE i Rússia queden en contra de qüestions ideològiques, concretament sobre la democràcia, els drets individuals i les llibertats. Per contra, en cas que la voluntat política de treballar amb Rússia prevalgui tant a les capitals europees com a Moscou, la creixent bretxa ideològica entre Rússia i Occident podria ser gradualment superada per maneres pragmàtiques d’harmonitzar els valors polítics i humans de Europa i Rússia. Amb aquesta finalitat, un estudi comparatiu dels models de governança europeus i russos podria ajudar a identificar elements de convergència i maneres de reduir la diferència entre els elements, tot convertint el que sembla avui en un joc de suma zero en una estratègia de guanyar-guanyar.

L’estratègia geopolítica de l’Associació Oriental hauria de permetre l’intercanvi de poder entre la UE i la Rússia al barri comú i pot orientar l’harmonització dels sistemes d’integració europea i euroasiàtica. En efecte, aquestes mesures també podrien revitalitzar la cooperació econòmica al barri comú, que seria del millor interès de Turquia i dels estats post-soviètics regionals que s'enfronten al dilema de la integració europea i eurasiàtica. Finalment, el Partenariat oriental podria obrir oportunitats per a una major integració regional en zones altament sensibles del barri comú, com el sud del Caucas, on encara s'està fent un conflicte prolongat.

Finalment, donat que la decisió armènia de traslladar l’enfocament de la integració europea a l’Eurasia ha mostrat, els conflictes prolongats al sud del Caucas i a Transnistria soscaven els esforços per implementar els objectius de l’Associació Oriental. Per tant, l’estratègia geopolítica de l’Associació Oriental hauria de preveure mesures per a la gestió i resolució de conflictes, cosa que podria ajudar a superar l’estancament crònic en què la zona s’està enfardant des del final de la guerra freda. Per exemple, podria proporcionar una millor coordinació estratègica regional dels mecanismes existents de gestió de crisi; enfortir la propietat local dels processos de pau, en particular mitjançant la formulació d'una visió regional conjunta postconflicte; i contrarestar les pors d'alguns actors locals de solucions imposades per Rússia.

En conclusió, a la continuació de la cimera de Vílnius, la UE podria fer millor en avançar el Partenariat Oriental si considerava les implicacions geopolítiques del procés d’integració europea basat en estàndards i, posteriorment, va desenvolupar una estratègia geopolítica adequada. Aquesta estratègia hauria d’elaborar maneres d’implicar altres actors regionals en el procés, incloent Rússia i Turquia, com a element clau per dissipar les seves preocupacions geopolítiques. També hauria de permetre a la Unió oferir respostes coherents i coordinades a possibles reptes geopolítics derivats del barri oriental. En cas contrari, l'associació oriental corre el risc de caure en irrellevància com a conseqüència de la ingenuïtat geopolítica dels seus fundadors.

La governança econòmica

Els debats i diputats nacionals van començar a debatre sobre #EconomicGovernance

publicat

on

L'obertura, presidida per la presidenta del Comitè d'Afers Econòmics i Monetaris, Irene Tinagli (S&D, IT), va suposar les intervencions de màxims polítics europeus dirigint la implementació de la governança econòmica i les seves reformes.

Tinagli va posar de relleu els àmbits en els quals el progrés és més pressionant i en què es treballa el Parlament Europeu, com ara completar la unió bancària i la unió dels mercats de capitals, reformar l'arquitectura de la governança econòmica i més particularment, fer la governabilitat econòmica més responsable democràticament.

El vicepresident executiu de la Comissió Dombrovskis i el comissari Gentiloni van presentar els plans de la institució per revisar l'arquitectura de la governança econòmica. El president de l'Eurogrup, Centeno, va exposar quins eren els prioritats dels ministres de Finances en els propers mesos. Zdravko Marić, l'actual president de l'ECOFIN, va presentar les prioritats de la presidència croata del Consell.

anunci

Fabio Panetta, membre del Consell Executiu del BCE, també va presentar les perspectives monetàries de l'Eurozona i va descriure les accions que el BCE encara consideri necessàries per completar la unió econòmica i monetària (UEM).

Pots veure el obert debat aquí.

La reunió continuarà dimarts i dimecres amb debats entre els parlamentaris sobre fiscalitat, serveis financers i la lluita contra la pobresa i el pressupost a llarg termini de la UE (CFP).

anunci

Es pot trobar tota la informació sobre la reunió aquí, incloent-hi tots els enllaços als diferents grups web de les sessions. El programa és aquí.

Fons

La Setmana Parlamentària Europea, tal com és coneguda la reunió, reuneix parlamentaris de tota la UE, països candidats i observadors per debatre sobre qüestions econòmiques, pressupostàries i socials. Consta de la Conferència semestral europea i la Conferència interparlamentària sobre estabilitat, coordinació econòmica i governança a la Unió Europea.

L’objectiu és augmentar la supervisió democràtica de la governança econòmica de la UE i ofereix l’oportunitat d’intercanviar informació sobre les bones pràctiques en l’aplicació dels cicles del semestre.

Seguir llegint

Bancari

#Cryptocurrencies: per utilitzar o refusar?

publicat

on

El mes de novembre el bitcoin 29 ha esclatat un altre rècord aconseguint un preu de $ 11 000. La moneda digital més gran ha augmentat a una quantitat sorprenent de més d'un 1,000 per cent aquest any. Això ha augmentat la capitalització de les criptogràfics totals a $ 300 mil milions, incloent-hi $ 161bn de majúscules i minúscules. La segona moneda digital més gran Etherium és propietària d'un altre $ 46bn de la quota total.

La creixent taxa de creixement de criptocultures està directament relacionada amb campanyes de recaptació de fons digitals (ofertes inicials de monedes, ICO). Més de 200 d'ells van tenir lloc durant 10 mesos de 2017, amb l'import total d'inversions al voltant de $ 3.5bn.

anunci

Els organismes reguladors presten més atenció, ja que la quantitat d'operacions de bloqueig augmenta tant a nivell nacional com transnacional. La postura global pel que fa a les monedes digitals varia lleugerament: Gibraltar, Illa de Man, Illes Caiman i Maurici són partidaris oberts del desenvolupament de les criptocupacions, mentre que altres com Xina, Corea del Sud i Vietnam prohibeixen la circulació interna del diner digital.

La Unió Europea encara no ha desenvolupat un enfocament comú per a la regulació de les monedes criptogràfiques i els procediments ICO, però els organismes nacionals i europeus consideren el desenvolupament dels marcs de seguretat dels especuladors i els inversors privats i les economies nacionals.

El governador del Banc de França, Francois Villeroy de Galhau, va dir al juny que cap institució pública no pot proporcionar la confiança de Bitcoin, vol dir que aquells que fan servir criptoconcies ho fan sota el seu propi risc. El membre de la junta directiva de la Bundesbank, Carl-Ludwig Thiele, va descriure les monedes digitals i Bitcoin com un espectacle més que una forma de pagament. Al mateix temps, el Bundesbank ha estat estudiant activament l'aplicació de la tecnologia blockchain en els seus sistemes de pagament a causa de la vigència de la directiva PSD2. De Nederlandsche Bank, el banc central dels Països Baixos, va crear la seva pròpia criptocurrency anomenada DNBcoin per a la circulació interna per comprendre com funciona i, posteriorment, es podria citar el bloc de bloqueig que podria ser naturalment aplicable en el sistema de transaccions financeres.

anunci

Ewald Nowotny, membre del Consell de Govern del Banc Central Europeu, va esmentar al novembre que els legisladors i banquers centrals discuteixen els models de regulació de criptocupacions. Tanmateix, els marcs legals reals proporcionen la correspondència dels projectes ICO amb la regulació financera i d'inversió. L'Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA) va ressaltar els riscos relacionats en les seves declaracions per als inversors i les empreses.

"Hi ha els mecanismes que permeten als criptoinversors avaluar els riscos potencials pel que fa als projectes ICO. El més significatiu és la moneda inicial que ofereix l'avaluació del compliment del projecte als requisits regulatoris, incloses directives com 2003/71 / CE (directiva Prospectus), 2015/849 / EP (quarta directiva sobre blanqueig de capitals), 2004/39 / CE (Directiva sobre mercats d’instruments financers - MiFID), 2011/61 / UE (Directiva de gestors de fons d’inversió alternativa - AIFMD) ", va explicar Alexander Zaitsev, director executiu de la companyia d’inversions Threesixty Elements, SA que porta al mercat europeu RAISON, la plataforma mòbil basada en AI dissenyada per gestionar inversions i finances personals.

"Altres factors que poden aprovar la diligència deguda del projecte ICO són ​​l'equip d'executors experts i el pla d'acció elaborat pas a pas descrit en un document complet del llibre blanc", va afegir Zaitsev. "A més d'això, val la pena recordar que les inversions de risc estan relacionades amb riscos i que els projectes que mantenen grans promeses d'ingressos en períodes de temps curts són les escombraries a priori. L'enfocament raonat i un examen exhaustiu dels antecedents del projecte són vitals per assegurar inversions en criptografia".

D'aquesta manera, la responsabilitat del desenvolupador en els marcs reguladors financers i en el compromís de l'assessor professional són les parts d'una estratègia senzilla que assegurarà inversions en projectes europeus de l'ICO dins del sistema legal operatiu de la UE.

La comunitat internacional d'experts i els agents del mercat de monedes digitals suposen que la tendència global per al desenvolupament d'un enfocament regulatiu comú està responent a les necessitats actuals i pot tenir un paper crucial en la seguretat dels interessos dels inversors criptoinversors. Segons el conseller delegat d’US Global Investors, una de les empreses d’inversió tecnològica internacionals més grans, la societat aviat confiarà més en les monedes digitals: "El que ha fet Bitcoin ha despertat tothom amb el poder de la tecnologia blockchain (la llibre major que admet Bitcoin), com els correus electrònics, van despertar tothom a Internet. Al principi la gent no confiava en Internet ".

Seguir llegint

La governança econòmica

#Eurozone: previsió econòmica de la tardor de 2017: creixement continuat en un context de política canviant

publicat

on

L'economia de l'eurozona està en camí de créixer a un ritme més ràpid en una dècada d'aquest any, amb un pronòstic real del creixement del PIB en 2.2%. Això és substancialment superior al previst a la primavera (1.7%). L'economia de la UE en el seu conjunt també està preparada per superar les expectatives amb un fort creixement del 2.3% aquest any (a partir de 1.9% a la primavera).

Segons la previsió de tardor llançada el novembre de 9, la Comissió Europea espera que el creixement continuï tant a la zona de l'euro com a la UE a 2.1% a 2018 ia 1.9% a 2019 (previsió de primavera: 2018: 1.8% a la zona euro, 1.9% a la UE).

El comunicat de premsa complet està disponible en tots els idiomes aquí.

El pronòstic econòmic de la tardor 2017 està disponible aquí.

anunci

Les declaracions del comissari Moscovici estan disponibles aquí.

anunci
Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències