Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

Comissió dóna la benvinguda avanç que porta els fluxos de gas d'Eslovàquia a Ucraïna

COMPARTIR:

publicat

on

Slovakia_ukraine_eu_gasLa Comissió Europea celebra la signatura d'un memoràndum d'entesa (MoU) que permet els fluxos de gas d'Eslovàquia a Ucraïna, que va tenir lloc el 28 d'abril a Bratislava. Comissió Europea El president José Manuel Barroso assistirà a la cerimònia juntament amb el primer ministre eslovac, Robert Fico, i el ministre d'Energia d'Ucraïna, Yuriy Prodan. La Comissió va actuar com a facilitadora en les negociacions que van conduir a l'avenç d'avui. Juntament amb el MoU, els operadors de gasoductes afectats –l'empresa eslovàquia Eustream i l'empresa ucraïnesa Ukrtransgaz– van signar un Acord Marc d'Interconnexió, on s'estableixen els detalls tècnics de la solució prevista.

Barroso va dir: "Felicito cordialment totes les parts implicades per l'avenç en les negociacions sobre els fluxos de gas d'Eslovàquia a Ucraïna. Aquest és un primer pas important per diversificar les fonts de subministrament de gas d'Ucraïna i contribueix a una major seguretat energètica a Europa de l'Est i a la UE en conjunt. Mostra el fort compromís de la UE en suport del sector energètic d'Ucraïna, que també es reflecteix en el paquet econòmic i financer que la Unió ha proporcionat ràpidament a Ucraïna durant les darreres setmanes. M'agradaria donar les gràcies al comissari d'Energia Oettinger i al seu equip, que han tingut un paper central a l'hora d'obrir el camí cap a l'acord d'avui".

El comissari d'Energia, Günther Oettinger, va dir: "L'acord d'avui marca una fita. És un primer pas per als fluxos de gas d'Eslovàquia a Ucraïna i reforça els llaços entre el mercat energètic de la UE i Ucraïna. El gas a través d'Eslovàquia aportarà una addició considerable als volums que Ucraïna ja pot importar d'Hongria i Polònia. Els lliuraments dels estats membres de la UE ofereixen a Ucraïna accés al gas amb un preu basat en principis justos i transparents. En aquest sentit, és important que Ucraïna, especialment com a membre de la Comunitat de l'Energia, progressi ràpidament en l'alineació del seu marc legal i reglamentari amb la legislació energètica de la UE. Això augmentarà la confiança dels inversors i ajudarà el país a modernitzar el seu sector energètic".

Fons

Actualment, tècnicament és possible enviar gas des de Polònia i Hongria a Ucraïna. L'any passat Ucraïna va importar uns 2 milions de metres cúbics de gas dels estats membres.

D'acord amb la solució que es presenta al MoU, el gasoducte de Vojany existent i no utilitzat a Veľké Kapušany, al costat d'Eslovàquia, es modernitzarà durant un curt període de construcció. Hi ha una perspectiva clara que 22 milions de metres cúbics de gas al dia poden fluir d'Eslovàquia a Ucraïna a través del gasoducte Vojany a partir de la tardor de 2014. Això correspon a uns 8 milions de metres cúbics anuals. Eustream comprovarà ràpidament alguns detalls tècnics per poder confirmar la implementació d'aquesta solució en unes poques setmanes. En cas que aquesta opció no fos viable inesperadament, l'alternativa seria començar amb un volum més petit i escalar la canonada fins a 22 milions de metres cúbics diaris fins a l'abril de 2015.

La implementació exitosa dels fluxos de gas de la UE a Ucraïna és una situació de benefici mutu per a ambdues parts. Permet a Ucraïna accedir a diverses fonts de gas, entre elles el gas noruec o el gas natural liquat (GNL) dels mercats mundials, a preus competitius. Com a membre de la Comunitat de l'Energia, Ucraïna vetllarà per l'aplicació de la legislació del mercat interior de l'energia de la UE. L'aproximació del marc legal i regulador d'Ucraïna és un requisit previ per a una major confiança dels inversors i podria conduir a un millor ús de la immensa infraestructura de gas d'Ucraïna, per exemple pel que fa a la capacitat d'emmagatzematge.

anunci

Tanmateix, la solució que s'ha segellat avui és només un primer pas per permetre els fluxos de gas des d'Eslovàquia a Ucraïna. Més opcions, a més d'utilitzar el gasoducte Vojany, seran avaluades legalment i tècnicament en el seu moment.

Més informació

Sobre la cooperació energètica UE-Ucraïna

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències