Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

Seguretat energètica: la Comissió presenta una estratègia integral per reforçar la seguretat del subministrament

COMPARTIR:

publicat

on

seguretat_energia_eu_1La Comissió Europea ha reaccionat a l’entorn geopolític actual i a la dependència de les importacions de la UE: defensa una nova estratègia europea de seguretat energètica. Diversificar els subministraments d'energia externs, millorar les infraestructures energètiques, completar el mercat intern de l'energia de la UE i estalviar energia són alguns dels seus principals punts. L’estratègia també posa de manifest la necessitat de coordinar les decisions de política energètica nacional i la importància de parlar amb una sola veu a l’hora de negociar amb socis externs. Es basa en els avenços ja assolits des de la crisi del gas el 2009. Les propostes de la Comissió, incloses les accions per garantir subministraments ininterromputs aquest hivern, seran discutides pels caps d’Estat i de govern de la UE al Consell Europeu del 26 al 27 de juny.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Barroso, va dir: "La UE ha fet molt després de la crisi del gas del 2009 per augmentar la seva seguretat energètica. Tot i així, continua sent vulnerable. Les tensions sobre Ucraïna van tornar a impulsar aquest missatge. A la llum d'una dependència global de més de 50 importacions d'energia hem de fer més passos La Comissió ha presentat avui una estratègia integral que serà discutida pels líders de la UE al juny. Compte amb el seu fort suport, ja que joAugmentar la seguretat energètica és del nostre interès.Quant a la seguretat energètica, Europa ha de parlar i actuar de la mateixa manera."

Comissari europeu d'Energia, Günther Oettinger, va dir: "Volem associacions fortes i estables amb proveïdors importants, però hem d'evitar ser víctimes del xantatge polític i comercial. La UE i els seus estats membres tenen al davant una llarga llista de tasques: col·lectivament, hem de reforçar la nostra solidaritat amb els més vulnerables També hem de completar el mercat intern de l’energia, millorar la nostra infraestructura, ser més eficients energèticament i explotar millor els nostres propis recursos energètics. A més, hem d’accelerar la diversificació de proveïdors externs d’energia, especialment pel que fa al gas. Només es duran a terme accions concretes ajuda ".

Per garantir els subministraments ininterromputs aquest hivern, la Comissió proposa avaluacions exhaustives de riscos (proves d’estrès). Aquests es durien a terme a nivell regional o comunitari simulant una interrupció del subministrament de gas. L'objectiu és comprovar com el sistema energètic pot fer front als riscos de seguretat del subministrament i, basant-se en això, desenvolupar plans d'emergència i crear mecanismes de còpia de seguretat. Aquests mecanismes podrien incloure l'augment de les existències de gas, la disminució de la demanda de gas mitjançant la commutació de combustible (en particular per a la calefacció), el desenvolupament d'infraestructures d'emergència com, per exemple, completar possibilitats de flux invers i agrupar parts de les existències de seguretat energètica existents.

Per fer front als reptes de seguretat del subministrament a mitjà i llarg termini, la Comissió proposa accions en diversos àmbits clau:

  • Completant el fitxer mercat intern de l’energia i edifici desaparegut enllaços d’infraestructura és essencial per respondre ràpidament a possibles interrupcions del subministrament dirigint els fluxos d’energia a tota la UE quan i quan sigui necessari. La Comissió ha identificat 33 projectes d'infraestructures que són fonamentals per a la seguretat energètica de la UE. A part d’això, la Comissió proposa ampliar l’objectiu pel que fa a la interconnexió de la capacitat elèctrica instal·lada al 15% fins al 2030, tenint en compte els aspectes de cost i el potencial dels intercanvis comercials a les regions pertinents. (Els estats membres ja s'han compromès a garantir la interconnectivitat del 10% el 2020.)

  • la diversificació països proveïdors i rutes. El 2013, el 39% de les importacions de gas de la UE per volum provenien de Rússia, el 33% de Noruega i el 22% del nord d’Àfrica (Algèria, Líbia). Tot i que la UE mantindrà la seva relació amb socis fiables, buscarà vincles amb nous països socis i rutes de subministrament, per exemple, a la regió de la conca del Caspi, ampliant encara més el corredor sud del gas; desenvolupant el centre de gas mediterrani i augmentant els subministraments de GNL.

    anunci
  • Enfortiment emergència i solidaritat mecanismes i protegir la infraestructura crítica. En aquest sentit, la Comissió, per exemple, revisarà les disposicions i l'aplicació del Reglament de seguretat del subministrament de gas.

  • Augment dels indígenes la producció d'energia: Inclou el desplegament de fonts renovables i la producció sostenible de combustibles fòssils.

  • Millorar la coordinació de les polítiques energètiques nacionals i parlar amb ells una veu en la política energètica externa. La Comissió vol participar en una etapa inicial en els acords intergovernamentals previstos amb tercers països que puguin tenir un possible impacte en la seguretat del subministrament. D'altra banda, la Comissió s'assegurarà que tots aquests acords i tots els projectes d'infraestructura al territori de la UE compleixin plenament la legislació comunitària pertinent.

  • Desenvolupament de tecnologies energètiques.

  • creixent eficiència energètica. Com que els edificis són responsables del 40% del nostre consum d’energia i d’un terç del consum de gas natural, aquest sector té un paper crucial.

Fons

Els esdeveniments recents han suscitat preocupacions a tota la UE per garantir fluxos d’energia ininterromputs i preus estables de l’energia. Al Consell Europeu de març de 2014, la Comissió es va comprometre a fer un estudi en profunditat sobre la seguretat energètica europea i a presentar un pla integral sobre com reduir la dependència energètica de la UE. Les conclusions i les propostes es debatran al Consell Europeu del 26 al 27 de juny.

D'una banda, la demanda mundial d'energia creix i s'espera que augmenti un 27% el 2030. D'altra banda, la producció d'energia interna de la UE ha disminuït gairebé una cinquena part entre el 1995 i el 2012. Avui en dia més del 50% de les necessitats energètiques de la UE estan coberts per proveïdors externs: el 2012 es van importar gairebé el 90% del petroli, el 66% del gas i el 42% dels combustibles sòlids consumits a la UE, que representen una factura de més de 1 milions d’euros diaris.

Més informació

MEMO / 14 / 379

L'estudi en profunditat de la seguretat energètica europea, així com la comunicació "Estratègia europea de seguretat energètica", poden ser-ho trobat aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències