Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Ocupació: la Comissió presenta la Iniciativa d'Ocupació Verda per donar suport al canvi estructural cap al creixement verd maximitzant les oportunitats laborals: preguntes freqüents

COMPARTIR:

publicat

on

green_initiativeLa Comissió Europea ha adoptat avui (2 de juliol) una Comunicació que descriu els reptes i les oportunitats d’ocupació de la transició actual cap a una economia verda, baixa en carboni, energètica i eficient en recursos (vegeu IP / 14 / 765).

Per què el model de "creixement verd" és essencial per a l'economia i el mercat laboral europeus?

L’ús ineficient dels recursos, la pressió insostenible sobre el medi ambient i el canvi climàtic, així com l’exclusió social i les desigualtats plantegen desafiaments al creixement econòmic a llarg termini. El model de creixement verd defineix un canvi econòmic estructural que es basa principalment en l’escassetat de recursos, el canvi tecnològic i la innovació, els nous mercats i els canvis en els patrons de demanda industrial i dels consumidors. Els preus dels recursos, les matèries primeres i l'energia ja són incidint en l'estructura de costos de les empreses, i la demanda mundial d'aquests recursos continuarà augmentant a causa de l'augment del consum a les economies emergents.

El Estratègia 2020 Europa identifica la transició cap a una economia verda, baixa en carboni, energètica i eficient amb els recursos com a essencial per aconseguir un creixement intel·ligent, sostenible i inclusiu. La UE ha implementat una sèrie de polítiques i estratègies destinades a donar suport al canvi cap a una economia eficient amb els recursos i baixa en carboni, alhora que reforça la competitivitat de la UE. Una de les iniciatives més significatives és la Paquet 2020 sobre clima i energia, que estableix objectius que s’han d’assolir el 2020 per a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, les fonts d’energia renovables i la millora de l’eficiència energètica. Un canvi gradual cap a una economia circular eficaç en termes d’energia i recursos augmentarà la competitivitat i impulsarà el creixement econòmic, alhora que crearà més llocs de treball i millors a la UE. L’estalvi, la reutilització i el reciclatge de materials donaran suport a la competitivitat futura de les empreses amb èxit (vegeu el document IP / 14 / 763 i MEMO / 14 / 450 sobre la Comunicació de la Comissió sobre l’economia circular).

La indústria ja reconeix el fort cas empresarial per millorar la productivitat dels recursos. S’estima que les millores en l’eficiència dels recursos al llarg de les cadenes de valor podrien reduir les necessitats d’aportació de materials entre un 17% i un 24% per al 2030 i un millor ús dels recursos podria representar un potencial d’estalvi global de 630 milions d’euros anuals per a la indústria europea.

Per què una iniciativa d’ocupació verda?

El canvi estructural del nostre model econòmic cap al creixement verd és inevitable i també és previsible. Tant és un repte i una oportunitat per al mercat laboral que, al seu torn, és un factor clau per permetre el creixement ecològic. Per tant, s’hauria de preveure per tal d’obtenir tots els beneficis d’aquesta transformació econòmica per als treballadors i els empresaris1.

anunci

La transició provocarà transformacions fonamentals en tota l’economia i en un ampli ventall de sectors: hi haurà més ocupació creat,es substituiran algunes feines i d’altres redefinit. Entesa la per tant, les implicacions del mercat laboral són necessàries millor preveure i gestionar els ajustos estructurals.

En aquest context, una millor orientació i coordinació de les mesures i eines del mercat de treball, mitjançant un marc integrat, són essencials per crear les condicions necessàries per donar suport a l'ocupació verda.

En quins sectors es crearan llocs de treball?

Es reconeix àmpliament que una transició amb èxit cap a una economia verda, eficient i energètica, transformarà els mercats laborals.

Hi ha un potencial significatiu per crear nous llocs de treball en la producció d'energia a partir de fonts renovables, eficiència energètica, gestió de residus i aigües, qualitat de l’aire, restauració i preservació de la biodiversitat, adaptació al canvi climàtic i desenvolupament d’infraestructures verdes. Es poden fer les estimacions següents:

 1. Millora prevenció i gestió de residus a la UE podria crear més de 400,000 nous treballs, i la revisió de la legislació sobre residus que ara proposa la Comissió podria crear 180,000 llocs de treball més;

 2. un augment de l '1% en la taxa de creixement de la aigua la indústria europea pot crear entre 10,000 20 i,000 nous llocs de treball;

 3. afectarà la transformació interna i la redefinició dels llocs de treball sectors amb una elevada quota d’emissions (energia, transport, agricultura, construcció, responsables del 33%, 20%, 12% i 12% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle de la UE, respectivament);

 4. la sector de la construcció podria crear 400,000 nous llocs de treball a partir de fer que els edificis siguin més eficients energèticament per satisfer els requisits del Directiva d'Eficiència Energètica (Vegeu també IP / 14 / 764 i MEMO / 14 / 451 sobre noves propostes per reduir l’impacte ambiental dels edificis nous i renovats);

 5. for indústries intensives en energia (p. ex. productes químics, ferro i acer), el panorama és més complex, ja que s'enfronten tant a reptes com a oportunitats derivades de la necessitat de mitigar les emissions i del desenvolupament de nous sectors i béns. Per abordar la competitivitat de les indústries que corren el risc de deslocalitzar-se a causa de l'impacte de les polítiques climàtiques, la Comissió ha posat en marxa mesures per prevenir la "fuga de carboni". En el sector químic, s'estima que una indústria química més ecològica crea més llocs de treball que a la indústria del petroli i la indústria química actual. En el sector siderúrgic, l'ús de material reciclat, com la ferralla, suposa un important estalvi energètic i, per tant, repercuteix positivament en la competitivitat del sector, i;

 6. pel que fa al una economia més àmplia, augmentant l’eficiència dels processos de producció, adoptant solucions innovadores per estalviar recursos, desenvolupant nous models de negoci o oferint productes i serveis més sostenibles, les empreses poden ampliar els seus mercats i crear nous llocs de treball, tot transformant els existents. La productivitat dels recursos a la UE va créixer un 20% en el període 2000-2011. El manteniment d'aquesta taxa comportaria un nou augment del 30% el 2030 i podria augmentar el PIB gairebé l'1%, tot creant més de 2 milions de llocs de treball.

Quin marc integrat per a les polítiques d’ocupació en la transició cap a una economia verda?

La Iniciativa per a l’Ocupació Verda reclama un enfocament integrat establint accions polítiques que s’han de dur a terme a Europa i nivells nacionals, inclosos:

 1. Combatent les mancances de competències existents by fomentar el desenvolupament de competències i una millor previsió de les necessitats de competències entre sectors i indústries;

 2. anticipar el canvi i assegurar les transicions avaluant i desenvolupant iniciatives sectorials sobre anticipació i gerent reestructuració;by recolzament de les revisions per iguals sobre polítiques adequades del mercat laboral en el marc de la semestre europeu; treballant amb la Xarxa Europea de Serveis Públics d'Ocupaciódonar suport a la mobilitat professional per satisfer les necessitats específiques del mercat laboral en l’economia verda;

 3. potenciar la creació d’ocupació by mun ús eficient del finançament de la UE (Vegeuper sota de); desplaçant els impostos de la mà d 'obra cap a la contaminació, tal com es destaca en el marc de la semestre europeu; pla compra pública ecològica; emprenedoria i empreses socials;

 4. creixent qualitat de les dades i seguiment de l'evolució del mercat laboral proporcionant suport a les oficines nacionals d’estadística mitjançant suport financer i de formació; basant-se en el marc dels indicadors d’ocupació i medi ambient desenvolupats per la UE Comitè d'Ocupació donar suport al seguiment de les polítiques en el context de l’Estratègia Europa 2020 i del semestre europeu;

 5. Promoció diàleg social a nivells transversals i sectorials com a requisit previ per facilitar l’ecologització de l’economia. Com recomana el Plataforma Europea d’eficiència en els recursos (EREP), la Comissió donarà suport a la participació dels treballadors en qüestions relacionades amb la gestió mediambiental, l'ús d'energia i recursos i els riscos emergents en el lloc de treball, millorarà els drets dels treballadors a la informació i la consulta, i elaborarà fulls de ruta d'eficiència de recursos a tot el sector;

 6. enfortir la cooperació internacional participant en el Plataforma de coneixement del creixement verd llançat el 2012 pel Global Green Growth Institute, l’OCDE, el PNUMA i el Banc Mundial.

Com la Iniciativa per a l’Ocupació Verda s’introdueix en el marc de governança econòmica de la UEa

Les polítiques d 'ocupació i mercat de treball són el nucli principal de l' semestre europeu per a la coordinació de la política econòmica. La política europea d’ocupació ha de tenir un paper més actiu en el suport a la creació d’ocupació i en l’adequació de les demandes laborals i de competències relacionades amb la transició cap a una economia verda i eficient en recursos. Amb aquest objectiu, la comunicació identifica les següents prioritats:

 1. Millorar la integració i la coordinació de les polítiques i iniciatives existents a nivell europeu i nacional;

 2. desenvolupar encara més estructures de govern i eines metodològiques per facilitar la transició cap a una economia verda i eficient en recursos, per coordinar millor les polítiques i garantir un seguiment coherent de les mesures de reforma; i establir una relació de treball més estreta i un diàleg amb les organitzacions de treballadors i empresaris sobre els reptes laborals per ecologitzar l'economia;

 3. reforçar encara més les eines i xarxes d’intel·ligència de competències existents per anticipar i controlar millor els desenvolupaments en sectors i ocupacions relacionats amb el creixement ecològic i una economia circular eficient i eficient;

 4. garantir que els programes i polítiques de finançament de la UE i els estats membres donin suport a la creació d'ocupació en l'economia verda;

 5. supervisar els avenços relacionats amb l 'ocupació verda i avaluar - los en el context de la semestre europeuI;

 6. edifici a la recomanacions dels Plataforma Europea d’eficiència en els recursos (EREP) per desenvolupar una àmplia estratègia per ecologitzar llocs de treball, habilitats i educació.

Com es relaciona aquesta Iniciativa d’Ocupació Verda amb la Comunicació sobre l’economia circular i el Pla d’acció ecològic per a les pimes?

El 2013 i Enquestes anuals de creixement 2014 va subratllar el potencial de creació d'ocupació de l'economia verda i la necessitat de desenvolupar marcs estratègics en què les polítiques de mercat laboral i de competències tinguin un paper actiu en el suport a la creació d'ocupació. No obstant, només existeixen marcs de polítiques integrades que relacionen el creixement verd i l'ocupació poc nombre d'estats membres (Grècia, França, Àustria, Portugal i Finlàndia), amb una majoria amb un enfocament desarticulat i fragmentat (vegeu Projecte Informe Conjunt d'Ocupació 2013). Juntament amb la Comunicació sobre l’economia circular (vegeu IP / 14 / 763 i MEMO / 14 / 450) i el Pla d’acció verd per a les pimes (vegeu IP / 14 / 766 i MEMO / 14 / 452), la Green Employment Initiative contribuirà a desenvolupar un enfocament tan integrat. L’adopció de les tres comunicacions té com a objectiu coordinar eines i respostes polítiques específiques per garantir que les agendes d’ocupació i medi ambient convergeixin i contribueixin a assolir Objectius d’Europa 2020.

Quin finançament de la UE hi ha per implementar aquestes mesures?

El finançament de la UE està disponible per ajudar els estats membres amb les oportunitats i reptes laborals de la transició cap a una economia més ecològica.

 1. El Fons Social Europeu (FSE) cofinancia mesures d’activació del mercat laboral, mesures per suavitzar la transició al treball i l’actualització de coneixements i habilitats.

 2. El Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) dóna suport a les inversions en eficiència energètica i de recursos, energies renovables i residus i gestió de l’aigua, infraestructures verdes, conservació i protecció de la biodiversitat, ecoinnovació, infraestructures educatives i investigació, desenvolupament i innovació en tecnologies baixes en carboni.

 3. El Fons Europeu Agrícola per al Desenvolupament Rural (FEADER) dóna suport a les inversions en agricultura, silvicultura, medi ambient, empreses i infraestructures rurals, incloses inversions en energies renovables i eficiència energètica, gestió de recursos (aigua, residus, terres, etc.) i innovació.

 4. El programa per a 'Competitivitat de les empreses i pimes' (COSME) i 2020 Horizon tenen com a objectiu contribuir al creixement econòmic i a l’ocupació donant suport a projectes relacionats amb la innovació, incloses les energies renovables, la restauració d’ecosistemes d’eficiència energètica i la renovació de les ciutats.

 5. El VIDA programa donar suports una sèrie de projectes innovadors específics relacionats amb el medi ambient i el clima que tenen un impacte en els llocs de treball i les habilitats, inclosos els instruments de finançament del capital natural i els instruments de finançament privat per a l'eficiència energètica.

La Comissió també fomenta i dóna suport a la creació i implementació d’instruments financers cofinançats pels Fons Estructurals i d’Inversió Europeus a través de la Plataforma d’Instruments Financers - Assessorament Tècnic (FI-TAP) i altres instruments conjunts amb el Grup BEI. Aquests instruments poden aprofitar la inversió privada addicional en l’ecologització de l’economia i poden ajudar a assolir el potencial laboral relacionat.

Quins són els passos següents per a la comunicació?

El text es presentarà al Consell de Ministres de la UE, al Parlament Europeu, al Comitè Econòmic i Social Europeu i al Comitè de les Regions perquè l'aprovin. La comunicació s'ha de discutir a la primera reunió informal Jumbo de ministres d'Ocupació i Medi Ambient a Milà el 17 de juliol.

1: OCDE (2012), El potencial de llocs de treball d’un canvi cap a una economia baixa en carboni; OCDE (2012), Perspectives d'ocupació de l'OCDE 2012, vegeu el capítol 4 'Què significa el creixement verd per als treballadors i les polítiques de mercat de treball: una avaluació inicial'; OIT (2011), artMata per ocupacions ecològiques, una visió global.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències