Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

% De reducció d'energia per 30 2030?

COMPARTIR:

publicat

on

Energia eòlica marinaBy Lorenzo Torti

La Comissió Europea vol que la UE assoleixi un objectiu d’estalvi energètic del 30% el 2030 com a part dels objectius més amplis del marc climàtic i energètic de la UE, segons un Comunicació de la Comissió presentat a finals de juliol.

El marc climàtic i energètic de la UE, presentat per la Comissió el gener del 2014, proposava nous objectius per a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i per a un augment de la quota de fonts d’energia renovables en el mix energètic de la UE que s’aconseguirà el 2030.

La darrera Comunicació de la Comissió avalua els avenços de la UE cap a l'objectiu d'un augment del 20% en l'eficiència energètica per al 2020. La Comunicació considera que al ritme actual es farà un estalvi energètic del 18 al 19% abans de la data límit, però que l'objectiu del 2020 podria encara s’aconseguiria si tots els estats membres apliquessin plenament la legislació de la UE a la zona. La comunicació també aborda els objectius posteriors al 2020, proposant el nou objectiu del 30% d’eficiència energètica de la UE com a part del marc climàtic i energètic de la UE.

L'enfocament de la Comissió en l'eficiència energètica forma part d'un canvi més ampli de la política energètica de la UE cap a la seguretat energètica, que ha guanyat ritme des de l'inici de la crisi a Ucraïna, que va posar de manifest la dependència de la UE de les importacions d'energia estrangeres.

De fet, l’eficiència energètica es veu com una de les solucions clau per reduir la dependència d’Europa dels proveïdors estrangers, així com un dels pocs plans d’inversió que garanteixin llocs de treball locals.

Les posicions sobre l’eficiència energètica, tant a Brussel·les com a les capitals nacionals, han canviat aparentment des de fa només dos anys, quan es va percebre que molts estats membres intentaven, directament o indirectament, reduir l’ambició del que llavors era la proposta de la Directiva d’eficiència energètica quan ara sembla que el vent ha canviat definitivament, com ho demostra el suport explícit de l'objectiu del 30% d'Alemanya i França.

anunci

La Comunicació de la Comissió s'estructura de la següent manera:
(1) Una avaluació del progrés cap a l'objectiu 2020;
(2) una anàlisi del potencial d’eficiència energètica per al 2030;
(3) una descripció dels reptes relacionats amb el finançament de mesures d’eficiència energètica i;
(4) una proposta per al camí cap al 2030.

La Comunicació té tres annexos; L’annex I presenta l’evolució de les polítiques informades als plans d’acció nacionals d’eficiència energètica de 2014; l’annex II descriu l’estat de transposició de la Directiva de rendiment energètic dels edificis (EPBD), mentre que l’annex III se centra en l’estat de transposició de la Directiva d’eficiència energètica (EED). ).

Avanç cap a l'objectiu 2020

Actualment, la UE intenta assolir un objectiu indicatiu d’estalviar un 20% d’energia el 2020. La Comunicació de la Comissió considera que actualment la UE està en camí d’aconseguir un estalvi d’energia entre el 18 i el 19% el 2020. Tot i que s’està assolint un bon progrés. en els sectors de la construcció, els electrodomèstics i el transport, la Comissió especifica que al voltant d’un terç de l’estalvi energètic es deu als efectes de la crisi econòmica i financera que encara es nota a la UE.

Per tant, la Comissió veu necessària una tasca més gran a nivell nacional. La Comissió creu que si tots els estats membres apliquessin completament la legislació vigent, en particular la Directiva d’eficiència energètica, la Directiva sobre el rendiment energètic dels edificis, les directives d’ecodisseny i etiquetatge energètic, les regulacions sobre els estàndards de rendiment del CO2 per a automòbils i furgonetes, així com la Sistema de comerç d’emissions de la UE (ETS), l’objectiu del 20% s’aconseguiria sense mesures addicionals.

La Comissió demana que els esforços se centrin en els següents àmbits; En primer lloc, enfortir la verificació local i regional dels codis nacionals d’edificació i informar exhaustivament els consumidors sobre el rendiment energètic dels edificis en venda o lloguer; En segon lloc, augmentar la cooperació entre els serveis públics i els clients per obtenir estalvis energètics; i, finalment, millorar la vigilància del mercat relacionada amb el marc de l'ecodisseny i l'etiquetatge energètic, per garantir una igualtat de condicions per a la indústria i una informació adequada per als consumidors.

Potencial d’eficiència energètica per al 2030

La Comunicació de la Comissió descriu els avantatges clau que la Comissió creu que la continuació d'una política de la UE en matèria d'eficiència energètica comportarà:

Competitivitat. Les inversions en eficiència energètica tindrien un impacte positiu en el creixement i l’ocupació. La Comissió assenyala que aquests llocs de treball serien llocs de treball “locals”, ja que estarien relacionats amb sectors no afectats per la deslocalització, és a dir, el sector de la construcció. L'eficiència energètica també seria beneficiosa per a la competitivitat de la indústria manufacturera, ja que permetria la mateixa producció amb un consum d'energia reduït.

Menors factures d’energia per als consumidors. Segons la Comissió, les llars de la UE gasten de mitjana el 6.4% dels seus ingressos disponibles en factures d’energia. Les millores en l’eficiència energètica dels edificis, així com en el rendiment energètic dels electrodomèstics, podrien reduir aquesta xifra. La Comunicació cita una estimació que cada 1% addicional d’estalvi energètic comportarà una reducció del 0.4% del preu del gas i del 0.1% del preu del petroli el 2030.

Transport eficient energèticament. Actualment, el consum d’energia en el transport disminueix. A més, el comportament dels consumidors, especialment a les zones urbanes, està canviant. La Comissió suggereix que la transformació gradual de tot el sistema de transport s’hauria de basar en una major interacció entre els diferents modes, la innovació i el desplegament de combustibles alternatius, així com un augment de l’ús de sistemes de transport intel·ligents.

Finançament d’inversions en eficiència energètica

El desafiament més gran per a qualsevol política d’eficiència energètica és la naturalesa de les inversions relacionades, per a les quals es requereix un cost inicial relativament elevat amb una taxa de retorn a llarg termini. En aquest sentit, la Comissió considera especialment important posar en marxa instruments financers adequats accessibles a tots els grups de consumidors.

La comunicació posa en relleu els fons per a mesures d’eficiència energètica disponibles en el marc financer plurianual (CFP) vigent per al període 2014-2020. Segons la Comissió, el major potencial d'estalvi energètic es troba en el sector de la construcció (que cobreix al voltant del 40% del consum energètic de la UE). Com que gairebé el 90% de la superfície edificable de la UE és de propietat privada, el finançament privat serà clau. En aquest sentit, els fons públics haurien d’actuar com a palanquejament del capital privat; per tant, la Comissió argumenta que els estats membres haurien d'assignar quotes importants de fons nacionals i de la UE per impulsar la inversió per a una economia baixa en carboni.

Pel que fa al costat de la demanda, la Comissió destaca la importància d'informar els consumidors sobre els avantatges de l'eficiència energètica. Els sistemes de finançament haurien de ser atractius i fàcilment disponibles. A més, s’hauria de dur a terme una investigació socioeconòmica sobre el comportament dels consumidors per comprendre millor les seves decisions sobre inversions en eficiència energètica.

En general, la Comissió considera que són necessàries diverses accions clau per impulsar el finançament de les mesures d’eficiència energètica:
(1) Identificació, mesurament i valoració de tots els beneficis de la inversió en eficiència energètica i comunicació als consumidors, a les empreses i al sector financer;
(2) desenvolupament d’estàndards per a cada element del procés d’inversió en eficiència energètica;
(3) proporcionar eines i serveis als consumidors per tal que puguin controlar el seu consum i costos energètics;
(4) ús de fons de la UE orientat a objectius per augmentar els volums d'inversió i apalancar els fons privats, i;
(5) esquemes nacionals a mida que s'adapten millor a les necessitats d'inversió en eficiència energètica del sector de la construcció.

La Comissió, per la seva banda, tindrà com a objectiu reforçar la cooperació amb els estats membres i les institucions financeres (inclòs el Banc Europeu d’Inversions) i garantir que la legislació de la UE es transposi i s’apliqui adequadament.

El camí a seguir

La Comissió proposa incloure un objectiu d’eficiència energètica del 30% per al 2030 en el marc climàtic i energètic del 2030, juntament amb un objectiu vinculant del 40% per a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) i un objectiu d’una participació del 27% en energia renovable a la UE barreja energètica, vinculant només a nivell de la UE (el que significa que no hi hauria objectius nacionals vinculants).

La Comunicació no especifica si l'objectiu d'eficiència energètica ha de ser vinculant, però assenyala que l'enfocament seguit amb l'objectiu de 2020, un objectiu indicatiu a nivell de la UE i una combinació de mesures vinculants de la UE, està demostrant ser efectiu i, per tant, s'ha de seguir. .

Segons aquest enfocament, la Comissió avalua si l'objectiu es complirà en funció dels plans nacionals que rep periòdicament dels estats membres. La Comissió revisarà els progressos realitzats el 2017, incloent-hi si l’ús d’indicadors addicionals, com la intensitat energètica, seria més adequat per controlar el progrés del sector i tenir en compte els canvis del PIB i de la població.

La Comissió també durà a terme una sèrie d'accions addicionals per donar suport a l'objectiu d'eficiència energètica:

(1) Revisió de la Directiva d’etiquetatge energètic i de determinats aspectes de la Directiva d’Ecodisseny (prevista a finals del 2014);
(2) desenvolupament i assistència addicionals en relació amb els instruments financers per potenciar la inversió privada;
(3) revisió de la Directiva sobre eficiència energètica (diversos aspectes durant els propers anys), de la Directiva sobre el rendiment energètic dels edificis (prevista per al 2017);
(4) presentar un pla d'acció (estratègia) en els mercats minoristes, amb l'objectiu d'augmentar la difusió de productes que promoguin un ús eficient de l'energia;
(5) implementació de la reserva d’estabilitat del mercat de l’ETS per tal d’afavorir la millora de l’eficiència energètica al sector industrial;
(6) implementació gradual de les accions establertes pel Llibre blanc del transport de 2011 i;
(7) cooperació amb els estats membres en els programes pertinents de recerca i innovació de la UE.

Propers passos

S'espera que els caps d'Estat i de govern debaten i recolzin el marc climàtic i energètic de la UE per al 2030 al Consell Europeu del 23 al 24 d'octubre de 2014.

Després de l’aprovació del marc 2030, la Comissió presentarà una iniciativa legislativa sobre el marc de governança per a l’eficiència energètica que inclourà un objectiu 2030.

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències