Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Promoure l'energia verda i eficient per a les regions d'Europa

COMPARTIR:

publicat

on

6028652710dd6171bf121b0674d2236dAvui (26 maig), la Comissió Europea llança el programa europeu plataforma d'especialització intel·ligent de l'energia, Que donarà suport a les regions i els Estats membres en l'ús del finançament política de cohesió de manera més eficaç per a la promoció de l'energia sostenible. La plataforma ajudarà a les regions per compartir la seva experiència en inversions en energia sostenible i, especialment, en el desplegament de tecnologies innovadores de baix carboni.

En donar suport l'ús òptim dels fons de la Política de Cohesió per a projectes d'energia sostenible, la Plataforma contribuirà directament a la Estratègia Europea de l'Energia. També tindrà com a objectiu alinear millor les activitats d'innovació en el camp de l'energia a nivell nacional, regional i local amb la finalitat d'establir una agenda estratègica conjunta sobre prioritats energètiques. La plataforma, que ha estat creada pel servei científic intern de la Comissió, el Joint Research Center (JRC), contribuirà a impulsar el creixement econòmic a les regions assegurant un subministrament energètic sostenible, competitiu i segur.

La comissària de política regional, Corina Creţu, va dir: "Per al període 2014-2020, s'invertiran més de 38 milions d'euros de finançament de la política de cohesió per assolir l'Estratègia de la Unió Energètica i impulsar el canvi cap a una economia baixa en carboni en tots els sectors. Això suposa més del doble de finançament en comparació amb el període anterior. El finançament de la política de cohesió ofereix moltes oportunitats, però també planteja importants reptes per a les regions pel que fa a la implementació de projectes energètics cofinançats per la UE. És per això que donem la benvinguda a la nova plataforma d'Energia que reunirà el coneixement conjunt sobre l'energia sostenible i ajudarà les regions a fer un ús eficient del finançament disponible per invertir en solucions innovadores".

El comissari d'Educació, Cultura, Joventut i Esport, Tibor Navracsics, també responsable del JRC, va dir: "La construcció d'una veritable Unió de l'Energia requerirà una base científica sòlida, i estic content que el servei científic intern de la Comissió, el Centre Comú d'Investigació, té un paper fonamental per garantir-ho. La plataforma d'especialització intel·ligent combina coneixements científics i eines innovadores de creació de xarxes. Ajudarà les regions a accedir a la informació i a intercanviar idees i bones pràctiques, generant nous coneixements i convertint-los en elements bàsics de la Unió Energètica".

Amb motiu del llançament de la plataforma, una conferència d'alt nivell es porta a terme avui a Brussel·les en presència del Comissionat Tibor Navracsics. Dues sessions paral·leles, organitzades a Andalusia i Escòcia, s'uniran mitjançant vidoelink. L'esdeveniment reuneix els responsables polítics, els funcionaris públics, experts en energia i investigadors per reflexionar i discutir una agenda estratègica i els propers passos en el desenvolupament de l'especialització intel·ligent en el sector energètic.

Fons

El projecte es basa en una cooperació conjunta entre Política Urbana (REGIO) del Centre Comú d'Investigació (CCI) de la DG regional i, DG Energia (ENER) i. Es basa en l'experiència positiva amb la Plataforma d'Especialització Intel·ligent existent centrat en les estratègies de recerca i innovació (plataforma S3). Actualment 172 regions o països que representen més del 80% de les regions de la UE participen en les activitats d'aquesta plataforma. Més de dos terços d'ells han optat per l'energia com la seva àrea d'especialització intel·ligent.

anunci

L'especialització intel·ligent és un enfocament innovador desenvolupat per la Comissió Europea per fomentar el creixement econòmic i la prosperitat a nivell regional. Es fomenta l'ús eficaç i precisa de la inversió pública en recerca i innovació per crear avantatges competitius i permetre que les regions de especialitzar-se en l'àmbit de les seves forces relatives. És també una condició prèvia per a beneficiar-se d'Europa Estructurals i Fons d'Inversió.

La nova plataforma d'Energia proporcionarà la informació, el coneixement i l'experiència en la inversió en projectes d'energia, d'acord amb les necessitats dels responsables polítics, autoritats i actors encarregats de l'energia i la investigació. També desenvoluparà formes de recerca dels estats i regions membres amb interessos similars i les inversions previstes en la innovació energètica.

La UE té previst invertir al voltant de € 38bn en el període 2014 2020-en el marc de la seva política de cohesió incloent € 2bn per a les inversions en les xarxes intel·ligents. L'objectiu és facilitar el canvi cap a una economia baixa en carboni mitjançant projectes de suport a l'eficiència energètica, les energies renovables, així com en la mobilitat urbana sostenible i la recerca i la innovació.

Exemples de projectes d'energia finançats per la política de cohesió

ONA HUB, una solució innovadora d'energia renovable (UK)

El Clúster de Construcció Verda, l'activació dels edificis de la manera correcta (Àustria)

Esquema de renovació dels edificis públics (Lituània)

Kistelek mostra potencial de l'energia geotèrmica (Hongria)

Més informació

Llançament de la Plataforma d'Especialització Intel·ligent Europea d'Energia

plataforma d'especialització intel·ligent de l'energia

Política de cohesió de la UE: canvi climàtic i seguretat energètica desafiaments

economia baixa en carboni - Política Regional

plataforma d'especialització intel·ligent en les estratègies de recerca i innovació

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències