Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Discurs del vicepresident Maroš Šefčovič a la cerimònia de celebració de la comunitat energètica del 10è aniversari

COMPARTIR:

publicat

on

2014-09-25-02Primers ministres i ministres, excel·lències,

Director Kopač,

És un gran plaer per a mi parlar en aquest esdeveniment important, marcant el 10th aniversari de la comunitat energètica.

Amb només mirar les persones que s’asseuen avui aquí, podem veure com aquesta organització s’ha expandit, desenvolupat i adaptat al llarg d’aquest temps per afrontar els nous reptes energètics que tenim al davant.

Assoliments passats

Fa deu anys, es va crear la Comunitat de l’Energia per cooperar i integrar millor els mercats energètics dels països balcànics entre ells i amb els seus estats membres veïns.

Amb el pas del temps, la Comunitat de l’Energia s’ha desenvolupat des d’una eina regional de preadhesió a un instrument eminent per a la nostra seguretat conjunta del subministrament, impulsant la nostra cooperació en el camp de l’energia.

anunci

Ens ha ajudat a promoure la producció i el transport d’energia segurs, segurs i previsibles al barri més proper de la UE.

Com a tal, la Comunitat de l'Energia juga un paper fonamental en la dimensió exterior de la Unió de l'Energia, l'estratègia energètica global de la UE per als propers anys.

Reptes i oportunitats

No obstant això, els canvis geopolítics dels darrers anys han obligat la comunitat energètica a adaptar-se també. Amb l'adhesió de Bulgària, Romania i Croàcia a la UE i l'adhesió de Moldàvia i Ucraïna a la Comunitat de l'Energia, la naturalesa de l'organització ha canviat.

La composició de la Comunitat s'ha tornat més diversa i hi ha un major incentiu per a la cooperació amb els estats membres de la UE. Si puc dir-ho, la comunitat energètica ha madurat.

Gairebé totes les parts contractants[1] ara són fronterers amb els estats membres de la UE, però hi ha molt pocs interconnectors entre les parts contractants i entre les parts contractants i els estats membres de la UE.

Transposant l’adquisició energètica, creeu el programari necessari. Tot i això, també es necessita maquinari addicional per afavorir la integració del mercat i la seguretat del subministrament.

Amb l’agenda de connectivitat actual de la Cimera dels Balcans Occidentals, la UE va demostrar la seva disposició a donar suport al desenvolupament d’aquest maquinari tan necessari.

No només ha canviat la situació política, sinó també el "clima energètic" en què vivim i l'impacte de l'energia en el clima. La sostenibilitat és molt important en la nostra ment, sobretot ara que ens estem preparant per a la Cimera de la COP21 a París d'aquí a uns mesos.

El repte clau del dia és l'anomenat "triangle del grèvol": garantir un subministrament segur d'energia, que sigui competitiu d'una banda i sostenible de l'altra.

Per aconseguir tot això, i convertir-se en socis sòlids dels Estats membres de la UE, la Comunitat de l'Energia ha de parlar el mateix "idioma" que la UE pel que fa a com opera la seva infraestructura i el subministrament d'energia.

En el futur, aquest "llenguatge" comú consistirà no només en el Tercer Paquet i les normes de "seguretat del subministrament", sinó també en el tercer angle del triangle, és a dir: les normes ambientals comunes.

El procés pot ser un repte, però estic molt impressionat per les reformes que s’estan duent a terme sobretot a Ucraïna i Sèrbia. També estic content de la declaració conjunta i del renovat compromís polític que han expressat aquest matí els primers ministres dels sis països dels Balcans occidentals.

 

Mirant cap al futur

Malgrat els èxits del passat, o per això, s'ha de millorar la comunitat energètica. Això també es reconeix a l'estratègia marc de la Unió de l'Energia.

Per fer front als reptes de la nostra Comunitat, hem de mirar com podem enfortir la Comunitat de l'Energia perquè les parts contractants puguin cooperar millor amb els estats membres de la UE i integrar millor la nostra xarxa energètica a tot el continent europeu.

Per garantir que l'aplicació de l'acquis sigui més exhaustiva i eficaç, hem de millorar les institucions i els procediments existents. Igual que a la Unió de l'Energia, és el sistema de govern el que marcarà la diferència.

La reforma de la comunitat energètica és un procés llarg que s’ha de fer de manera gradual. Hi ha les anàlisis de les mancances existents i les propostes concretes, ara és el moment d’implementar-les.

Estem emprenent passos de cooperació sense precedents entre la UE i els seus estats membres i la comunitat energètica.

Aquests són alguns exemples:

  • La Comissió proposa augmentar un 2016% el pressupost de la comunitat energètica per al 2017-30.
  • El 2014, la Comissió havia participat les parts contractants en l'exercici de proves d'estrès i avui proposa involucrar-les en la preparació de la futura llei conjunta sobre seguretat del subministrament.
  • Amb la proposta de la Comissió del Reglament TEN-E a la Comunitat de l’Energia, tenim l’oportunitat d’establir un procés de coordinació dels Projectes d’Interès Comú (PCIs) i els Projectes d’Interès de la Comunitat de l’Energia (PECIs) i accelerar i finalitzar els projectes més importants.
  • La proposta de transposició de la Directiva d’eficiència energètica implicarà les parts contractants en un procés que estimuli les inversions i redueixi el consum d’energia, una prioritat per augmentar la seguretat del subministrament.
  • La Secretaria de la Comunitat de l'Energia va proposar quatre actes addicionals. Es tracta de la tasca del Consell Ministerial i del Grup d’Alt Nivell Permanent (PHLG), el funcionament del procés de resolució de conflictes i el compromís amb els representants dels parlaments i les organitzacions de la societat civil.

Estic molt content que el meu amic, el professor Jerzy Buzek, hagi presidit la tasca del Grup de Reflexió d’Alt Nivell que ha donat l’impuls decisiu als desenvolupaments que acabo de descriure. Moltes de les accions que he esmentat aborden directament els problemes que heu vist i identificat a l'informe que vam rebre l'any passat.

Junt amb un full de ruta per als passos de reforma per als propers anys, aquestes propostes asseguraran que la governança de la comunitat energètica estigui al dia amb els propers reptes, en particular pel que fa a la qüestió crucial de l'aplicació.

Ara correspon als "mestres" de la Comunitat de l'Energia –el Consell de la UE i els governs de les parts contractants– prendre decisions. Perquè fins i tot les millors idees queden en el paper fins que no tenen el suport d'una majoria forta.

La Comissió treballarà estretament amb totes les parts implicades i la Secretaria amb l'objectiu de començar a aplicar aquestes reformes ja l'any vinent.

 

Aquesta tasca no seria possible si no fos per l'excel·lent tasca dels homes i dones de la institució.

M'agradaria agrair cordialment a la Secretaria sota la direcció de Janez Kopač la seva dedicació i professionalitat en aquest exercici i en la revisió de la implementació de l'acquis de la Comunitat de l'Energia.

Com a equip petit però poderós d’unes 25 persones de 17 nacionalitats diferents, la vostra feina està donant fruits que els nostres ciutadans ja gaudeixen!

Estic segur que aquesta és la millor recepta per als propers 10 anys amb èxit de la comunitat energètica.

L’atenció també s’hauria de centrar en el desenvolupament d’institucions nacionals fortes i la presa de propietat de l’organització per part de les parts contractants: us necessitem, necessitem socis forts a tota Europa.

La propera oportunitat de demostrar un suport i un suport tan forts serà el proper Consell Ministerial de la Comunitat de l'Energia, que tindrà lloc a l'octubre a Tirana. Us desitjo tot l’èxit!

Thank you very much.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències