Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

Què fa #Rosneft i per a qui treballa?

COMPARTIR:

publicat

on

Igor_Sechin_en_2009Fa uns dies, l’empresa russa Rosneft va presentar una demanda al tribunal d’arbitratge de Moscou contra el diputat de la Duma russa Valery Rashkin. La companyia es va enfrontar a una entrevista que Rashkin li va donar, en què expressava el seu descontentament amb la política financera i creditícia de la direcció de Rosneft. 

Tot i això, Rashkin no és l’única persona que no està satisfeta. Recentment, vam escriure sobre el descontentament dels accionistes de BP amb un dels seus actius: les accions de la companyia petrolera russa Rosneft. El motiu de la seva infelicitat es pot resumir en una pregunta: què fa Rosneft i per a qui treballa?

La rendibilitat de les accions de Rosneft està disminuint, cosa que testimonia la ineficàcia de la gestió de la companyia i els seus fluxos de finançament, o de l’existència d’alguna agenda oculta que contradiu les regles del joc net i té algun altre objectiu. Reporter de la UE ja ha escrit sobre la informació comptable i financera “idiosincràtica” de la companyia.

No és cap secret que Rosneft no tingui en compte les pèrdues reals correctament i les «amagui» en diverses seccions dels seus informes: "Altres fons i reserves", "Transaccions estrangeres", etc. i, per tant, només mostra beneficis quan és realment perdre diners.

Aquestes noves i peculiars activitats de Rosneft es van fer evidents durant la lluita de la corporació estatal per comprar una acció a la companyia petroliera Bashneft, que el govern rus havia retirat de la llista de recursos estratègics i, per tant, posada a la venda. Un dels candidats més persistents a aquest actiu és la Independent Petroleum Company (IPC) d’Eduard Khudaynatov. Khudaynatov és l'exdirector de Rosneft i el 2014 la seva empresa ja havia intentat adquirir Bashneft.

No obstant això, segons el president de Bashneft, Alexander Korsik, amb el seu estat financer actual, IPC no és capaç d'adquirir un actiu d'aquest valor tan sol. Tot i això, la companyia té els mitjans per fer aquest acord i, segons fonts de la indústria russa, Rosneft els va transferir a IPC. Això no és una sorpresa, ja que no hi ha dubte sobre el vincle entre Igor Sechin (a la foto) i Eduard Khudaynatov que, fins al 2013, va ser vicepresident de Rosneft.

D'altra banda, però, la situació és paradoxal: una corporació estatal està transferint els seus propis fons (és a dir, fons estatals) perquè una empresa privada adquireixi un actiu. Algunes fonts russes creuen que l'IPC de Khudaynatov és una mena d '"aeroport alternatiu" per a Igor Sechin, que pot ser aviat acusat de gestionar ineficaçment Rosneft.

anunci

Si és així, el comportament de l’empresa és comprensible, però planteja qüestions ètiques i legals sobre aquest acord. Aquesta configuració altament dubtosa i elevadora de celles en general ha estat durant molt de temps un tema de debat als mitjans i corredors de poder de Rússia. Sovint, fonts de mitjans europeus i russos han escrit recentment sobre l’ús indegut dels mitjans financers de la companyia.

Actualment, a Rússia, la poc coneguda empresa Prozhektor està en ple procés contra l’operador rus de oleoductes Transneft. L’objectiu d’aquest litigi és convertir les accions preferents del demandant en accions amb dret a vot. Per la seva banda, Transneft afirma que els propietaris d’aquestes accions intenten confondre el govern rus amb les seves demandes i distorsionen deliberadament els fets sobre la seva assignació.

Segons els mitjans de comunicació russos, darrere de Prozhektor hi podria haver una certa Ilya Shcherbovich, cap i soci director de United Capital Partners, i un home que es considera consultor financer d'Igor Sechin. Els mitjans de comunicació han assenyalat com ell mateix havia realitzat moltes transaccions importants amb els diners de Rosneft i Igor Sechin i en el seu interès, com ara el joc d'accions preferents Transneft, a més de finançar l'esmentat IPC.

Així, segons l'opinió d'alguns periodistes, és obvi que els mitjans financers de l'Estat rus s'han utilitzat per resoldre altres negocis, inclosos els assumptes de les empreses privades russes. Tot això, juntament amb el que els mitjans de comunicació anomenen una estreta relació entre Sechin, Xerbovitx i Khudaynatov, ha portat alguns experts a suggerir que pot existir un pla per enriquir personalment la gestió de les empreses estatals russes.

En altres paraules, es tracta d’una qüestió de corrupció. Així, el diputat de la Duma russa, Valery Rashkin, ha cridat l’atenció de les autoritats russes i els cossos policials sobre una sèrie de qüestions paradoxals i peculiars relacionades amb aquesta empresa. En primer lloc, Rosneft col·loca els seus recursos financers de recanvi als bancs a un percentatge baix. Aquesta col·locació, quan la pròpia Rosneft deu una quantitat considerable als bancs occidentals, és més que estranya. A més, la companyia va demanar préstecs a bancs occidentals 40 milions de dòlars per comprar TNK-BP. Encara no ha pagat aquests préstecs.

En segon lloc, la corporació estatal ha augmentat, com a resultat del seu treball durant l'any passat, els guanys dels alts directius, tot i que la pròpia empresa experimenta pèrdues. Tot això va ser el motiu pel qual el diputat Rashkin va llançar una investigació oficial dirigida a cridar l'atenció del fiscal estatal i de les forces de l'ordre russes sobre la situació, de manera que es pogués descobrir tot aquest complot i revelar la corrupció. Per als accionistes de BP, la millor opció continua sent la que la direcció de la companyia decidirà augmentar la seva participació a Rosneft.

Si es fa això, com ja hem escrit, es poden fer canvis fonamentals molt esperats dins de la direcció i les polítiques de Rosneft. Al mateix temps, tal com assenyalen els analistes, això reportarà beneficis no només per als accionistes de BP, sinó per a tota l’economia russa, que obtindrà una empresa nacional que funcioni com un rellotge, després de desempallegar-se del present dubtós i tèrbol acord de Rosneft, és transparent i, sobretot, realment rendible.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències