Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

Una nova forma de comunicar estadístiques: una publicació # digital per donar llum a #energia a la # Unió Europea

COMPARTIR:

publicat

on

energia-1Il·luminar, escalfar, moure's, produir: l'energia és essencial per al nostre dia a dia. Encendre els ordinadors o engegar els cotxes són accions que donem per fet, però representen l'etapa final d'un procés complex, des de l'extracció fins al consum final. Per exemple, el petroli cru es transforma en gasolina de motor, mentre que les energies fòssils, nuclears i renovables es transformen en electricitat.  

Les estadístiques poden ajudar a fer més comprensible el complex procés de l'energia. Aquest és l'objectiu de la publicació digital Shedding light on energy in the EU – A guided tour of energy statistics publicada avui per eurostat, l'oficina d'estadística de la Unió Europea. Aquesta publicació digital servirà especialment a aquells que vulguin entendre millor els reptes als quals s'enfronta la Unió de l'Energia, una de les deu prioritats de la Comissió Europea.
La publicació digital consta de quatre parts o blocs de preguntes, les que els ciutadans es plantejarien amb més freqüència. Aquestes preguntes són:

-De què tracta la Unió de l'Energia? Aquesta part ofereix una visió general de les cinc dimensions de la Unió de l'Energia. Inclou un vídeo on el vicepresident Maroš Šefčovič i el comissari Miguel Arias Cañete expliquen la política de la UE.

-D'on ve la nostra energia? Aquesta secció descriu d'on prové l'energia a la Unió Europea (UE), és a dir, què es produeix a la UE i què s'importa. Les importacions es visualitzen en mapes de flux interactius, mentre que els fluxos d'energia, des de la font fins a l'ús final, es descriuen de manera molt detallada mitjançant diagrames Sankey interactius. D'aquesta secció, els lectors aprendran, per exemple, que l'any 2014 la UE depenia de les importacions d'energia per al 53% del seu consum, que van des de menys del 20% a Estònia, Dinamarca i Romania fins a més del 90% a Malta, Luxemburg i Xipre.

-Quin tipus d'energia consumim i quant costa? Aquest capítol ofereix informació sobre quin tipus d'energia es consumeix a la UE i quines fonts s'utilitzen per a l'electricitat. Una altra part tracta de quant costen l'electricitat i el gas per a les llars i les indústries. Les diferents fonts utilitzades per produir electricitat es mostren en una animació i es presenta el consum d'energia mitjançant una eina de visualització interactiva. Una xifra interessant d'aquesta part mostra que els productes derivats del petroli van representar el 40% del consum d'energia a la UE l'any 2014, des de menys del 30% a Eslovàquia, Finlàndia, la República Txeca i Suècia fins a més del 65% a Xipre, Luxemburg i Malta.

-Quin vincle hi ha entre l'energia i el medi ambient? Aquesta part presenta com estan evolucionant les emissions de gasos d'efecte hivernacle i com hi contribueixen diferents fonts. També mostra la proporció de les energies renovables en el consum d'energia i l'eficiència del consum d'energia a la UE. Els diferents tipus d'energies renovables s'expliquen en una animació. Una xifra interessant d'aquest capítol mostra que el 16% de l'energia consumida a la UE l'any 2014 provenia de les renovables, variant des de menys del 5% a Luxemburg i Malta fins a més del 50% a Suècia.

Donant respostes estadístiques senzilles a aquestes preguntes i presentant la informació de manera fàcil d'utilitzar a través de textos breus, infografies dinàmiques, mapes, vídeos, animacions, gràfics, fotografies, etc., aquesta nova eina desenvolupada per eurostat pretén donar resposta a les necessitats de aquells que no estan tan familiaritzats amb el sector energètic. La publicació també s'adaptarà a les necessitats dels usuaris més experimentats interessats en tot el procés energètic a través dels diagrames de Sankey. Tota la informació està disponible per al conjunt de la Unió Europea, però també per als 28 Estats membres.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències