Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

#Coal: cap regió deixada enrere: llançament de la plataforma per a les regions del carbó en transició

COMPARTIR:

publicat

on

The EU’s commitment to a clean energy transition is irreversible and non-negotiable. In this shift to a more sustainable future, no regions should be left behind when moving away from an economy driven by fossil fuels.

The new Platform launched today will facilitate the development of projects and long-term strategies in coal regions, with the aim of kick-starting the transition process and responding to environmental and social challenges. It will bring together EU, national, regional and local stakeholders involved in the transition to help them foster partnerships and learn from each other’s experiences. The Platform’s activities will initially focus on coal regions, with the aim to expand to carbon-intensive regions in the future. It is designed to boost the clean energy transition by bringing more focus to social fairness, structural transformation, new skills and financing for the real economy.

The Coal Regions in Transition Platform will officially be launched later today by Maroš Šefčovič, Vice-President of the European Commission in charge of the Energy Union, Miguel Arias Cañete, Commissioner for Climate Action and Energy and Corina Creţu, Commissioner for Regional Policy as well as representatives of European regions, different stakeholders and business leaders. The launch takes place on the eve of the “One Planet Summit” convened by the French President Emmanuel Macron to mark the second anniversary of the Paris Agreement on climate. At the summit, the Commission will reconfirm its commitment for a forward-looking climate policy and show that the EU is leading the fight against climate change by example and through action. The new Platform is one of the key accompanying actions part of the Clean Energy for All Europeans package (IP / 16 / 4009) llançat el novembre de 2016.

Energy Union Vice President Maroš Šefčovič said: “The challenges facing the EU coal regions can only be addressed in partnership with all actors on the ground. The Energy Union is the right framework for this. We want to work closely with national, regional and local stakeholders in support of the structural transformation, using tailor-made solutions and all means at hand. Our objective is to see every region reaping the benefits of the clean energy transition, whilst creating new jobs and promoting investment in new technologies.”

Climate Action and Energy Commissioner Miguel Arias Cañete added: Governments, business and regions all around the world are moving beyond coal. Electricity generation from coal is declining. This is an irreversible trend towards clean power, also here in Europe. But in this shift to a more sustainable future, there will be certain regions which find it more difficult than others to make this transition. All Europeans should benefit from this transition, and no region should be left behind when moving away fossil fuels. This initiative will help European countries, regions, communities and workers to the take on the challenge of the required economic diversification of the clean energy transition.”

Regional Policy Commissioner Corina Creţu added: “Working together for a better common future is what the European Union and Cohesion policy are about. Our message to coal regions today is that the European Commission takes concrete actions to help them achieve a smooth transition towards a modern, sustainable and successful economy that leaves nobody behind.”

The Commission is already supporting the transition in coal and carbon-intensive regions through its Cohesion policy. This EU-wide policy helps regions achieve economic transformation by building on their “especialització intel·ligent” assets, i.e. the regions’ niche areas of competitive strengths, with the aim to embrace innovation and decarbonisation. Via Cohesion policy, the EU is in direct and constant touch with regional partners on the ground and can provide tailored support to guide structural change.

anunci

Paral·lelament, la Comissió treballa de forma pilot amb un petit nombre de regions dels estats membres per planificar i accelerar el procés de diversificació econòmica i la transició tecnològica mitjançant assistència tècnica, intercanvi d'informació i diàleg bilateral a mida sobre fons, programes i finançament pertinents de la UE. eines. Basant-se en les peticions d'aquests estats membres, es van establir equips pilot de països per a Eslovàquia, Polònia i Grècia en la segona meitat de 2017 per ajudar les regions de Trencin, Silèsia i Macedònia Occidental segons les seves necessitats específiques. A mesura que avança el treball d’aquests equips, les seves experiències seran compartides amb la Plataforma per a les Regions del Carbó en transició.

Fons

Les regions 41 dels estats membres de 12 estan minant activament el carbó, proporcionant ocupació directa als ciutadans de 185,000. No obstant això, en les últimes dècades, la producció i el consum de carbó a la UE han disminuït constantment. Es preveu que els tancaments previstos i en curs de mines de carbó i el compromís de diversos estats membres d’eliminar l’ús del carbó per a la generació d’electricitat acceleraran aquesta tendència a la baixa. En vista d’aquest fet, la Plataforma per a les Regions del Carbó en Transició està dissenyada per ajudar els estats membres i les regions a fer front al repte de mantenir el creixement i l’ocupació en aquestes comunitats afectades. Permetrà un diàleg de múltiples grups d’interès sobre els marcs polítics i el finançament, i inclourà àrees com la transformació estructural, incloent-hi la diversificació i la recuperació econòmica, el desplegament de tecnologies d’energies renovables, l’ecoinnovació i les tecnologies avançades del carbó.

Aquest paquet d'Energia Neta per a Tots els Europeus no només se centra en la lluita contra el canvi climàtic, sinó que també afavoreix els llocs de treball i el creixement, estimulant noves oportunitats d'ocupació en el sector energètic i la inversió en tecnologies modernes. Entre 2008 i 2014, el nombre de llocs de treball en tecnologies d’energies renovables va augmentar en 70%, i avui dia hi ha aproximadament 2 milions de llocs de treball del sector de l’energia neta a tota la UE, principalment en els sectors de les energies renovables i de l’eficiència energètica. Hi ha possibilitat de crear llocs de treball 900 000 addicionals per 2030, sempre que la inversió pública i privada estigui suficientment mobilitzada. Fins a 400 000 podrien provenir llocs de treball locals addicionals del sector de l’eficiència energètica.

Més informació

Energy Union

Paquet Clean Energy for All Europeans

Lloc web REGIO

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències