#Gas: els diputats europeus reforcen les normes de la UE sobre canonades cap ai des de països tercers

Gasoducte durant la posta de sol © AP Images / European Union-EP A 2015, la UE va importar 69.3% del consum total de gas © AP Images / European Union-EP

Les normes del mercat de gas de la UE s'han d'aplicar a tots els oleoductes que entren o surten de la UE, amb excepcions estrictament limitades, els diputats del Comitè d'Energia van acordar el dimecres.

Tots els gasoductes procedents de països tercers a la UE han de complir plenament amb les normes del mercat de gas de la UE en el territori de la UE, per exemple, esmenes a la Directiva de mercat de gas de la UE, aprovada pel Comitè d'Indústria i Energia el dimecres, per 41 vots a 13 amb abstencions de 9. Qualsevol excepció ha de ser estrictament limitada per temps, i la Comissió de la UE i els estats membres afectats han de participar en la seva decisió, insisteixen els diputats.

Aquestes normes de "Tercer Paquet d'Energia" de la UE regulen, entre altres coses, l'accés a tercers, els requisits de transparència, les tarifes justes i la separació adequada dels productors dels distribuïdors de la cadena de subministrament de gas.

Més concretament, els gasoductes de, per exemple, Rússia (incloent Nord Stream 2), Noruega, Algèria, Líbia, Tunísia i el Marroc han de complir les disposicions bàsiques per al creducció d'un mercat intern de gas, com la separació dels operadors de sistemes de transmissió (TSO), la supervisió de les autoritats reguladores independents i l'accés de tercers a la infraestructura, diuen els diputats.

UE i gas natural: dades i xifres (infografia)

Regles més estrictes sobre excepcions

Els diputats europeus també van reforçar les condicions que s'han de complir abans que es puguin fer excepcions a les normes del mercat del gas, com ara excepcions (per als gasoductes existents) o exempcions (encara no construïts). Aquests:

  • Imposeu un límit de temps fix màxim de 5 per a exempcions;
  • augmentar la participació de la UE en la decisió d'excepcions i;
  • involucrar a estats membres els mercats dels quals podrien veure's afectats per la infraestructura del gasoducte, així com les autoritats del país tercer pertinent, a l'hora de decidir excepcions i exempcions.

Cal tenir en compte les sancions contra tercers països

La comissió també va modificar la proposta de dir que, en decidir sobre les exempcions de nous oleoductes a la UE, la Comissió ha de considerar qualsevol mesura restrictiva de la UE, com les sancions econòmiques imposades a aquest país tercer.

El ponent, Jerzy Buzek (PPE, PL), va dir: "Avui hem assegurat que el nostre mercat de gas es basarà en una claredat i coherència jurídica plena de la legislació vigent, un pas important cap a la finalització de la nostra Unió de l'Energia. Aquest compliment és una condició prèvia per a la nostra seguretat i independència energètica, tot i que és més important que la dependència de la UE sobre les importacions de gas estigui en constant creixement. Estic desitjant començar i amb sort celebrar les negociacions interinstitucionals sota la Presidència búlgara, que té l'oportunitat de deixar un llegat en l'àmbit de l'energia ".

Vídeo: extractes de la votació i declaració del ponent

Propers passos

Els eurodiputats poden iniciar negociacions amb els ministres de la UE una vegada que el Parlament hagi aprovat un mandat per ells, en el seu plenari 16-19 d'abril a Estrasburg, i el Consell ha acordat el seu propi enfocament sobre el fitxer.

Fons

La UE depèn en gran mesura de les importacions de gas procedents de països tercers (representen 69.3% del consum total de gas a la UE en 2015). Rússia va subministrar 42% de les importacions de gas a la UE en 2016, seguit de Noruega (34%) i Algèria (10%).

A 2016, el Parlament Europeu va votar a favor resolució, expressant preocupació per la duplicació proposada de la capacitat del gasoducte Nord Stream.

Més informació

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, energia, mercat de l'energia, Seguretat energètica, Parlament Europeu, Gazprom

Els comentaris estan tancats.