Connecteu-vos amb nosaltres

interconnectivitat d'electricitat

Repartiu les regles #EUElectricityMarket per beneficiar tant als consumidors com al medi ambient

COMPARTIR:

publicat

on

Plaques solars amb aerogeneradors i pilona elèctrica al capvespre. Concepte d'energia neta Els negociadors del Parlament i del Consell van acordar avançar cap a un veritable mercat elèctric europeu 

La creació d'un autèntic mercat elèctric de la UE per integrar millor les energies renovables s'ha acordat provisionalment entre els eurodiputats i els estats membres de la UE aquesta setmana.

Es va acordar informalment una revisió de les normes del mercat elèctric de la UE per abordar les barreres al comerç transfronterer d'electricitat i crear un veritable mercat elèctric europeu on el 70% de tota l'electricitat pugui creuar lliurement les fronteres de la UE. Això facilitarà la integració de les energies renovables a la xarxa elèctrica i, per tant, donarà suport als esforços per assolir l'objectiu vinculant de la UE del 32% d'energies renovables l'any 2030. A més, s'esforça per fer que el mercat elèctric de la UE sigui més competitiu i orientat al consumidor.

Un millor tracte per als consumidors

Els consumidors es beneficiaran substancialment de les noves normes, que inclouen:

  • Canvi: els proveïdors d'electricitat han d'oferir als consumidors l'opció de canviar de proveïdor (sense comissions) en un termini màxim de tres setmanes (i 24 hores per al 2026);
  • comptadors intel·ligents: els consumidors tindran dret a obtenir comptadors intel·ligents per controlar el seu consum, tret que l'anàlisi en un estat membre determinat mostri que el cost supera els beneficis;
  • comparació de preus: els consumidors tindran accés gratuït a una eina de comparació de preus en línia, i;
  • Contracte de preu dinàmic: els consumidors també podran optar per un contracte de preu dinàmic de l'electricitat d'empreses energètiques amb més de 200.000 clients.

No més subvencions estatals a les centrals de carbó més contaminants

Actualment, les normes de la UE permeten que les autoritats nacionals paguin a les centrals elèctriques convencionals perquè estiguin en espera durant un període limitat de temps si hi ha un pic de demanda o escassetat temporal d'energia renovable (per exemple, vent i sol), coneguts com a mecanismes de capacitat.

Tal com ha demanat el Parlament, el text acordat preveu una avaluació addicional de la UE (juntament amb les nacionals) sobre els riscos d'una possible escassetat elèctrica als estats membres per evitar l'ús innecessari d'aquestes excepcions.

anunci

A més, uns límits més estrictes per als estats membres que vulguin subvencionar les centrals elèctriques com a mecanisme de capacitat evitaran que les centrals elèctriques de carbó més contaminants d'Europa rebin ajuts estatals. Les centrals elèctriques que emetin més de 550 gr de CO2/quilowatt hora d'electricitat no rebran subvencions de l'Estat per romandre en espera en cas de pic de demanda elèctrica. Les mesures s'aplicaran a tots els nous mecanismes de capacitat des de la data d'entrada en vigor del Reglament i als existents a partir del 2025.

La pobresa energètica i la regulació de preus

Els negociadors van acordar que els estats membres podran regular els preus temporalment per ajudar i protegir les llars pobres o vulnerables energèticament. Tanmateix, s'ha de donar preferència a abordar la pobresa energètica mitjançant els sistemes de seguretat social.

Els estats membres de la UE que encara regulen els preus de les llars poden continuar fent-ho, però hauran de presentar informes per avaluar el progrés cap a l'abolició de la regulació de preus. L'any 2025, la Comissió presentarà un informe sobre el progrés global de la UE, que pot incloure una proposta per acabar amb els preus regulats.

Un cop assolit l'acord, ponent Krišjānis KARIŅŠ (PPE, LV) va dir: "Aquest acord és bo per al clima i bo per a la cartera. Ajudarà a la transformació cap a una producció d'electricitat més neta i farà que el mercat elèctric sigui més competitiu a través de les fronteres de la UE. El Parlament ha aconseguit desfer-se dels grans subsidis estatals, de manera que el mercat pugui fer la seva feina de subministrar a les indústries i les llars de la UE una energia assequible i segura".

Propers passos

L'acord es sotmetrà ara a la Comissió d'Indústria, Recerca i Energia i al ple per a l'aprovació, així com al Consell. El Reglament i la Directiva entraran en vigor 20 dies després de la seva publicació. Els estats membres hauran d'aplicar la Directiva abans del 31 de desembre de 2020.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències