Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

Les indústries nuclears canadenques i europees s’associen per promoure l’energia neta i la nova nuclear

Comunicat de premsa

publicat

on

L'Associació Nuclear Canadenca (CNA) i el Fòrum Atòmic Europeu (FORATOM) ha signat un memoràndum d’entesa (MoU) per col·laborar en matèria nuclear i promoure tecnologies nuclears netes, innovadores i avançades. Aquest acord reforçarà els esforços de les dues associacions per avançar en el desenvolupament, aplicació i desplegament de l'energia nuclear per assolir els objectius del canvi climàtic.

"Estem encantats de signar aquest memoràndum d'entesa amb FORATOM", va dir John Gorman, president i director general de CNA. “L’energia nuclear ja fa importants contribucions a la lluita contra el canvi climàtic. Aquest acord treballarà per garantir que el nucli sigui part del mix d'energies netes per afrontar el repte del canvi climàtic a banda i banda de l'Atlàntic "

"El canvi climàtic és un repte global", afegeix Yves Desbazeille, director general de FORATOM. “Per això, és important que totes les regions del món treballin juntes per trobar solucions. Junts, podrem enviar un missatge coordinat als nostres responsables polítics amb l'objectiu de demostrar l'important paper que poden jugar les diferents tecnologies nuclears ”.

Massimo Garribba, subdirector general de la DG Energia de la Comissió Europea, diu: “Acollim amb satisfacció el memoràndum d’entesa signat entre FORATOM i la CNA. Això confirma la seva voluntat de fomentar la col·laboració entre la indústria i la indústria en l'ús segur de l'energia nuclear, en particular en el context de les prioritats de descarbonització, un tema al qual la UE està molt compromesa ”.

"Necessitem que el nucli nuclear arribi a zero fins al 2050", diu l'honorable Seamus O'Regan Jr., ministre de Recursos Naturals del Canadà. "Estem treballant amb els nostres homòlegs internacionals per expandir amb seguretat les tecnologies nuclears, com ara les SMR, i complir els nostres objectius de canvi climàtic".

La cooperació nuclear canadenc-europea es remunta a dècades enrere. Els reactors canadencs CANDU han estat en servei a Romania des de fa gairebé 30 anys. Al mateix temps, les empreses europees han proporcionat components al sector nuclear canadenc i són reconegudes internacionalment pel seu coneixement tecnològic. S'espera que el desenvolupament de tecnologies nuclears noves i innovadores, com les SMR, millorarà encara més la cooperació entre Europa i Canadà.

El MOU aborda la necessitat d'un major diàleg i exploració del paper del nucli en una custòdia ambiental eficaç. Inclou:

 • defensant una inclusió més explícita i destacada de l'energia nuclear a les polítiques energètiques i mediambientals d'Europa i Canadà, incloses les finances sostenibles (taxonomia);
 • suport a la innovació en energia nuclear, concretament al desenvolupament i desplegament de petits reactors modulars i reactors avançats;
 • Identificar i implementar iniciatives en què FORATOM i CNA puguin treballar junts per promoure el nucli com a font d’energia neta per assolir els objectius del canvi climàtic, reduir les emissions i millorar la qualitat de vida.

Al Canadà hi ha 19 reactors d’energia nuclear, que produeixen electricitat neta i fiable, que representen el 15% de l’electricitat total del país. Cada any, al Canadà, l’energia nuclear evita 80 milions de tones d’emissions de CO2 desplaçant els combustibles fòssils; dóna suport a 76,000 llocs de treball directes i indirectes; i aporta 17 milions de dòlars en producte interior brut.

L'energia nuclear genera al voltant del 26% de l'electricitat de la Unió Europea a 13 països amb 107 reactors (que arriben a 141 si s'inclouen tots els membres de FORATOM, que no pertanyen a Suïssa, Regne Unit i Ucraïna, que no pertanyen a la UE) que proporcionen el 50% d'electricitat baixa en carboni. La indústria dóna suport a més d’un milió de llocs de treball (directes, indirectes i induïts) a tot el continent amb una facturació de 100 milions d’euros a l’any.

Podeu llegir el MOU aquí.

Sobre el CNA
Des de 1960, l'Associació Nuclear Canadenca (CNA) ha estat la veu nacional de la indústria nuclear canadenca. Treballant al costat dels nostres membres i de totes les comunitats d’interès, el CNA promou la indústria a nivell nacional i internacional, treballa amb els governs en polítiques que afecten el sector i treballa per augmentar la consciència i la comprensió del valor que la tecnologia nuclear aporta al medi ambient, a l’economia i a la vida quotidiana dels canadencs. .

Sobre FORATOM
FORATOM és l'associació comercial amb seu a Brussel·les per a la indústria nuclear a Europa. Actua com la veu de la indústria nuclear europea en els debats sobre polítiques amb les institucions de la UE i altres agents clau. La pertinença a FORATOM està formada per 15 associacions nuclears nacionals actives a tot Europa i les empreses que representen, i quatre membres corporatius, la companyia energètica txeca, CEZ, Fermi Energia a Estònia, NUVIA a França i la companyia energètica polonesa, PGE EJ 1. Hi ha més de 3,000 empreses representades, que donen suport a prop de 1,100,000 llocs de treball.

Energia

Mentre Shell registra la seva primera pèrdua, BP està guanyant diners gràcies a la seva aliança amb el petroli rus Rosneft

avatar

publicat

on

L’anunci xocant que Shell havia perdut 16 milions de lliures l’any passat, la primera vegada en la seva història, la companyia petrolera va registrar una pèrdua, va fer tremolar les espines dels gestors de fons de pensions que sempre han depès dels pagaments de dividends de les grans empreses petrolieres per pagar el Regne Unit pensions, escriu James Wilson.

La petroliera estatal Rosneft continua bombant beneficis al principal soci global, BP.

Durant els darrers vuit anys, des del 2013, quan BP va adquirir una participació a Rosneft, l’empresa russa va generar el 65% del benefici net de BP. El benefici net total de BP per a aquest període va ser de 12.7 milions de lliures esterlines, dels quals Rosneft va representar 8.26 mil milions de lliures esterlines.

Pel que fa a la contribució de BP als fons de pensions britànics, Rosneft ha aportat 573 milions de lliures esterlines en dividends als accionistes el 2019.

Amb un 99% d’informes de Rússia sobre la política russa, és fàcil oblidar l’alta qualitat de la ciència i l’enginyeria russes, que han de lluitar contra un entorn hostil més difícil que l’extracció del Golf o fora del mar mentre els enginyers científics russos continuen invertint en coneixements i noves tècniques.

Al febrer, el conseller delegat de BP, Bernard Looney, va signar un ampli acord amb Rosneft sobre cooperació estratègica amb baix contingut de carboni per donar suport a la sostenibilitat i reduir les emissions de carboni, inclosa la captació, utilització i emmagatzematge de carboni (CCUS). La cursa mundial per convertir els gegants del petroli en emissors de CO2 baixos és la propera frontera de totes les empreses energètiques. Entre les principals companyies de petroli i gas, Rosneft té unes emissions de CO2 inferiors a la majoria de les companyies de petroli i gas més grans del món, com ExxonMobil, Chevron, Total, Petrobras i Shell, segons la qualificació FTSE Russel, que s’accepta com a mundial referent en les emissions mundials de CO2 de les empreses energètiques.

Rosneft treballa en l'important nou projecte Vostok Oil amb una petjada de carboni que representa el 25% dels nous projectes globals similars. Situat al nord de Rússia, el camp Vostok de baixa emissió de CO2 produirà 2 milions de barrils al dia, més que tota la producció del mar del Nord.

Per assegurar-se que els ultra puristes del canvi climàtic descartaran aquests esforços com a rentat de verd, però per acabar amb la dependència de l’energia dels combustibles fòssils cal una gestió hàbil. Rosneft diu que durant els propers 15 anys. Té previst aconseguir: -

 • La prevenció de 20 milions de tones de CO2 eq. emissions;
 • una reducció del 30% de la intensitat d’emissions directes i indirectes en la producció de petroli i gas;
 • zero flamarada rutinària de gas de petroli associat, i;
 • reducció de la intensitat de les emissions de metà per sota del 0.25%.

Rosneft ja utilitza la generació d’energia solar per alimentar les seves estacions de servei i està explorant la possibilitat d’utilitzar fonts d’energia renovables dins de nous projectes d’exploració i producció. A diferència dels productors de petroli del Golf que extreuen petroli del desert i sense poques limitacions de l'opinió pública local en les petites poblacions estretament controlades dels regnes i emirats de la regió del Golf, la consciència ambiental és alta a Rússia.

A més, Rosneft té previst augmentar la producció de gas a més del 25% de la producció total d’hidrocarburs a finals del 2022, en comparació amb el 20% del 2020. La companyia està realitzant una inversió verda de 5 milions de dòlars americans en 5 anys.

Així, Rosneft va plantar un nombre rècord de plàntules el 2020 i està desenvolupant un programa a gran escala per a la forestació, augmentant la plantació d’arbres per crear nous ecosistemes forestals per augmentar la capacitat d’absorció dels llegendaris boscos de Rússia.

 A mesura que Shell cau en la seva primera pèrdua de la història, l'aliança entre BP i Rosneft signada fa just una dècada s'està convertint en una de les millors inversions estratègiques realitzades per una empresa petrolera del Regne Unit. Els gestors de fons de pensions, almenys, estaran agraïts.

L’autor, James Wilson, és un periodista independent amb seu a Brussel·les i col·laborador habitual de Reporter de la UE.

Seguir llegint

Energia

La Comissió aprova ajudes romaneses de 254 milions d'euros per donar suport a la rehabilitació del sistema de calefacció urbana a Bucarest

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat, d'acord amb les normes d'ajuts estatals de la UE, els plans romanesos per donar suport a l'actualització del sistema de calefacció urbana del municipi de Bucarest. Romania va notificar a la Comissió els seus plans per proporcionar un suport públic d’aproximadament 254 milions d’euros (1,208 milions de RON) per a la rehabilitació de la xarxa de distribució (en particular els oleoductes de “transmissió” d’aigua calenta cap als principals punts de distribució) del sistema de calefacció urbana a la zona urbana de Bucarest. El suport previst es concretarà en una subvenció directa finançada pels fons estructurals de la UE gestionats per Romania. Les normes sobre ajuts estatals de la UE permeten als estats membres donar suport a les instal·lacions de generació de calefacció urbana i a les xarxes de distribució, amb determinades condicions establertes a la Comissió Directrius 2014 sobre ajudes estatals a la protecció i l'energia del medi ambient.

En particular, les Directrius preveuen que els projectes han de complir els criteris de "calefacció urbana eficient" establerts a Directiva d'Eficiència Energètica per tal de ser considerats compatibles segons les normes d’ajuts estatals de la UE. Basant-se en el tipus de calor que s’alimenta al sistema (aproximadament el 80% de la seva aportació prové de fonts de “cogeneració”), la Comissió ha constatat que el sistema de Bucarest compleix la definició de sistema de calefacció i refrigeració urbana eficient, tal com s’estableix a la Directiva d’eficiència energètica i d’acord amb les normes d’ajuts estatals. La Comissió també va considerar que la mesura és necessària, ja que el projecte no es duria a terme sense el suport públic i proporcional, ja que el projecte proporcionarà una taxa de rendiment raonable. Sobre aquesta base, la Comissió va concloure que la mesura no distorsiona la competència i s’ajusta a les normes d’ajuts estatals de la UE, sobretot gràcies a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i altres substàncies contaminants i a la millora de l’eficiència energètica del sistema de calefacció urbana.

La vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager, encarregada de la política de competència, va dir: “Aquesta mesura d’ajut de 254 milions d’euros, finançada gràcies als fons estructurals de la UE, ajudarà Romania a assolir els seus objectius d’eficiència energètica i contribuirà a la reducció de gasos d’efecte hivernacle i altres contaminants emissions, sense distorsionar indegudament la competència ".

El comunicat de premsa complet està disponible online.

Seguir llegint

República Txeca

República Txeca demandarà Polònia per la mina de carbó de Turów

col·laborador convidat

publicat

on

Els grups locals i les ONG s’han felicitat avui per la decisió del govern txec de presentar una demanda al Tribunal de Justícia Europeu contra el govern polonès per l’operació il·legal de la mina de carbó de lignit Turów, que s’ha excavat fins a les fronteres txeca i alemanya, perjudicant els locals. subministraments d’aigua per a comunitats properes. Aquest és el primer cas legal d’aquest tipus per a la República Txeca i el primer de la història de la UE en què un estat membre en demanda un altre per motius ambientals, escriu Alistair Clewer, Oficina de Comunicacions Europe Beyond Coal.

Milan Starec, ciutadà txec de la regió de Liberec (poble d’Uhelná): “La decisió del nostre govern de presentar una demanda contra Polònia és un alleujament per als que vivim al costat de la mina. Només el 2020, el nivell de les aigües subterrànies a la zona va caure vuit metres, el doble del que PGE va dir que passaria el 2044. Les nostres preocupacions han estat substituïdes per por. És crucial que el nostre govern exigeixi el cessament de la mineria il·legal, ja que PGE encara es nega a acceptar la seva responsabilitat, mentre demana permís per destruir els nostres recursos hídrics i el barri durant 23 anys més ". 

Kerstin Doerenbruch, Greenpeace Berlin: “Alemanya també intensifica el cas contra Turów, amb representants regionals i ciutadans de Saxònia que presenten la seva pròpia denúncia davant la Comissió Europea al gener. Ara fem una crida al govern alemany per intensificar i protegir les cases de la gent i el riu Neiße unint-se a la demanda txeca contra Polònia ". 

Anna Meres, defensora del clima i l’energia, Greenpeace Polònia: “Polònia ha actuat de manera temerària i il·legal emetent un permís per a una nova expansió, per la qual cosa no és estrany que aquest cas s’hagi presentat al Tribunal de Justícia Europeu. El suport cada vegada més irracional de Polònia a l'expansió del carbó no només perjudica la salut, el subministrament d'aigua i empitjora la crisi climàtica: ens aïlla dels nostres amics i veïns i roba als nostres treballadors i comunitats llocs de treball millors i més sostenibles. El 78% dels polonesos volen abandonar el carbó el 2030, és hora d'escoltar-los, deixar de carregar les comunitats frontereres i planificar un futur millor per a tothom ".

Zala Primc, campanya d’Europa més enllà del carbó: “La gent dels països del voltant està pagant el preu de l’impuls de Polònia a la mina de carbó durant les properes dècades amb la seva salut i seguretat hídrica. Demanem a la Comissió Europea, que s’encarrega d’assegurar que s’apliquin les lleis de la UE, que iniciï un procediment d’infracció contra el govern polonès i que es converteixi en part del cas Turów davant del Tribunal de Justícia de la UE.

 1. La Comissió Europea ha publicat recentment un dictamen raonat que afirma que hi ha múltiples violacions del dret de la UE. Les negociacions entre els dos països es van estancar, ja que Polònia va rebutjar les condicions de la República Txeca per a un acord. La mina Turow, propietat de la companyia pública estatal polonesa PGE, ha estat operant il·legalment, després que el govern polonès va ampliar la seva llicència per sis anys a l'abril de 2020, tot i no haver realitzat una consulta pública correcta ni una avaluació d'impacte ambiental, que estan obligats per la legislació de la UE. Fins i tot, PGE va sol·licitar una prolongació de la concessió minera des del 2026 fins al 2044, que inclouria una ampliació de la mina, mentre les negociacions amb el govern txec i la regió Liberec afectada continuaven, però no es va informar a cap de les parts txeces. S'espera una decisió a l'abril de 2021.
 2. Un estudi d’experts alemanys també va exposar els impactes que la mina Turów té al costat alemany de la frontera: la contaminació que causa al riu Lusatian Neisse, la baixada de les aigües subterrànies i el despreniment que podria danyar cases a la ciutat de Zittau. L’estudi també calcula que l’escassetat d’aigua podria significar que trigaran 144 anys a omplir el forat un cop tancat, molt més del que afirma PGE (https://bit.ly/3uoPO7s). Resum en anglès: https://bit.ly/2GTebWO.
 3. L’estudi d’experts alemanys va motivar que el senyor alcalde de Zittau, Thomas Zenker, Daniel Gerber, membre del Parlament saxó i altres ciutadans de Saxònia, també presentessin una queixa a la Comissió Europea al gener (https://bit.ly/2NLLQVY). Al febrer, el cas també va ser tractat pel Parlament saxó, els membres del qual van demanar al govern alemany que s'adherís a la demanda txeca si es presentava al Tribunal de Justícia de la UE (https://bit.ly/3slypLp).  
 4. Fins ara s’han realitzat nombrosos esforços per engegar la Comissió Europea: les intervencions dels membres del Parlament Europeu (https://bit.ly/2G6FH2H), una crida a l’acció de l’alcalde de la ciutat alemanya Zittau ([https://bit.ly/3selwTe), peticions de txecs i ciutadans afectats (https://bit.ly/2ZCnErN), un estudi que posa de manifest els impactes negatius que té la mina en el costat txec (https://bit.ly/2NSEgbR), una queixa formal de la ciutat txeca Liberec (https://bit.ly/2NLM27E) i una resolució dels Verds europeus (https://bit.ly/3qDisQ9). La Comissió Internacional per a la Protecció del Riu Odra contra la Contaminació (ICPO), que està formada per delegats polonesos, alemanys i txecs, també s'ha implicat en el cas Turów, classificant la mina com un "problema supraregionalment significatiu" que requereix una coordinació acció entre els tres països (https://bit.ly/3btUd0n).

Europa més enllà del carbó és una aliança de grups de la societat civil que treballen per catalitzar el tancament de mines de carbó i centrals elèctriques, evitar la construcció de nous projectes de carbó i accelerar la justa transició cap a una energia neta i renovable i una eficiència energètica. Els nostres grups dediquen el seu temps, energia i recursos a aquesta campanya independent per aconseguir que Europa no quedi carbó el 2030 o abans. www.beyond-coal.eu 

Seguir llegint

Twitter

Facebook

Tendències