Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

Energia - La presidenta del CESE, Christa Schweng, i el comissari Kadri Simson diuen que el 2021 serà l'any del lliurament

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

El Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) i la Comissió Europea creuen que la transició energètica neta ha de ser el centre de la Unió Europea posterior al COVID-19 i que ara és el moment d’accelerar la implementació de mesures verdes per a la recuperació econòmica.

El 2021 ha de ser el moment de l’acció per accelerar la implementació de mesures d’eficiència energètica i desenvolupament sostenible a Europa. Aquest és el missatge que la presidenta del CESE, Christa Schweng, i el comissari europeu d’Energia, Kadri Simson, van transmetre en el debat sobre la presentació del programa de treball 2021 de la Comissió Europea i les seves prioritats en el camp de l’energia, celebrat a Brussel·les i remotament l’11 de febrer de 2021.

Schweng va destacar que el 2020 (en comparació amb el 2019), es calcula que la demanda mundial d’energia va caure al voltant d’un 5%, el CO relacionat amb l’energia2 les emissions un 7% i la inversió en energia un 18%, però que les recuperacions de les crisis econòmiques mundials anteriors generalment havien anat acompanyades d’un gran salt d’emissions. "Es pot esperar un repunt similar de les emissions després d'aquesta crisi tret que es faci un esforç per situar l'energia verda al centre de la recuperació econòmica. Ara és el moment d'accelerar les transicions d'energia neta, la resiliència energètica i el desenvolupament sostenible", va dir.

La ràpida i dirigida implementació dels programes financers de la UE (mecanisme de recuperació i resiliència, NextGenerationEU, plans de transició justa) tindrà un paper clau en la recuperació de la UE i en l’assoliment dels objectius del Tracte Verd europeu. "És important subratllar que la transició energètica no és només una qüestió tecnològica, sinó també un desafiament profundament social i polític. Cal tenir en compte, especialment en el context de la crisi del COVID-19, l'impacte real de les accions realitzades a el sector energètic sobre la vida dels ciutadans i les empreses ". Per això, és important que les organitzacions de la societat civil participin en la preparació dels plans nacionals de recuperació.

Per la seva banda, Simson va descriure el 2020 com un any difícil, sense precedents i pertorbador, però també un any avançant per a l'energia a Europa: "Fa gairebé un any, la Comissió va proposar una nova estratègia europea de tracte verd per a Europa. Amb ella, vam establir el l’objectiu d’una Europa neutral per al clima el 2050. Els estats membres ara també han aprovat aquest objectiu ".

De cara al futur, va mencionar que, tot i que el 2020 era l’any de les estratègies i visions, el 2021 seria l’any del lliurament, amb diverses propostes legislatives clau sobre energies renovables, eficiència energètica, rendiment energètic dels edificis, emissions de metà i el mercat del gas. adoptat al juny: "Tal com es va anunciar al programa de treball de la Comissió 2021, el paquet" Fit for 55 "inclourà cinc propostes legislatives que revisen la legislació energètica existent per tal de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 55% com a mínim respecte als nivells de 1990, tal com es va decidir a el pla d’objectiu climàtic al setembre de l’any passat. Amb aquest objectiu, la quota d’energies renovables ha d’augmentar fins al 38-40% el 2030 ".

Subratllant la importància de la cooperació entre el CESE i la Comissió, Simson va afegir que els membres del comitè podrien tenir un paper crucial a l’hora d’assolir aquests objectius, ja que l’experiència dels agents empresarials i de la societat civil serà valuosa en el procés de priorització de l’energia i el clima. projectes tant als plans de recuperació i resiliència com als plans de transició justa.

En aquest sentit, Baiba Miltoviča, president de la Secció de Transports, Energia, Infraestructures i Societat de la Informació (TEN) del CESE, va fer referència a la necessitat de coordinar el treball entre les institucions de la UE i la importància de la dimensió social i social de la transició energètica. : "En moltes opinions del CESE, els membres de la secció TEN han debatut sobre la pobresa energètica, que s'ha convertit en un tema urgent a la llum de la pandèmia COVID-19. La pobresa energètica és un exemple d'injustícia social, mediambiental i econòmica. El risc és que els que pateixen energia la pobresa acabarà pagant la transició energètica i les polítiques energètiques. Hem de fer més en aquest sentit ".

Per més informació sobre la DEU activitats de la secció, consulteu el lloc web.

Energia

Mentre Shell registra la seva primera pèrdua, BP està guanyant diners gràcies a la seva aliança amb el petroli rus Rosneft

avatar

publicat

on

L’anunci xocant que Shell havia perdut 16 milions de lliures l’any passat, la primera vegada en la seva història, la companyia petrolera va registrar una pèrdua, va fer tremolar les espines dels gestors de fons de pensions que sempre han depès dels pagaments de dividends de les grans empreses petrolieres per pagar el Regne Unit pensions, escriu James Wilson.

La petroliera estatal Rosneft continua bombant beneficis al principal soci global, BP.

Durant els darrers vuit anys, des del 2013, quan BP va adquirir una participació a Rosneft, l’empresa russa va generar el 65% del benefici net de BP. El benefici net total de BP per a aquest període va ser de 12.7 milions de lliures esterlines, dels quals Rosneft va representar 8.26 mil milions de lliures esterlines.

Pel que fa a la contribució de BP als fons de pensions britànics, Rosneft ha aportat 573 milions de lliures esterlines en dividends als accionistes el 2019.

Amb un 99% d’informes de Rússia sobre la política russa, és fàcil oblidar l’alta qualitat de la ciència i l’enginyeria russes, que han de lluitar contra un entorn hostil més difícil que l’extracció del Golf o fora del mar mentre els enginyers científics russos continuen invertint en coneixements i noves tècniques.

Al febrer, el conseller delegat de BP, Bernard Looney, va signar un ampli acord amb Rosneft sobre cooperació estratègica amb baix contingut de carboni per donar suport a la sostenibilitat i reduir les emissions de carboni, inclosa la captació, utilització i emmagatzematge de carboni (CCUS). La cursa mundial per convertir els gegants del petroli en emissors de CO2 baixos és la propera frontera de totes les empreses energètiques. Entre les principals companyies de petroli i gas, Rosneft té unes emissions de CO2 inferiors a la majoria de les companyies de petroli i gas més grans del món, com ExxonMobil, Chevron, Total, Petrobras i Shell, segons la qualificació FTSE Russel, que s’accepta com a mundial referent en les emissions mundials de CO2 de les empreses energètiques.

Rosneft treballa en l'important nou projecte Vostok Oil amb una petjada de carboni que representa el 25% dels nous projectes globals similars. Situat al nord de Rússia, el camp Vostok de baixa emissió de CO2 produirà 2 milions de barrils al dia, més que tota la producció del mar del Nord.

Per assegurar-se que els ultra puristes del canvi climàtic descartaran aquests esforços com a rentat de verd, però per acabar amb la dependència de l’energia dels combustibles fòssils cal una gestió hàbil. Rosneft diu que durant els propers 15 anys. Té previst aconseguir: -

  • La prevenció de 20 milions de tones de CO2 eq. emissions;
  • una reducció del 30% de la intensitat d’emissions directes i indirectes en la producció de petroli i gas;
  • zero flamarada rutinària de gas de petroli associat, i;
  • reducció de la intensitat de les emissions de metà per sota del 0.25%.

Rosneft ja utilitza la generació d’energia solar per alimentar les seves estacions de servei i està explorant la possibilitat d’utilitzar fonts d’energia renovables dins de nous projectes d’exploració i producció. A diferència dels productors de petroli del Golf que extreuen petroli del desert i sense poques limitacions de l'opinió pública local en les petites poblacions estretament controlades dels regnes i emirats de la regió del Golf, la consciència ambiental és alta a Rússia.

A més, Rosneft té previst augmentar la producció de gas a més del 25% de la producció total d’hidrocarburs a finals del 2022, en comparació amb el 20% del 2020. La companyia està realitzant una inversió verda de 5 milions de dòlars americans en 5 anys.

Així, Rosneft va plantar un nombre rècord de plàntules el 2020 i està desenvolupant un programa a gran escala per a la forestació, augmentant la plantació d’arbres per crear nous ecosistemes forestals per augmentar la capacitat d’absorció dels llegendaris boscos de Rússia.

 A mesura que Shell cau en la seva primera pèrdua de la història, l'aliança entre BP i Rosneft signada fa just una dècada s'està convertint en una de les millors inversions estratègiques realitzades per una empresa petrolera del Regne Unit. Els gestors de fons de pensions, almenys, estaran agraïts.

L’autor, James Wilson, és un periodista independent amb seu a Brussel·les i col·laborador habitual de Reporter de la UE.

Seguir llegint

Energia

La Comissió aprova ajudes romaneses de 254 milions d'euros per donar suport a la rehabilitació del sistema de calefacció urbana a Bucarest

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat, d'acord amb les normes d'ajuts estatals de la UE, els plans romanesos per donar suport a l'actualització del sistema de calefacció urbana del municipi de Bucarest. Romania va notificar a la Comissió els seus plans per proporcionar un suport públic d’aproximadament 254 milions d’euros (1,208 milions de RON) per a la rehabilitació de la xarxa de distribució (en particular els oleoductes de “transmissió” d’aigua calenta cap als principals punts de distribució) del sistema de calefacció urbana a la zona urbana de Bucarest. El suport previst es concretarà en una subvenció directa finançada pels fons estructurals de la UE gestionats per Romania. Les normes sobre ajuts estatals de la UE permeten als estats membres donar suport a les instal·lacions de generació de calefacció urbana i a les xarxes de distribució, amb determinades condicions establertes a la Comissió Directrius 2014 sobre ajudes estatals a la protecció i l'energia del medi ambient.

En particular, les Directrius preveuen que els projectes han de complir els criteris de "calefacció urbana eficient" establerts a Directiva d'Eficiència Energètica per tal de ser considerats compatibles segons les normes d’ajuts estatals de la UE. Basant-se en el tipus de calor que s’alimenta al sistema (aproximadament el 80% de la seva aportació prové de fonts de “cogeneració”), la Comissió ha constatat que el sistema de Bucarest compleix la definició de sistema de calefacció i refrigeració urbana eficient, tal com s’estableix a la Directiva d’eficiència energètica i d’acord amb les normes d’ajuts estatals. La Comissió també va considerar que la mesura és necessària, ja que el projecte no es duria a terme sense el suport públic i proporcional, ja que el projecte proporcionarà una taxa de rendiment raonable. Sobre aquesta base, la Comissió va concloure que la mesura no distorsiona la competència i s’ajusta a les normes d’ajuts estatals de la UE, sobretot gràcies a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i altres substàncies contaminants i a la millora de l’eficiència energètica del sistema de calefacció urbana.

La vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager, encarregada de la política de competència, va dir: “Aquesta mesura d’ajut de 254 milions d’euros, finançada gràcies als fons estructurals de la UE, ajudarà Romania a assolir els seus objectius d’eficiència energètica i contribuirà a la reducció de gasos d’efecte hivernacle i altres contaminants emissions, sense distorsionar indegudament la competència ".

El comunicat de premsa complet està disponible online.

Seguir llegint

República Txeca

República Txeca demandarà Polònia per la mina de carbó de Turów

col·laborador convidat

publicat

on

Els grups locals i les ONG s’han felicitat avui per la decisió del govern txec de presentar una demanda al Tribunal de Justícia Europeu contra el govern polonès per l’operació il·legal de la mina de carbó de lignit Turów, que s’ha excavat fins a les fronteres txeca i alemanya, perjudicant els locals. subministraments d’aigua per a comunitats properes. Aquest és el primer cas legal d’aquest tipus per a la República Txeca i el primer de la història de la UE en què un estat membre en demanda un altre per motius ambientals, escriu Alistair Clewer, Oficina de Comunicacions Europe Beyond Coal.

Milan Starec, ciutadà txec de la regió de Liberec (poble d’Uhelná): “La decisió del nostre govern de presentar una demanda contra Polònia és un alleujament per als que vivim al costat de la mina. Només el 2020, el nivell de les aigües subterrànies a la zona va caure vuit metres, el doble del que PGE va dir que passaria el 2044. Les nostres preocupacions han estat substituïdes per por. És crucial que el nostre govern exigeixi el cessament de la mineria il·legal, ja que PGE encara es nega a acceptar la seva responsabilitat, mentre demana permís per destruir els nostres recursos hídrics i el barri durant 23 anys més ". 

Kerstin Doerenbruch, Greenpeace Berlin: “Alemanya també intensifica el cas contra Turów, amb representants regionals i ciutadans de Saxònia que presenten la seva pròpia denúncia davant la Comissió Europea al gener. Ara fem una crida al govern alemany per intensificar i protegir les cases de la gent i el riu Neiße unint-se a la demanda txeca contra Polònia ". 

Anna Meres, defensora del clima i l’energia, Greenpeace Polònia: “Polònia ha actuat de manera temerària i il·legal emetent un permís per a una nova expansió, per la qual cosa no és estrany que aquest cas s’hagi presentat al Tribunal de Justícia Europeu. El suport cada vegada més irracional de Polònia a l'expansió del carbó no només perjudica la salut, el subministrament d'aigua i empitjora la crisi climàtica: ens aïlla dels nostres amics i veïns i roba als nostres treballadors i comunitats llocs de treball millors i més sostenibles. El 78% dels polonesos volen abandonar el carbó el 2030, és hora d'escoltar-los, deixar de carregar les comunitats frontereres i planificar un futur millor per a tothom ".

Zala Primc, campanya d’Europa més enllà del carbó: “La gent dels països del voltant està pagant el preu de l’impuls de Polònia a la mina de carbó durant les properes dècades amb la seva salut i seguretat hídrica. Demanem a la Comissió Europea, que s’encarrega d’assegurar que s’apliquin les lleis de la UE, que iniciï un procediment d’infracció contra el govern polonès i que es converteixi en part del cas Turów davant del Tribunal de Justícia de la UE.

  1. La Comissió Europea ha publicat recentment un dictamen raonat que afirma que hi ha múltiples violacions del dret de la UE. Les negociacions entre els dos països es van estancar, ja que Polònia va rebutjar les condicions de la República Txeca per a un acord. La mina Turow, propietat de la companyia pública estatal polonesa PGE, ha estat operant il·legalment, després que el govern polonès va ampliar la seva llicència per sis anys a l'abril de 2020, tot i no haver realitzat una consulta pública correcta ni una avaluació d'impacte ambiental, que estan obligats per la legislació de la UE. Fins i tot, PGE va sol·licitar una prolongació de la concessió minera des del 2026 fins al 2044, que inclouria una ampliació de la mina, mentre les negociacions amb el govern txec i la regió Liberec afectada continuaven, però no es va informar a cap de les parts txeces. S'espera una decisió a l'abril de 2021.
  2. Un estudi d’experts alemanys també va exposar els impactes que la mina Turów té al costat alemany de la frontera: la contaminació que causa al riu Lusatian Neisse, la baixada de les aigües subterrànies i el despreniment que podria danyar cases a la ciutat de Zittau. L’estudi també calcula que l’escassetat d’aigua podria significar que trigaran 144 anys a omplir el forat un cop tancat, molt més del que afirma PGE (https://bit.ly/3uoPO7s). Resum en anglès: https://bit.ly/2GTebWO.
  3. L’estudi d’experts alemanys va motivar que el senyor alcalde de Zittau, Thomas Zenker, Daniel Gerber, membre del Parlament saxó i altres ciutadans de Saxònia, també presentessin una queixa a la Comissió Europea al gener (https://bit.ly/2NLLQVY). Al febrer, el cas també va ser tractat pel Parlament saxó, els membres del qual van demanar al govern alemany que s'adherís a la demanda txeca si es presentava al Tribunal de Justícia de la UE (https://bit.ly/3slypLp).  
  4. Fins ara s’han realitzat nombrosos esforços per engegar la Comissió Europea: les intervencions dels membres del Parlament Europeu (https://bit.ly/2G6FH2H), una crida a l’acció de l’alcalde de la ciutat alemanya Zittau ([https://bit.ly/3selwTe), peticions de txecs i ciutadans afectats (https://bit.ly/2ZCnErN), un estudi que posa de manifest els impactes negatius que té la mina en el costat txec (https://bit.ly/2NSEgbR), una queixa formal de la ciutat txeca Liberec (https://bit.ly/2NLM27E) i una resolució dels Verds europeus (https://bit.ly/3qDisQ9). La Comissió Internacional per a la Protecció del Riu Odra contra la Contaminació (ICPO), que està formada per delegats polonesos, alemanys i txecs, també s'ha implicat en el cas Turów, classificant la mina com un "problema supraregionalment significatiu" que requereix una coordinació acció entre els tres països (https://bit.ly/3btUd0n).

Europa més enllà del carbó és una aliança de grups de la societat civil que treballen per catalitzar el tancament de mines de carbó i centrals elèctriques, evitar la construcció de nous projectes de carbó i accelerar la justa transició cap a una energia neta i renovable i una eficiència energètica. Els nostres grups dediquen el seu temps, energia i recursos a aquesta campanya independent per aconseguir que Europa no quedi carbó el 2030 o abans. www.beyond-coal.eu 

Seguir llegint

Twitter

Facebook

Tendències