Connecteu-vos amb nosaltres

República Txeca

República Txeca demandarà Polònia per la mina de carbó de Turów

col·laborador convidat

publicat

on

Els grups locals i les ONG s’han felicitat avui per la decisió del govern txec de presentar una demanda al Tribunal de Justícia Europeu contra el govern polonès per l’operació il·legal de la mina de carbó de lignit Turów, que s’ha excavat fins a les fronteres txeca i alemanya, perjudicant els locals. subministraments d’aigua per a comunitats properes. Aquest és el primer cas legal d’aquest tipus per a la República Txeca i el primer de la història de la UE en què un estat membre en demanda un altre per motius ambientals, escriu Alistair Clewer, Oficina de Comunicacions Europe Beyond Coal.

Milan Starec, ciutadà txec de la regió de Liberec (poble d’Uhelná): “La decisió del nostre govern de presentar una demanda contra Polònia és un alleujament per als que vivim al costat de la mina. Només el 2020, el nivell de les aigües subterrànies a la zona va caure vuit metres, el doble del que PGE va dir que passaria el 2044. Les nostres preocupacions han estat substituïdes per por. És crucial que el nostre govern exigeixi el cessament de la mineria il·legal, ja que PGE encara es nega a acceptar la seva responsabilitat, mentre demana permís per destruir els nostres recursos hídrics i el barri durant 23 anys més ". 

Kerstin Doerenbruch, Greenpeace Berlin: “Alemanya també intensifica el cas contra Turów, amb representants regionals i ciutadans de Saxònia que presenten la seva pròpia denúncia davant la Comissió Europea al gener. Ara fem una crida al govern alemany per intensificar i protegir les cases de la gent i el riu Neiße unint-se a la demanda txeca contra Polònia ". 

Anna Meres, defensora del clima i l’energia, Greenpeace Polònia: “Polònia ha actuat de manera temerària i il·legal emetent un permís per a una nova expansió, per la qual cosa no és estrany que aquest cas s’hagi presentat al Tribunal de Justícia Europeu. El suport cada vegada més irracional de Polònia a l'expansió del carbó no només perjudica la salut, el subministrament d'aigua i empitjora la crisi climàtica: ens aïlla dels nostres amics i veïns i roba als nostres treballadors i comunitats llocs de treball millors i més sostenibles. El 78% dels polonesos volen abandonar el carbó el 2030, és hora d'escoltar-los, deixar de carregar les comunitats frontereres i planificar un futur millor per a tothom ".

Zala Primc, campanya d’Europa més enllà del carbó: “La gent dels països del voltant està pagant el preu de l’impuls de Polònia a la mina de carbó durant les properes dècades amb la seva salut i seguretat hídrica. Demanem a la Comissió Europea, que s’encarrega d’assegurar que s’apliquin les lleis de la UE, que iniciï un procediment d’infracció contra el govern polonès i que es converteixi en part del cas Turów davant del Tribunal de Justícia de la UE.

  1. La Comissió Europea ha publicat recentment un dictamen raonat que afirma que hi ha múltiples violacions del dret de la UE. Les negociacions entre els dos països es van estancar, ja que Polònia va rebutjar les condicions de la República Txeca per a un acord. La mina Turow, propietat de la companyia pública estatal polonesa PGE, ha estat operant il·legalment, després que el govern polonès va ampliar la seva llicència per sis anys a l'abril de 2020, tot i no haver realitzat una consulta pública correcta ni una avaluació d'impacte ambiental, que estan obligats per la legislació de la UE. Fins i tot, PGE va sol·licitar una prolongació de la concessió minera des del 2026 fins al 2044, que inclouria una ampliació de la mina, mentre les negociacions amb el govern txec i la regió Liberec afectada continuaven, però no es va informar a cap de les parts txeces. S'espera una decisió a l'abril de 2021.
  2. Un estudi d’experts alemanys també va exposar els impactes que la mina Turów té al costat alemany de la frontera: la contaminació que causa al riu Lusatian Neisse, la baixada de les aigües subterrànies i el despreniment que podria danyar cases a la ciutat de Zittau. L’estudi també calcula que l’escassetat d’aigua podria significar que trigaran 144 anys a omplir el forat un cop tancat, molt més del que afirma PGE (https://bit.ly/3uoPO7s). Resum en anglès: https://bit.ly/2GTebWO.
  3. L’estudi d’experts alemanys va motivar que el senyor alcalde de Zittau, Thomas Zenker, Daniel Gerber, membre del Parlament saxó i altres ciutadans de Saxònia, també presentessin una queixa a la Comissió Europea al gener (https://bit.ly/2NLLQVY). Al febrer, el cas també va ser tractat pel Parlament saxó, els membres del qual van demanar al govern alemany que s'adherís a la demanda txeca si es presentava al Tribunal de Justícia de la UE (https://bit.ly/3slypLp).  
  4. Fins ara s’han realitzat nombrosos esforços per engegar la Comissió Europea: les intervencions dels membres del Parlament Europeu (https://bit.ly/2G6FH2H), una crida a l’acció de l’alcalde de la ciutat alemanya Zittau ([https://bit.ly/3selwTe), peticions de txecs i ciutadans afectats (https://bit.ly/2ZCnErN), un estudi que posa de manifest els impactes negatius que té la mina en el costat txec (https://bit.ly/2NSEgbR), una queixa formal de la ciutat txeca Liberec (https://bit.ly/2NLM27E) i una resolució dels Verds europeus (https://bit.ly/3qDisQ9). La Comissió Internacional per a la Protecció del Riu Odra contra la Contaminació (ICPO), que està formada per delegats polonesos, alemanys i txecs, també s'ha implicat en el cas Turów, classificant la mina com un "problema supraregionalment significatiu" que requereix una coordinació acció entre els tres països (https://bit.ly/3btUd0n).

Europa més enllà del carbó és una aliança de grups de la societat civil que treballen per catalitzar el tancament de mines de carbó i centrals elèctriques, evitar la construcció de nous projectes de carbó i accelerar la justa transició cap a una energia neta i renovable i una eficiència energètica. Els nostres grups dediquen el seu temps, energia i recursos a aquesta campanya independent per aconseguir que Europa no quedi carbó el 2030 o abans. www.beyond-coal.eu 

Corona virus

La Comissió aprova un esquema txec de 1.2 milions d'euros per donar suport als treballadors autònoms i socis de petites empreses de responsabilitat limitada afectades per un brot de coronavirus

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat un esquema txec de 1.2 milions d’euros (“bonificació de compensació”) per donar suport als treballadors autònoms i socis de petites empreses de responsabilitat limitada afectades pel brot de coronavirus. El pla es va aprovar en virtut de les ajudes estatals Marc temporal. Segons l’esquema, el suport públic es concretarà en subvencions directes. L’objectiu de l’esquema és mitigar els efectes adversos del brot de coronavirus sobre la liquiditat de les petites empreses elegibles durant els períodes en què s’han impedit, o es veuran, la realització d’activitats comercials.

S’espera que el pla doni suport a més d’un milió d’autònoms i socis de petites empreses de responsabilitat limitada. La Comissió va trobar que l'esquema txec s'ajusta a les condicions establertes en el marc temporal. En particular, (i) el suport no superarà els 1 euros per empresa activa en la producció primària de productes agrícoles, els 225,000 euros per empresa activa en el sector pesquer i aquícola i 270,000 milions d’euros per empresa activa en la resta de sectors; i (ii) l'ajut es concedirà abans del 1.8 de desembre de 31. La Comissió va concloure que la mesura és necessària, adequada i proporcionada per remeiar una greu pertorbació de l'economia d'un estat membre, d'acord amb l'article 2021 (107) (b) TFUE i les condicions establertes al Marc Temporal.

Sobre aquesta base, la Comissió va aprovar la mesura d'acord amb les normes d'ajuda estatal de la UE. Es pot trobar més informació sobre el Marc temporal i altres accions de la Comissió per abordar l'impacte econòmic de la pandèmia de coronavirus. aquí. La versió no confidencial de la decisió estarà disponible amb el número de cas SA.61358 del document Registre d'ajudes estatals sobre la Comissió competència Un cop s'hagi resolt algun problema de confidencialitat.

Seguir llegint

República Txeca

La Comissió aprova ajuts a la inversió per a horts i regs txecs; obre investigacions en profunditat sobre les mesures txeces a favor de les grans empreses agrícoles

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat dos esquemes de suport a l’ajut a la inversió txeca per a la reestructuració d’horts i regadius, tot obrint una investigació en profunditat per avaluar si l’ajut a la inversió concedit a determinades grans empreses actives al sector agrícola en el passat estava en línia amb les normes de la UE sobre ajudes estatals al sector agrícola. Paral·lelament, la Comissió ha obert una investigació en profunditat per avaluar si l'ajut previ i previst a certes grans empreses per donar suport a l'assegurança de cultius i ramaderia s'ajusta a les normes de la UE sobre ajuts estatals al sector agrícola.

Ajuts a la inversió a grans empreses per a la reestructuració d’horts i reg

Txèquia va notificar a la Comissió els seus plans per implementar dos sistemes d'ajuda per donar suport a les empreses actives en el sector agrícola, independentment de la seva mida per invertir en la reestructuració d'horts i regadius. El pressupost estimat dels sistemes era de 52.4 i 21 milions d’euros respectivament.

La Comissió va trobar que l’ajut que les autoritats txeques preveuen concedir en el futur en virtut dels dos sistemes notificats s’ajusta a les condicions establertes a les Directrius d’ajuda estatal agrícola del 2014 pel que fa a tot tipus de beneficiaris. Sobre aquesta base, la Comissió va aprovar les mesures previstes en les normes d’ajuts estatals de la UE.

Pel que fa al passat, durant la seva avaluació de les mesures proposades, la Comissió va trobar que, en els anys anteriors, alguns dels beneficiaris d’aquests sistemes havien estat qualificats erròniament per les autoritats concedents de la República Txeca com a petites o mitjanes empreses (pimes), mentre que en realitat eren grans empreses. La Comissió va trobar que aquelles grans empreses havien rebut ajuts sobre la base dels esquemes txecs existents, que estan exempts per categories en virtut del Reglament d’exempció per categories d’agricultura i només són accessibles a les pimes.

Les directrius de la Comissió sobre ajuts estatals agrícoles del 2014 permeten als estats membres concedir ajuts a la inversió a favor d’empreses de totes les mides, amb determinades condicions. Quan es concedeixen ajuts a la inversió a les grans empreses, a causa dels seus possibles efectes distorsionadors, cal complir certes condicions addicionals per garantir que es minimitzin les possibles distorsions de la competència. En particular, les ajudes a la inversió a les grans empreses han de: (i) tenir un efecte incentivador real, és a dir, els beneficiaris no duran a terme la inversió en absència del suport públic (és a dir, un "escenari contrafactual" que descrigui la situació absent de l'ajuda); i (ii) mantenir-se al mínim necessari basat en informació específica.

En aquesta etapa, la Comissió té dubtes que l’ajut ja concedit per Txèquia a les grans empreses compleixi aquestes condicions, sobretot per l’absència de la presentació d’un escenari contrafactual per garantir que l’ajut concedit a les grans empreses en el passat fos proporcional. .

Ara la Comissió investigarà més per determinar si es confirmen les seves preocupacions inicials. L’obertura d’una investigació en profunditat proporciona a totes les parts interessades l’oportunitat de comentar la mesura. No prejutja en cap cas el resultat de la investigació.

Ajuts per donar suport a la prima d’assegurança de collita i bestiar per a les grans empreses

Txèquia va notificar a la Comissió els seus plans d’atorgar 25.8 milions d’euros de suport públic a la prima d’assegurança de collita i bestiar per a les grans empreses.

L'avaluació de la Comissió va revelar que aquest suport ja s'havia concedit en el passat a beneficiaris que les autoritats concedents txeces havien qualificat erròniament de pimes, mentre que en realitat eren grans empreses.

En aquesta fase, la Comissió té dubtes que l’ajut txec per a les primes d’assegurança de collita i ramaderia compleixi en el passat els requisits previstos per les directrius d’ajuda estatal agrícola de 2014 per a les grans empreses. En aquest sentit, en absència de la presentació d’un escenari contrafactual per part dels beneficiaris que van ser qualificats erròniament de pimes, és poc probable que les autoritats txeques poguessin garantir que l’ajut atorgat a les grans empreses tingués un efecte d’incentivació.

Segons el pla notificat per Txèquia, els beneficiaris hauran de sol·licitar l'ajut només en el moment del pagament de la prima d'assegurança i no abans de signar el contracte d'assegurança. Per tant, la Comissió té dubtes en aquesta etapa que la mesura tingui un efecte incentivador real, és a dir, que els beneficiaris no celebrin contractes d'assegurança en absència del suport públic. També en el cas d’ajuts previs i previstos per donar suport a la prima d’assegurança de collita i bestiar per a les grans empreses, la Comissió investigarà ara per determinar si es confirmen les seves preocupacions inicials. L’obertura d’una investigació en profunditat proporciona a totes les parts interessades l’oportunitat de comentar la mesura. No prejutja en cap cas el resultat de la investigació.

Fons

Tenint en compte les possibilitats de finançament sovint reduïdes dels agricultors, les Directrius de la Comissió del 2014 sobre ajuts estatals en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals permeten als estats membres donar suport a les inversions i les primes d’assegurança per a les empreses. Tot i això, les mesures haurien de complir una sèrie de condicions, sobretot:

  • El principi d'efecte d'incentivació: la sol·licitud d'ajut s'ha de presentar abans de l'inici de l'activitat ajudada;
  • el requisit per a les grans empreses de demostrar l '"efecte incentiu" mitjançant un "escenari contrafactual": han de presentar proves documentals que demostrin què hauria passat en una situació en què no s'havia concedit l'ajut;
  • l'ajuda ha de ser proporcional i;
  • condicions específiques relacionades amb activitats elegibles, costos elegibles i intensitat de l’ajut.

Les petites i mitjanes empreses (pimes) es defineixen a Annex I del Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió. El mateix Reglament explica que el desenvolupament de les pimes pot estar limitat per fallades del mercat. Les pimes solen tenir dificultats per obtenir capital o préstecs, atesa la naturalesa aversada al risc de certs mercats financers i les garanties limitades que poden oferir. Els seus recursos limitats també poden restringir l’accés a la informació, sobretot pel que fa a les noves tecnologies i als mercats potencials. Com han confirmat constantment els tribunals de la Unió, la definició d'una pime s'ha d'interpretar estrictament.

La versió no confidencial de les decisions estarà disponible amb els números de casos SA.50787, SA.50837 i SA. SA.51501 al Registre d'ajudes estatals sobre la Comissió competència lloc web un cop resoltes les qüestions de confidencialitat. Les noves publicacions de decisions d’ajuda d’Estat a Internet i al Diari Oficial figuren a la llista State Aid Weekly e-News.

 

Seguir llegint

República Txeca

Política de cohesió de la UE: 160 milions d’euros per modernitzar el transport ferroviari a Txèquia

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

Entrant a 2021 Any ferroviari de la UE, la Comissió Europea ha aprovat avui una inversió de més de 160 milions d '€ Fons de cohesió per substituir la línia única entre Sudoměřice u Tábora i Votice a Txèquia per un nou ferrocarril de doble via de 17 km de longitud. Això permetrà el pas de trens d’alta velocitat i de llarga distància i més trens de mercaderies i regionals. La comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, va dir: "Aquest projecte modernitzarà el transport ferroviari a Txèquia i farà que la seva xarxa ferroviària sigui més competitiva i atractiva en comparació amb altres modes de transport més contaminants i perillosos. Això beneficiarà enormement les persones i les empreses no només a Txèquia, sinó també a la resta d’Europa Central ”.

El projecte contribuirà a una major capacitat i competitivitat del transport ferroviari. Això hauria d’afavorir el canvi del transport per carretera per ferrocarril, cosa que comportarà beneficis mediambientals, en forma de menys contaminació acústica i acústica, alhora que contribuirà al desenvolupament socioeconòmic al sud i al centre de Bohèmia. La nova línia del corredor ferroviari Praga-České Budějovice facilitarà l’accés a les ciutats de České Budějovice i Praga i a la ciutat de Tábor, facilitant la satisfacció de la demanda d’ocupació en aquests centres urbans. Aquest projecte forma part del ferrocarril transeuropeu que uneix Alemanya i Àustria a través de Txèquia i s’espera que comenci a funcionar el primer trimestre del 2023.

Seguir llegint

Twitter

Facebook

Tendències