Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

Quan Shell registra la seva primera pèrdua, BP està fent bons diners gràcies a la seva aliança amb Rosneft Oil de Rússia

COMPARTIR:

publicat

on

L’anunci xocant que Shell havia perdut 16 milions de lliures l’any passat, la primera vegada en la seva història, la companyia petrolera va registrar una pèrdua, va fer tremolar les espines dels gestors de fons de pensions que sempre han depès dels pagaments de dividends de les grans empreses petrolieres per pagar el Regne Unit pensions, escriu James Wilson.

La petroliera estatal Rosneft continua bombant beneficis al principal soci global, BP.

Over the past eight years, since 2013, when BP acquired a stake in Rosneft, the Russian company has generated 65% of BP’s net profit. BP’s total net profit for this period was £12.7 billion, of which Rosneft accounted for £8.26bn.

Pel que fa a la contribució de BP als fons de pensions britànics, Rosneft ha aportat 573 milions de lliures esterlines en dividends als accionistes el 2019.

Amb un 99% d’informes de Rússia sobre la política russa, és fàcil oblidar l’alta qualitat de la ciència i l’enginyeria russes, que han de lluitar contra un entorn hostil més difícil que l’extracció del Golf o fora del mar mentre els enginyers científics russos continuen invertint en coneixements i noves tècniques.

In February, BP’s CEO Bernard Looney signed an extensive agreement with Rosneft on low-carbon strategic cooperation to support sustainability and reduce carbon emissions, including carbon capture, utilisation, and storage (CCUS). The worldwide race to turn the oil giants into low CO2 emitters is the next frontier for all energy companies. Among major oil and gas companies, Rosneft has lower CO2 emissions lower than most of the world’s largest oil and gas companies, such as ExxonMobil, Chevron, Total, Petrobras, and Shell, according to the FTSE Russel rating, which is accepted as a world benchmark on global CO2 emissions by energy firms.

Rosneft treballa en l'important nou projecte Vostok Oil amb una petjada de carboni que representa el 25% dels nous projectes globals similars. Situat al nord de Rússia, el camp Vostok de baixa emissió de CO2 produirà 2 milions de barrils al dia, més que tota la producció del mar del Nord.

anunci

La intensitat d’emissions estimada del projecte ascendirà a uns 12 KG de CO2 per barril. Aquest és un factor important atès que, segons Wood Mackenzie, aquesta xifra per als nous camps a nivell mundial se situa actualment al voltant dels 50 kg de CO2 per barril. El projecte utilitzarà gas natural per al subministrament d’energia. A més, està previst fer servir el gas de petroli associat de manera sostenible i assolir un esclat zero en una etapa inicial. El projecte també desplegarà generació eòlica durant tot l'any. S'han dut a terme els estudis meteorològics adequats i, en la mesura del possible, es construiran camps especials de vent. El propi petroli de Vostok Oil té un contingut baix en sofre inferior al 0.05%, 24 vegades inferior a la mitjana mundial. La intensitat de les emissions de metà serà inferior al 0.2%, la qual cosa s’alinea amb les millors pràctiques.

Per assegurar-se que els ultra puristes del canvi climàtic descartaran aquests esforços com a rentat de verd, però per acabar amb la dependència de l’energia dels combustibles fòssils cal una gestió hàbil. Rosneft diu que durant els propers 15 anys. Té previst aconseguir: -

  • La prevenció de 20 milions de tones de CO2 eq. emissions;
  • una reducció del 30% de la intensitat d’emissions directes i indirectes en la producció de petroli i gas;
  • zero flamarada rutinària de gas de petroli associat, i;
  • reducció de la intensitat de les emissions de metà per sota del 0.25%.

Rosneft ja utilitza la generació d’energia solar per alimentar les seves estacions de servei i està explorant la possibilitat d’utilitzar fonts d’energia renovables dins de nous projectes d’exploració i producció. A diferència dels productors de petroli del Golf que extreuen petroli del desert i sense poques limitacions de l'opinió pública local en les petites poblacions estretament controlades dels regnes i emirats de la regió del Golf, la consciència ambiental és alta a Rússia.

Moreover, Rosneft plans to increase gas production to more than 25% of total hydrocarbon output by the end of 2022, compared to 20% in 2020. The company is making a vast USD 5 billion of “green investments” in 5 years.

So Rosneft planted a record number of seedlings in 2020 and is developing a large-scale programme for forestation, increasing tree planting to create new forest ecosystems to increase the absorbing capacity of Russia’s legendary forests.

 A mesura que Shell cau en la seva primera pèrdua de la història, l'aliança entre BP i Rosneft signada fa just una dècada s'està convertint en una de les millors inversions estratègiques realitzades per una empresa petrolera del Regne Unit. Els gestors de fons de pensions, almenys, estaran agraïts.

L’autor, James Wilson, és un periodista independent amb seu a Brussel·les i col·laborador habitual de Reporter de la UE.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències