Connecteu-vos amb nosaltres

Bielorússia

Bielorússia avança amb el projecte nuclear malgrat certa oposició

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Malgrat l'oposició en alguns sectors, Bielorússia s'ha convertit en l'última en un nombre creixent de països que utilitzen energia nuclear.

Cada insistència nuclear produeix electricitat neta, fiable i rendible.

La UE dóna suport a la producció nuclear segura i una de les plantes més noves es troba a Bielorússia, on el primer reactor de la primera central nuclear del país es va connectar l’any passat a la xarxa nacional i a principis d’aquest any va iniciar una operació comercial de ple dret.

anunci

La central nuclear de Bielorússia, també coneguda com a planta d’Astravets, tindrà dos reactors en funcionament amb una capacitat de generació total d’uns 2.4 GW quan es completi el 2022.

Quan les dues unitats estiguin a plena potència, la planta de 2382 MWe evitarà cada any l'emissió de més de 14 milions de tones de diòxid de carboni substituint la generació de combustibles fòssils intensius en carboni.

Bielorússia està considerant la construcció d'una segona central nuclear que redueixi encara més la seva dependència dels combustibles fòssils importats i apropi el país al zero net.

anunci

Actualment, hi ha uns 443 reactors d’energia nuclear que funcionen a 33 països, que proporcionen aproximadament un 10% de l’electricitat mundial.

Actualment es construeixen uns 50 reactors de potència a 19 països.

Sama Bilbao i Lleó, director general de l'Associació Mundial de Nuclears, l'organització internacional que representa la indústria nuclear mundial, va dir: "S'estan acumulant proves que, per mantenir un camí energètic sostenible i baix en carboni, hem d'accelerar ràpidament la quantitat de nous capacitat nuclear construïda i connectada a la xarxa a nivell mundial. Els 2.4 GW de nova capacitat nuclear a Bielorússia seran una contribució vital per assolir aquest objectiu ".

La planta de Bielorússia s'ha enfrontat a l'oposició contínua de la veïna Lituània, on els funcionaris han expressat preocupacions sobre la seguretat.

El ministeri d'energia bielorús ha dit que la planta, quan estigui operativa, subministrarà aproximadament un terç dels requeriments elèctrics del país.

Segons els informes, la planta costa uns 7-10 milions de dòlars.

Malgrat les preocupacions d'alguns eurodiputats, que han dut a terme una forta campanya de pressió contra la planta bielorussa, els gossos de vigilància internacionals, com l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), han acollit amb satisfacció la finalització del projecte.

L’equip d’experts de l’OIEA ha completat recentment una missió d’assessorament en matèria de seguretat nuclear a Bielorússia, realitzada a petició del govern bielorús. L’objectiu era revisar el règim de seguretat nacional de material nuclear i instal·lacions i activitats associades i la visita va incloure una revisió de les mesures de protecció física implementades al lloc, aspectes de seguretat relacionats amb el transport de material nuclear i seguretat informàtica.

L'equip, que incloïa experts de França, Suïssa i el Regne Unit, va concloure que Bielorússia havia establert un règim de seguretat nuclear d'acord amb les directrius de l'AIEA sobre els fonaments de la seguretat nuclear. Es van identificar bones pràctiques que poden servir d’exemple per a altres estats membres de l’OIEA per ajudar a reforçar les seves activitats de seguretat nuclear.

La directora de la Divisió de Seguretat Nuclear de l'AIEA, Elena Buglova, va dir: "Bielorússia va organitzar una missió IPPAS i va demostrar el seu fort compromís i els seus esforços continus per millorar el seu règim nacional de seguretat nuclear. Bielorússia també ha contribuït a perfeccionar les metodologies IPPAS en els darrers mesos, en particular realitzant una autoavaluació pilot del seu règim de seguretat nuclear en preparació de la missió ".

De fet, la missió va ser la tercera missió IPPAS organitzada per Bielorússia, després de dues que van tenir lloc el 2000 i el 2009 respectivament.

Tot i els esforços per oferir garanties, persisteixen preocupacions sobre la seguretat de la indústria nuclear.

L’expert francès en energia, Jean-Marie Berniolles, admet que els accidents de plantes nuclears al llarg dels anys han “canviat profundament” la percepció europea de les centrals nuclears, “convertint allò que hauria d’haver estat una de les fonts de generació d’electricitat més sostenibles en un parallamps per a les crítiques”.

Va dir: "Aquesta és la prova d'un punt de vista cada vegada més contaminat ideològicament, completament divorciat dels fets científics".

França és un país que s’ha enamorat de la tecnologia nuclear, que va culminar amb la Llei de transició energètica per al creixement ecològic del 2015 que preveu que la proporció d’energia nuclear en el mix energètic de França caigui fins al 50% (aproximadament del 75%). 2025.

Hi ha molts que argumenten que això serà impossible d’aconseguir. 

Berniolles diu que la planta de Bielorússia és "un altre exemple de com s'aprofita la seguretat nuclear per evitar que les centrals nuclears aconsegueixin una operativitat plena i oportuna".

Va dir: "Tot i que no és un estat membre de la Unió Europea, diversos eurodiputats, a instàncies de Lituània, van exigir al febrer del 2021 que Bielorússia suspengués el projecte per suposades preocupacions de seguretat".

Aquestes demandes es continuen expressant amb fervor, fins i tot després que el Grup Europeu de Reguladors de la Seguretat Nuclear (ENSREG) digués que les mesures de seguretat d’Astravets s’adapten plenament a les normes europees. L'informe revisat per parells, publicat després d'extenses visites al lloc i avaluacions de seguretat, deia que els reactors i la ubicació de la central nuclear no són "motiu de preocupació".

De fet, el director general de l'AIEA, Rafael Grossi, va afirmar en una recent audiència al Parlament Europeu que: "Hem estat col·laborant amb Bielorússia des de fa molt temps", "estem presents al camp tot el temps" i l'AIEA ha trobat "bones pràctiques i coses a millorar, però no hem trobat cap motiu perquè aquesta planta no funcioni ”.

Els opositors de la planta bielorussa segueixen fent comparacions amb Txernòbil, però Berniolles diu que "una de les lliçons fonamentals obtingudes de Txernòbil va ser que calia contenir a fons els processos de fusió del nucli complet".

“Normalment es duu a terme amb un dispositiu anomenat captador de nuclis, i cada reactor VVER-1200 (dos dels quals a Astravets) hi està equipat. El sistema de refrigeració del captador de nuclis ha de ser capaç de refredar les deixalles del nucli on es generi una potència tèrmica d’uns 50 MW durant els primers dies posteriors a l’accident nuclear. En aquestes circumstàncies no es produeix cap excursió neutrònica, en una altra diferència fonamental per a Txernòbil. Atès que els experts europeus en seguretat no han plantejat aquestes qüestions durant les seves anàlisis d'Astravets indica que no hi ha problemes amb aquestes mesures ", va afegir.

Ell i altres assenyalen que, si bé Lituània i alguns eurodiputats poden haver passat anys criticant les mesures de seguretat de la planta "el fet és que mai no es va trobar que manquessin greument".

Bielorússia

Sancions internacionals: fàcils d’aplicar erròniament i de revertir

publicat

on

Al juny d’aquest any, després de la posada a terra forçada pel govern de Lukashenko d’un vol de Ryanair a Minsk, la UE anunciat que s'afegirien 78 persones i set entitats a les seves sancions contra Bielorússia. Després del cas, aquest dilluns (13 de setembre), el govern del Regne Unit imposat una sèrie de restriccions comercials, financeres i aèries en resposta als abusos del règim de Lukashenko. Una controvertida inclusió en les dues rondes de sancions va ser Mikhail Gutseriev, l’empresari i filantrop rus rus, que té interessos empresarials en els sectors bielorús de l’energia i l’hostaleria. Molts han quedat desconcertats per què Gutseriev, com a home de negocis amb inversions a tot el món, ha estat objectiu de la seva participació relativament limitada a Bielorússia. El seu cas també ha plantejat qüestions més àmplies i ha iniciat un debat sobre l'eficàcia de les sancions que confereixen culpa per associació, en lloc de castigar els infractors coneguts., escriu Colin Stevens.

Les "mesures restrictives" de la UE

A partir de l'enfocament de la UE, el bloc té un procés ben establert per executar "mesures restrictives", l'eina principal de la seva política exterior i de seguretat comuna (PESC). Les sancions europees tenen quatre objectius clau: salvaguardar els interessos i la seguretat de la UE, preservar la pau, donar suport a la democràcia i als drets humans i enfortir la seguretat internacional. Si s’imposen sancions, poden recaure en governs, empreses, grups o organitzacions i persones. En termes de ratificació, el representant d'Afers Exteriors i Seguretat de la UE i la Comissió Europea, fan una proposta de sanció conjunta, que després és votada pel Consell Europeu. Si s'aprova la votació, el tribunal de la UE decidirà si la mesura protegeix "els drets humans i les llibertats fonamentals, en particular els processos legals i el dret a un recurs efectiu". Tingueu en compte que el Parlament Europeu, la cambra elegida democràticament de la UE, es manté informat dels procediments, però no pot rebutjar ni ratificar les sancions.

anunci

La dificultat de l'aplicació

En afegir una persona o entitat a la seva llista de sancions, la UE estableix per què consideren adequada la mesura. Tornant al controvertit cas de Mikhail Gutseriev, el bloc ho ha fet acusat Gutseriev de "beneficiar-se i donar suport al règim de Lukashenko". El descriuen com un "amic de llarga data" del president, sent la suposada arma fumadora dues vegades quan es va confirmar que els dos homes es trobaven a la mateixa rodalia. La primera va ser a l'obertura d'una nova església ortodoxa, que Gutseriev havia patrocinat, i la segona va ser a la investidura de Lukashenko com a president, el que la UE descriu com un esdeveniment "secret", malgrat que es va emetre a la televisió i estava obert a el públic. La UE també informes que Lukashenko va agrair una vegada a Gutseriev els diners que havia donat a organitzacions benèfiques bielorusses i els milers de milions de dòlars que havia invertit al país.

Fent un pas enrere, és clar que la UE treballa sobre la base de la culpabilitat per associació: Gutseriev ha estat a l'òrbita de Lukaixenko, és a dir, és partidari del seu règim. No obstant això, el problema de l'enfocament de la UE és que hi ha poques proves que demostrin una autèntica proximitat entre els dos homes. Què cal dir que Gutseriev no mantingués simplement una relació de treball amb el president perquè pogués continuar invertint i dirigint els seus negocis a Bielorússia? En una comunicació que explica el seu procés intern, la Comissió Europea estats que s'imposen mesures restrictives "per provocar un canvi en l'activitat política ... per part d'entitats o persones". Per descomptat, canviar una política perjudicial és desitjable, però la UE ha de tenir cura de no desincentivar el petit grup d’inversors que assumeixen el risc d’operar i fer donacions benèfiques a països de baixos ingressos amb lideratges inestables.

anunci

La posició del Regne Unit

Tenint en compte aquest potencial inconvenient en el seu enfocament, la UE sens dubte s’haurà complagut que el govern britànic s’hagi dirigit també a Lukashenko i als que es consideren propers a ell. Dominic Raab, el secretari d'Afers Exteriors, acusat el president bielorús de la democràcia esclafadora i va exposar que es prendrien mesures contra les indústries estatals i les empreses aeroespacials del país. En general, el procés sancionador del Regne Unit té objectius similars als de la UE i afavoreixen mesures comercials i financeres, com ara embargaments d'armes i congelació d'actius. Igual que els seus socis a Europa, el govern britànic espera que pugui canviar les polítiques i l'enfocament de Lukashenko, sense causar danys econòmics innecessaris als bielorussos ordinaris. Tot i això, la història demostra que trobar aquest equilibri no és gens fàcil. Tornant a principis dels anys 2000, el govern britànic i la UE imposat sancions a Bielorússia i Zimbabwe i a les seves riques elits. A jutjar per les posicions d’ambdós països, amb Bielorússia sota Lukashenko i Zimbabwe encara assetjada per problemes econòmics i conflictes interns, seria difícil dir que aquest enfocament hagi estat un èxit.

Arreglar les coses

Per ser justos amb la UE i el Regne Unit, han aclarit que volen evitar conseqüències adverses per als no responsables de les polítiques i accions en qüestió. Tanmateix, atribuint sancions basades en la culpabilitat per associació, ambdues parts corren el risc de fer exactament això. Hassan Blasim, el cèlebre director de cinema kurd que va fugir del règim de Saddam Hussein, va dir que les sancions econòmiques d'Occident significaven que "la vida era gairebé morta" a l'Iraq als anys noranta. A més, va ser una invasió molt controvertida, no el règim de sancions, que finalment va provocar la caiguda de Hussein. Els diplomàtics occidentals poden estar fent tot el possible per evitar fer danys similars avui en dia, però haurien de tenir cura de no soscavar la inversió i l’empresa, la sang vital de cap economia, que Bielorússia haurà de reconstruir en el futur.

Seguir llegint

Bielorússia

Bielorússia: sentència de Marya Kaliesnikava i Maksim Znak

publicat

on

Avui (6 de setembre) a Minsk, les preses polítiques Marya Kaliesnikava i Maksim Znak han estat condemnades a 11 i 10 anys de presó respectivament. L’agost de 2020, Marya Kaliesnikava, juntament amb la senyora Tsikhanouskaya i la senyora Tsepkalo, es van convertir en un símbol del moviment per la Bielorússia democràtica. En un judici a porta tancada, juntament amb un destacat advocat, el Sr. Znak, va ser jutjada per càrrecs infundats de "conspirar per prendre el poder de l'Estat de manera inconstitucional", "demanant accions destinades a danyar la seguretat nacional de Bielorússia mitjançant l'ús dels mitjans de comunicació i d'Internet "i" establir i dirigir i un grup extremista ".

En un comunicat, el Servei d'Acció Exterior de la UE va dir: "La UE lamenta la contundent falta de respecte per part del règim de Minsk dels drets humans i les llibertats fonamentals del poble de Bielorússia. La UE també reitera les seves demandes per a l'alliberament immediat i incondicional de tots els presos a Bielorússia (actualment superen els 650), incloses la senyora Kaliesnikava i el senyor Znak, periodistes i totes les persones que estan darrere de les reixes per exercir els seus drets. Bielorússia ha de complir els seus compromisos i obligacions internacionals dins de les Nacions Unides i l'OSCE. La UE continuarà els seus esforços per promoure la rendició de comptes per la brutal repressió per part de les autoritats bielorusses ".

anunci

Seguir llegint

Bielorússia

Polònia declara l’estat d’emergència a la frontera amb Bielorússia enmig d’un augment de migrants

publicat

on

By

Els agents de la guàrdia fronterera polonesa fan guàrdia al costat d’un grup d’immigrants encallats a la frontera entre Bielorússia i Polònia, a prop del poble d’Usnarz Gorny, Polònia, l’1 de setembre de 2021. REUTERS / Kacper Pempel

Polònia va declarar l’estat d’emergència a dues regions limítrofes amb Bielorússia la setmana passada després d’un augment de la migració il·legal que Varsòvia va culpar al seu veí, escriu Alan Charlish, Pawel Florkiewicz, Joanna Plucinska, Alicja Ptak, Anna Koper i Matthias Williams, Reuters.

Polònia i la Unió Europea han acusat el president bielorús Alexander Lukashenko d'animar centenars d'immigrants a creuar el territori polonès per pressionar el bloc per les sancions que ha imposat a Minsk.

anunci

L'ordre d'emergència, la primera d'aquestes característiques a Polònia des de l'època comunista, prohibia les reunions massives i limitava els moviments de persones en una franja de terra de 3 km (2 milles) de profunditat al llarg de la frontera durant 30 dies, va dir el govern.

Els grups d’ajuda que treballen amb migrants van dir que els darrers dies ja hi havia hagut un augment de la policia i vehicles blindats polonesos a la zona i que els preocupava que l’ordre limités la seva feina i deixés els refugiats encallats.

"L'ambient és generalment violent, hi ha militars uniformats i armats a tot arreu ... em recorda la guerra", va dir a Reuters Marta Anna Kurzyniec, resident a la ciutat fronterera polonesa de Krynki.

anunci

Polònia va començar a construir una tanca de filferro espinós la setmana passada per frenar el flux de migrants procedents de països com l'Iraq i l'Afganistan.

La UE va imposar sancions econòmiques a Bielorússia després d’unes disputades eleccions a l’agost de 2020 i una repressió contra l’oposició, i diu que Lukaixenko ha animat deliberadament els migrants a passar a Polònia, Letònia i Lituània com a represàlia.

El ministre de Relacions Exteriors de Bielorússia, Vladimir Makei, va culpar dijous als "polítics occidentals" de la situació a les fronteres, va informar l'agència de notícies de l'Estat bielorús Belta.

"Bielorússia sempre ha respectat totes les disposicions dels nostres acords al peu de la lletra", va dir Makei en roda de premsa.

El portaveu presidencial polonès, Blazej Spychalski, va dir que la situació a la frontera era "difícil i perillosa".

"Avui, com a Polònia, sent responsables de les nostres pròpies fronteres, però també de les fronteres de la Unió Europea, hem de prendre mesures per garantir la seguretat de Polònia i la (UE)", va dir.

Els activistes pels drets han acusat les autoritats poloneses de negar l’atenció mèdica adequada als migrants encallats. Varsòvia diu que són responsabilitat de Bielorússia.

Marysia Zlonkiewicz del grup d'ajuda Chlebem i Solą (Amb pa i sal) va dir que la policia els havia demanat que deixessin la seva activitat al llarg de la frontera abans que s'anunciés l'estat d'emergència.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències