Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

La divisió de la UE sobre el pacte energètic torna a posar el focus sobre Espanya i les demandes d'indemnització

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

S'ha instat a la Unió Europea a resistir els intents de "armaritzar" la legislació de la UE i pressionar Espanya perquè compleixi els seus compromisos internacionals.

Un conflicte en curs entre Espanya i uns 50 inversors en energies renovables ha posat el tema fermament sota el focus internacional.

L'apel·lació arriba enmig d'una ira creixent per la posició de la UE sobre els laudes arbitrals internacionals. La Comissió, que s'està inclinant als esforços de pressió dels advocats de l'Estat espanyol, s'ha vist limitada pels seus propis experts en serveis jurídics que, segons suposa, estan "contorsionant" les normes sobre ajudes estatals.

L'últim fet va tenir lloc aquest dimarts, quan Espanya va exigir oficialment que la UE abandonés el Tractat de la Carta de l'Energia (TEC) de 1994. Espanya és l'únic estat membre que ho ha fet mai.  

La vicepresidenta del govern Teresa Ribera ha dit: "En un moment en què l'acceleració d'una transició energètica neta és més urgent que mai, és hora que la UE i els seus estats membres iniciïn una retirada coordinada del TCE". Tot i que va citar les propostes de la UE per eliminar gradualment la cobertura del carbó, el petroli i el gas, va deixar clar que l'esforç "no garantirà l'alineació de l'ECT ​​amb l'Acord de París i els objectius del Pacte Verd Europeu".

Però què hi ha realment darrere d'això?

La disputa principal es remunta a finals dels anys noranta, quan diversos estats membres, entre ells Espanya, van introduir generosos programes d'incentius per atraure inversors a les energies renovables. Això va desencadenar un auge de la inversió amb Espanya assolint l'objectiu aleshores del 1990% d'energia procedent de les renovables el 20. Tanmateix, Espanya va retirar els seus plans d'incentius el 2009 sota el govern de Rajoy, igual que Itàlia i la República Txeca. Això va provocar un nombre considerable de demandes arbitrals contra aquests estats, als quals Espanya, en particular, continua resistint ferotgement.

anunci

La base jurídica de les reclamacions recau en el Tractat de la Carta de l'Energia (TEC) de 1994, del qual eren signants tant Espanya com la UE, juntament amb 54 nacions d'arreu del món. El Tractat preveu la resolució de disputes a través del Centre Internacional per a la Solució de Diferències sobre Inversions (ICSID), una divisió del Grup del Banc Mundial a Washington DC. Entre el 2013 i el 2020, 50 empreses van presentar reclamacions contra Espanya en virtut del TCE i fins ara Espanya n'ha perdut 25, guanyant només cinc. La "factura" del govern espanyol fins ara és d'uns 1.3 milions d'euros i en total és probable que sigui d'uns 2 milions d'euros.

Els serveis jurídics de la Comissió, encapçalats per un espanyol, creuen que els laudes arbitrals contra Espanya són contraris a la legislació de la UE i Espanya també insisteix que l'acció d'execució del laude arbitral infringeix les lleis d'ajuda estatal de la UE.

Un portaveu de la comissió va defensar fermament la seva posició i va dir a aquest lloc web: "Esperem que tots els tribunals d'arbitratge establerts en virtut del TCE declarin que no tenen competència per conèixer casos dins de la UE. La Comissió continuarà donant suport als estats membres perquè es resisteixin a l'execució de les sentències dictades en virtut del TCE. El Tribunal de Justícia va recordar la seva jurisprudencia anterior que les normes de protecció de les inversions de la versió actual del TCE, i en particular les normes sobre l'arbitratge inversor-estat, no s'apliquen entre inversors d'un estat membre i d'un altre estat membre".

Però no tots els membres de la Comissió estan d'acord. En un moment en què la UE està promovent molt l'energia verda, es podria dir que això està enviant un "senyal equivocat" a qualsevol persona, sigui una gran empresa o particular, que vulgui invertir en renovables.

Una font legal propera als demandants va dir a aquest lloc web: "La posició de la UE és, sens dubte, un gran desincentiu per a aquesta inversió, i perjudica el propi Green Deal de la Comissió Europea i els objectius nets zero. No té sentit”.

La disputa ja ha afectat negativament la inversió en renovables a Espanya, que actualment es troba molt endarrerida en la resta d'estats membres.

Els inversors argumenten que sense el marc regulador mai haurien invertit. Espanya, en canvi, al·lega que els inversors no podien esperar legítimament que la normativa aplicable a les seves inversions es mantingués sense canvis durant tota la durada i que haurien d'haver estat conscients que el règim regulador podria ser modificat.

Jeffrey Sullivan, QC de Gibson i Dunn, que representen molts dels premiats, es troba entre els que no estan totalment d'acord, afirmant: "Els projectes d'energia renovable requereixen una inversió inicial substancial que només es pot recuperar a llarg termini.

“Els inversors, per tant, necessiten una seguretat jurídica substancial per fer inversions. Si els inversors creuen que els estats membres de la UE no compliran les seves obligacions internacionals, no invertiran.

"O exigiran rendiments més alts, cosa que significa que el consumidor haurà de pagar preus de l'electricitat molt més alts".

Sullivan va afegir: "S'ha constatat repetidament que Espanya ha violat el dret internacional i s'ha condemnat a pagar un dany substancial. La negativa d'Espanya, fins ara, a complir les seves obligacions legals internacionals ja ha perjudicat la confiança dels inversors i ho continua fent. És una marca negra de la reputació d'Espanya per a la inversió estrangera".

Va continuar: "La negativa d'Espanya a complir les seves obligacions de dret internacional envers els inversors renovables és especialment sorprenent atesa l'impuls de la UE per la neutralitat de carboni".

Un portaveu d'un dels inversors, una empresa eòlica i fotovoltaica, va dir: "L'estratègia espanyola és amagar-se darrere de la Comissió Europea per no pagar els premis per la retallada de les renovables".

"La Comissió té ara l'oportunitat de donar suport veritablement al Pacte Verd de la UE i ser amiga no només de les renovables, sinó també de l'estat de dret i del Banc Mundial, oposant-se al servei jurídic i no contorsionant les normes d'ajuda estatal per evitar que es facin pagaments. als inversors en energies renovables".

Aquest tema arriba directament a l'escriptori de Margrethe Vestager, comissària de la Competència de la UE, però alguns es pregunten si resistirà al cabildeo d'Espanya i als seus intents d'utilitzar la llei de la UE contra els seus creditors legítims. En resoldre aquest problema, té l'oportunitat de donar suport veritablement al Green Deal, generar noves inversions massives en les renovables que necessitem amb urgència i demostrar que la Comissió Europea no està aïllada de la comunitat internacional de dret. Agafarà l'ortiga?

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències