Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

Redefinint l'hidrogen renovable

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

L'hidrogen renovable jugarà un paper fonamental en el viatge d'Europa cap a la neutralitat climàtica, però aquest sector, que té tant potencial, necessita pragmatisme per garantir la seva escalabilitat i competitivitat.

La UE va ser, en un moment, liderant el desenvolupament de l'hidrogen des del front, però altres continents s'han posat al dia i ja han aprovat legislació per incentivar i protegir la seva producció.

La Llei de reducció de la inflació dels EUA, per exemple, va entrar en vigor l'agost introduint bonificacions fiscals considerades tan generoses que les accions de les empreses d'hidrogen van augmentar almenys un 75% arran de l'anunci.

La Llei reserva les rebaixes fiscals més altes per a l'hidrogen d'emissions zero, canalitzant els recursos públics cap a solucions ecològiques sobre una base "tecnològicament neutral".  

L'incentiu de 3 dòlars per kg de la Llei de reducció de la inflació per a l'hidrogen sense carboni fa que l'hidrogen verd sigui més barat que el gris i provocarà un auge de les formes més rendibles d'hidrogen renovable. Això també significa que el cost de l'hidrogen verd importat a Europa podria ser inferior al que pot igualar qualsevol productor europeu.

A Europa, els incentius per als combustibles basats en hidrogen en virtut de la Directiva d'Energies Renovables (RED) de la UE es reserven només als anomenats combustibles renovables d'origen no biològic o RFNBO. Es fabriquen amb electricitat baixa en carboni mitjançant un procés d'electròlisi. Tot i que els RFNBO ofereixen una gran promesa, no hi ha cap raó per creure que seran l'única solució o fins i tot la més sostenible per proporcionar hidrogen de carboni zero a tota la UE.

S'ha argumentat que la Comissió Europea faria bé en comprendre i reconèixer l'enorme potencial de l'hidrogen renovable avançat derivat de la matèria primera de residus sostenibles i ampliar les fonts d'hidrogen que poden competir sota el paraigua verd més enllà dels RFNBO. 

anunci

L'hidrogen renovable es pot fer a partir de diverses fonts verdes, com ara eòlica, solar, nuclear, hidràulica, mareomotriu, geotèrmica i biomassa. D'aquests, potser el més controvertit és la biomassa. 

Molts activistes ecologistes tenen una aversió total a l'ús dels arbres per generar energia que, afirmen, impulsa la desforestació, proposant en canvi que les terres agrícoles s'haurien de dedicar a l'alimentació en lloc de la producció de combustible.

No obstant això, s'ha argumentat, aquesta no és la imatge completa: cada cop més, veiem l'enorme potencial de l'hidrogen avançat basat en biometà a partir de matèries primeres ultrasostenibles com la palla i altres residus de residus agrícoles. 

Quan la producció s'agermana amb la captura i l'emmagatzematge de carboni, junts ofereixen un perfil de sostenibilitat millor que el de l'RFNBOS, fins i tot carboni negatiu net. A més, produeixen grans volums d'hidrogen sostenible de zero emissions que ajudaran a complir els objectius generals de la UE en matèria d'hidrogen i garantiran que l'objectiu "Repower EU" de produir 35 bcm de biometà s'implementa de la manera més sostenible i eficient en carboni possible.

Com a part de la Directiva d'Energies Renovables (RED), la Comissió Europea hauria, s'ha dit, redefinir el terme "hidrogen renovable" a través d'una Acta Delegada de la Comissió i abordar si qualsevol forma d'hidrogen renovable que no sigui RFNBO rebrà el mateix tractament que les RFNBO. 

El marc actual prioritza molt la comunitat d'RFNBO, que, després d'anys d'inversió massiva i subvencions, ha distorsionat el mercat.

Una font del sector energètic va dir: "La UE està buscant protegir un sector car que no assoleix els objectius desitjats del bloc. Això està impedint un mercat obert per a les noves tecnologies renovables avançades que canvien ràpidament".

Els RFNBO tenen un problema addicional, i aquest és el concepte d'addicionalitat. La clàusula d''addicionalitat' RED obliga als operadors a garantir una correlació horària entre la generació d'electricitat renovable i la producció d'hidrogen mitjançant electròlisi per garantir l'ús estable de la xarxa elèctrica. A causa del caràcter intermitent de l'electricitat eòlica i fotovoltaica, les RFNBO, que es fan amb electricitat renovable, només es poden fer en moments concrets (és a dir, quan bufa el vent) i han de tenir la seva capacitat adaptada a l'energia renovable disponible per evitar congestió de la xarxa.

Fonts privilegiades diuen que la Comissió pot abandonar aquesta clàusula d'"addicionalitat" a favor d'un objectiu mensual que permetria que els "RFNBO" es facin en part a partir d'electricitat basada en combustibles fòssils.

Després de nombroses demores, aquesta Acta Delegada de la Comissió és ara imminent. Actualment, només les RFNBO tenen un mandat especial, però l'hidrogen renovable es defineix de manera més àmplia com l'hidrogen produït mitjançant l'electròlisi de l'aigua (en un electròlisi, alimentat amb electricitat procedent de fonts renovables), o mitjançant la reforma del biogàs o la conversió bioquímica de la biomassa, si es compleixen els criteris de sostenibilitat establerts a l'article 29 de la Directiva (UE) 2018/2001 del Parlament Europeu i del Consell. 

La Comissió té una opció crítica davant d'aplicar una visió relativament estreta del futur de l'hidrogen d'Europa o permetre que un ampli conjunt de fonts d'hidrogen renovables i sostenibles competeixin per oferir hidrogen rendible d'emissions zero.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències