Connecteu-vos amb nosaltres

Gas natural

La UE ha de pagar les seves factures de gas o afrontar problemes en el futur

COMPARTIR:

publicat

on

El 2017 el Reglament UE 2017/1938 va crear obligacions als estats membres de salvaguardar la seguretat del subministrament de gas natural. La iniciativa es va inspirar en la crisi del gas de 2009 que va sorgir quan Rússia i Ucraïna no van arribar a un acord sobre els preus del gas i es van retallar els lliuraments de gas a través d'Ucraïna. escriu Dick Roche.

Impulsat per la invasió russa d'Ucraïna el febrer de 2022, es va promulgar el Reglament UE 2022/1032 que actualitza la legislació anterior. 

El Reglament demanava que les instal·lacions d'emmagatzematge de gas s'haurien d'utilitzar plenament per "garantir la seguretat del subministrament (gas)", que les instal·lacions no haurien de "estar sense utilitzar" i que la capacitat d'emmagatzematge es comparteixi a tota la Unió, "en un esperit de solidaritat".

Els 18 estats membres amb instal·lacions subterrànies d'emmagatzematge de gas havien d'omplir les instal·lacions fins a un mínim del 80% de la seva capacitat d'emmagatzematge abans de l'1 de novembre de 2022. A partir de l'1 de novembre de 2023, l'objectiu es fixaria en el 90%.

Els estats membres sense una infraestructura d'emmagatzematge de gas establerta estaven obligats a acordar acords bilaterals perquè quantitats suficients de gas per al seu ús s'emmagatzemen als "països veïns".

El 2022 de juny de 1032, els colegisladors de la UE van signar formalment el Reglament UE 29/2022. La comissària d'Energia de la UE, Kardi Simson, va elogiar l'"esperit de solidaritat" que va permetre fer els canvis legislatius en un temps rècord.

Oferta i demanda

anunci

Amb la nova legislació en vigor, els actors del mercat del gas europeu es van veure obligats durant l'estiu i la tardor del 2022 a proveir els subministraments necessaris per assolir els ambiciosos objectius d'emmagatzematge de gas.

A mesura que els actors del sector del gas d'Europa es van lluitar per omplir els objectius obligatoris d'emmagatzematge de gas, els preus van augmentar de manera espectacular. 

El principal motor de l'espiral alcista dels preus va ser la guerra a Ucraïna i la preocupació pel seu impacte continuat. El volum de gas que es va comprar per complir els objectius d'emmagatzematge de la UE va ser un altre accelerador.

A principis d'any, els objectius d'emmagatzematge de la UE s'havien assolit. Fer-ho va suposar un cost molt important. Al gener de 2023, les estimacions situaven el cost d'ompliment de l'emmagatzematge de gas en més de 120 milions d'euros.

Al final de la temporada de calefacció d'hivern 2022-2023, un cert grau de calma havia tornat al mercat europeu del gas. Un hivern suau i l'èxit a l'hora d'identificar i aprofitar noves fonts de gas van fer baixar els preus ràpidament.  

Els preus també es van veure afectats per les enormes reserves de gas de la UE. Al final de la temporada de calefacció 2022-2023, gairebé el 50% de l'emmagatzematge subterrani de gas d'Europa estava ple. Menys espai per emmagatzemar gas va accelerar la baixada dels preus.

El fet que gairebé la meitat de la capacitat d'emmagatzematge de gas subterrània d'Europa ja s'hagués ocupat va suposar un problema particular per als proveïdors de gas de la UE. Amb menys espai d'emmagatzematge disponible de l'habitual, tenien menys capacitat per comprar subministraments en un moment en què els preus del gas són tradicionalment els més baixos: un "cost d'oportunitat" amb implicacions a llarg termini.

Un maldecap relacionat i més gran per als proveïdors de gas d'Europa va ser que el gas que tenien emmagatzemat, comprat quan els preus augmentaven en espiral, ara valia molt menys que quan es va "injectar" a l'emmagatzematge.

Tot això va fer que els proveïdors de gas que havien jugat un paper vital per garantir que la UE tingués prou gas a la mà per superar la temporada de calefacció hivernal 2022-2023 es trobaven davant d'un dilema. Es van enfrontar al problema de finançar el cost de mantenir un gas molt car a l'emmagatzematge o rebre un "impacte" massiu de vendre el gas a una fracció del cost d'adquirir-lo. Per als proveïdors privats, qualsevol opció significava una hemorràgia financera important o fins i tot una fallida.  

El Mecanisme de Compensació

Els que van redactar la normativa d'emmagatzematge de gas de la UE eren conscients que les intervencions del sector privat necessàries per assolir objectius ambiciosos d'emmagatzematge de gas comportaven riscos.

Per fer front a aquests riscos i evitar que els costos massius es repercutin als consumidors, l'article 6b.1 del Reglament obliga els estats membres a "prendre totes les mesures necessàries, inclosa la previsió d'incentius financers o compensacions als participants del mercat" implicats en el compliment de la " objectius de compliment" que estableix el Reglament.

El mecanisme de compensació previst en el Reglament hauria de protegir, si està plenament operatiu, els proveïdors de gas que han participat en els esforços de la UE per passar l'hivern 2022-2023. Malauradament, les coses no van funcionar així.

En 27th Març la Comissió, tal com exigeix ​​el Reglament, va emetre el seu informe sobre el funcionament de les disposicions d'emmagatzematge de gas.

L'informe està fortament subscrit. Ofereix "visió general" de les mesures adoptades pels Estats membres per complir les obligacions d'emmagatzematge, del temps necessari per als procediments de certificació, de les mesures sol·licitades per la Comissió per garantir el compliment de les "trajectories d'ompliment i objectius d'ompliment" i una anàlisi de l'impacte en els preus del gas. i possibles estalvis de gas.

Tot i que l'informe conté material estadístic impressionant, no parla del mecanisme compensatori. La paraula "compensació" apareix només una vegada.

Si els estats membres haguessin aplicat els requisits compensatoris previstos en el Reglament, aquest silenci seria comprensible. No obstant això, l'adhesió als requisits de compensació del Reglament no és uniforme.  

Molts estats membres van tardar a establir acords per complir les seves obligacions compensatòries.

En el cas de Bulgària, no només hi ha hagut un fracàs rotund per arribar a un acord equitatiu per compensar els proveïdors privats que van donar suport a la campanya d'emmagatzematge de gas, sinó que els acords establerts donen suport a l'operador estatal Bulgargaz, en detriment de les empreses privades. proveïdors.

Una ràfega d'última hora i un resultat defectuós

En les setmanes prèvies al 28th Reunió de març del Consell de Transports, Telecomunicacions i Energia de la UE, la qüestió de la compensació va aparèixer repetidament en declaracions polítiques a Bulgària.

A principis de març, el ministre d'Energia de Bulgària, Rosen Histov, va anunciar que estava treballant amb les parts interessades per trobar un mecanisme de compensació per cobrir el gas molt car de l'emmagatzematge subterrani de Bulgària.

Dies abans de la reunió del Consell de març, el president de Bulgària, Rumen Radev, va proposar que la UE intervenís per donar suport als estats membres, com Bulgària, per fer front a la caiguda del valor del gas injectat a l'emmagatzematge. La UE no va "mossegar".

La vigília de la reunió del Consell, el ministre Histov va anunciar que planejava augmentar el cost del gas emmagatzemat per Bulgària amb altres ministres d'Energia a Brussel·les. El gas figurava a l'ordre del dia d'aquest Consell: va examinar propostes destinades a establir normes comunes del mercat interior per a gasos renovables i naturals i hidrogen. 

Dos mesos després de la gran quantitat de declaracions, Bulgària encara ha de presentar propostes que s'ajustin a les disposicions de compensació del Reglament UE 2022/1032.

En lloc d'un pla per cobrir tots els proveïdors de gas, l'administració búlgara ha elaborat un acord que ofereix préstecs a baix interès de fins a 400 milions d'euros a l'operador estatal de gas Bulgargaz, una empresa multada amb 77 milions d'euros per la Comissió de la UE el 2018 per bloquejant l'accés dels competidors a les principals infraestructures de gas a Bulgària, incomplint les normes antimonopoli de la UE.

Els préstecs de l'esquema no s'han posat a disposició dels proveïdors de gas del sector privat de Bulgària, un cas clar de distorsió del mercat. Aquestes empreses s'enfronten a una possible fallida tret que les autoritats búlgares els permetin accedir als acords d'amor de què disposa Bulgargaz, fins i tot com a mesura temporal a l'espera de l'adopció d'un mecanisme compensatori complet.

És hora de pujar al plat

Després d'haver participat en la creació ràpida del mecanisme de l'esquema per assegurar el subministrament de gas de la UE el maig de 2022, tots els estats membres ara han d'afrontar completament la qüestió de la compensació i adoptar mecanismes que siguin equitatius i viables. Quan un Estat membre incompleixi en aquest sentit, la Comissió ha d'intervenir.

En garantir la seguretat del gas natural en un moment de repte únic, la indústria del gas va fer un servei important no només als consumidors de gas sinó a l'economia europea en general.

Sense la cooperació de la indústria del gas en conjunt, els governs actuant sols no haurien pogut complir els ambiciosos objectius d'emmagatzematge subterrani.

L'incompliment per part de qualsevol estat membre de les obligacions de compensació assumides el 2022 posa els proveïdors i, en particular, els proveïdors privats de gas en situacions financeres difícils, si no fatals.

A més de ser immoral posar una pistola financera al cap de la indústria del gas no és intel·ligent. Europa ha de preservar tots els actius energètics que té. Els proveïdors privats de gas que van ser actors clau el 2022 seran necessaris per afrontar els reptes de l'hivern vinent.

La Comissió, el Consell i, de fet, el Parlament de la UE, en lloc de descansar en els llorers sobre l'èxit del que s'ha aconseguit l'any passat, han de despertar-se amb aquesta realitat que cal treballar per garantir que tots els Estats membres visquin fins a tota la gamma de requisits –inclosos els compromisos compensatoris– que es van signar quan es va acordar el Reglament UE 2022/1032.

La UE ha de pagar les seves factures de gas o afrontar problemes en el futur.

Dick Roche és un antic ministre irlandès d'Afers Europeus i exministre de Medi Ambient.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències