Connecteu-vos amb nosaltres

Pla REPowerEU

REPowerEU: un pla per reduir ràpidament la dependència dels combustibles fòssils russos i avançar ràpidament en la transició verda

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La Comissió Europea ha presentat el Pla REPowerEU, la seva resposta a les dificultats i la interrupció del mercat energètic global causada per la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. Hi ha una doble urgència per transformar el sistema energètic d'Europa: acabar amb la dependència de la UE dels combustibles fòssils russos, que s'utilitzen com a arma econòmica i política i que costen als contribuents europeus prop de 100 milions d'euros anuals, i fer front a la crisi climàtica. Actuant com a Unió, Europa pot eliminar la seva dependència dels combustibles fòssils russos més ràpidament. 85% dels europeus creuen que la UE hauria de reduir la seva dependència del gas i el petroli russos tan aviat com sigui possible per donar suport a Ucraïna. Les mesures del Pla REPowerEU poden respondre a aquesta ambició, mitjançant l'estalvi energètic, la diversificació del subministrament energètic i el desplegament accelerat d'energies renovables per substituir els combustibles fòssils a les llars, la indústria i la generació d'energia.

La transformació verda serà reforçar el creixement econòmic, la seguretat i l'acció climàtica per a Europa i els nostres socis. El Mecanisme de Recuperació i Resiliència (RRF) es troba al centre del Pla REPowerEU, donant suport a la planificació coordinada i el finançament d'infraestructures transfrontereres i nacionals, així com a projectes i reformes energètiques. La Comissió proposa fer objectiu esmenes fins al Reglament RRF integrar capítols REPowerEU dedicats als plans de recuperació i resiliència (RRP) existents dels estats membres, a més del gran nombre de reformes i inversions rellevants que ja es troben als PRR. Les recomanacions específiques de cada país del cicle del semestre europeu 2022 s'alimentaran d'aquest procés.

Estalviar energia

L'estalvi energètic és la manera més ràpida i econòmica d'afrontar la crisi energètica actual i reduir les factures. La Comissió proposa millorar les mesures d'eficiència energètica a llarg termini, inclosa una augment del 9% al 13% de l'objectiu vinculant d'eficiència energètica sota el paquet "Ajust per als 55" de la legislació del Pacte Verd Europeu. Estalviar energia ara ens ajudarà a preparar-nos per als possibles reptes de l'hivern vinent. Per tant, la Comissió també ha publicat avui un "Comunicació UE Save Energy' detallant a curt termini canvis de comportament que podrien reduir la demanda de gas i petroli en un 5% i animant els Estats membres a iniciar campanyes de comunicació específiques dirigides a les llars i la indústria. També s'anima als Estats membres a utilitzar mesures fiscals per fomentar l'estalvi energètic, com ara tipus d'IVA reduïts en sistemes de calefacció eficients energèticament, aïllaments d'edificis i aparells i productes. La Comissió també ho estableix mesures de contingència en cas d'interrupció severa del subministrament, i emetrà orientacions sobre criteris de priorització per als clients i facilitarà un pla coordinat de reducció de la demanda de la UE.

Diversificant els subministraments i donant suport als nostres socis internacionals

La UE ho ha estat treballant amb socis internacionals per diversificar els subministraments durant uns quants mesos, i ha va aconseguir nivells rècord d'importacions de GNL i majors lliuraments de gas per gasoductes. El de nova creació Plataforma Energètica de la UE, amb el suport dels grups de treball regionals, permetrà les compres comunes voluntàries de gas, GNL i hidrogen agrupant la demanda, optimitzant l'ús de les infraestructures i coordinant la divulgació als proveïdors. Com a següent pas, i reproduint l'ambició del programa comú de compra de vacunes, la Comissió considerarà el desenvolupament d'un "mecanisme de compra conjunta' que negociarà i contractarà les compres de gas en nom dels estats membres participants. La Comissió també considerarà mesures legislatives per exigir la diversificació del subministrament de gas al llarg del temps per part dels estats membres. La Plataforma també permetrà la compra conjunta d'hidrogen renovable.

L' Estratègia Energètica Exterior de la UE adoptada avui facilitarà la diversificació energètica i la creació d'associacions a llarg termini amb els proveïdors, inclosa la cooperació en matèria d'hidrogen o altres tecnologies verdes. D'acord amb el Global Gateway, l'Estratègia prioritza el compromís de la UE amb el global transició energètica verda i justa, augmentant l'estalvi i l'eficiència energètica per reduir la pressió sobre els preus, impulsar el desenvolupament de les renovables i l'hidrogen i intensificar la diplomàcia energètica. Al Mediterrani i al mar del Nord es desenvoluparan grans corredors d'hidrogen. Davant l'agressió de Rússia, la UE ho farà donar suport a Ucraïna, Moldàvia, els Balcans Occidentals i els països de l'Associació Oriental, així com als nostres socis més vulnerables. Amb Ucraïna continuarem treballant junts per garantir la seguretat del subministrament i un sector energètic que funcioni, alhora que obre el camí per al futur comerç d'electricitat i hidrogen renovable, així com per reconstruir el sistema energètic sota el REPowerUcraïna iniciativa

anunci

Accelerar el desplegament de les renovables

una massiva l'ampliació i l'acceleració de les energies renovables en generació d'energia, indústria, edificis i transports acceleraran la nostra independència, donaran un impuls a la transició verda i reduiran els preus amb el temps. La Comissió proposa augmentar l'objectiu principal de 2030 per a les renovables del 40% al 45% sota el paquet Fit for 55. Establir aquesta ambició creixent general crearà el marc per a altres iniciatives, com ara:

  • Un dedicat Estratègia solar de la UE per duplicar la capacitat solar fotovoltaica el 2025 i instal·lar 600 GW el 2030.
  • A Iniciativa Solar Rooftop amb una entrada gradual obligació legal d'instal·lar plaques solars en nous edificis públics i comercials i nous edificis residencials.
  • Duplicació de la velocitat de desplegament de les bombes de calor, i mesures per integrar l'energia geotèrmica i solar tèrmica en sistemes modernitzats de calefacció urbans i comunals.
  • Una Comissió Recomanació a abordar lents i complexos autorització per a grans projectes renovables, i un objectiu modificació de la Directiva sobre energies renovables reconèixer les energies renovables com un interès públic primordial. Àrees dedicades a les energies renovables haurien de posar-se en marxa pels Estats membres amb processos d'autorització escurçats i simplificats en zones amb menor risc ambiental. Per ajudar a identificar ràpidament aquestes àrees de referència, la Comissió està posant a disposició conjunts de dades sobre àrees ambientalment sensibles com a part del seu eina de cartografia digital per a dades geogràfiques relacionades amb energia, indústria i infraestructures.
  • Estableix un objectiu de 10 milions de tones d'hidrogen renovable nacional producció i 10 milions de tones d'importacions l'any 2030, per substituir el gas natural, el carbó i el petroli en les indústries i els sectors del transport difícils de descarbonitzar. Per accelerar el mercat de l'hidrogen, els colegisladors haurien d'acordar un augment dels subobjectius per a sectors específics. La Comissió també publica dos actes delegats sobre la definició i producció d'hidrogen renovable per garantir que la producció condueixi a la descarbonització neta. Per accelerar els projectes d'hidrogen, es reserva un finançament addicional de 200 milions d'euros per a la investigació, i la Comissió es compromet a completar l'avaluació dels primers projectes importants d'interès comú europeu abans de l'estiu.
  • A Pla d'Acció Biometà estableix eines que inclouen una nova associació industrial del biometà i incentius financers per augmentar la producció a 35 bcm l'any 2030, inclòs a través de la Política Agrària Comuna.

Reduir el consum de combustibles fòssils a la indústria i el transport

La substitució del carbó, el petroli i el gas natural en els processos industrials reduirà les emissions de gasos d'efecte hivernacle i reforçarà la seguretat i la competitivitat. Estalvi d'energia, eficiència, substitució de combustibles, electrificació i una major absorció d'hidrogen, biogàs i biometà renovables La indústria podria estalviar fins a 35 bcm de gas natural l'any 2030 a més del que preveu les propostes Fit for 55.

La Comissió desplegarà contractes de carboni per diferència per donar suport a l'absorció d'hidrogen verd per la indústria i finançament específic per a REPowerEU en el marc del Fons d'Innovació. utilitzant els ingressos del comerç d'emissions per donar més suport a l'abandonament de les dependències russes dels combustibles fòssils. La Comissió també està donant orientació sobre energies renovables i acords de compra d'energia i oferirà un servei d'assessorament tècnic amb el Banc Europeu d'Inversions. Per mantenir i recuperar el lideratge tecnològic i industrial en àrees com la solar i l'hidrogen, i per donar suport a la mà d'obra, la Comissió proposa establir una Aliança de la indústria solar de la UE i una associació de competències a gran escala. La Comissió també intensificarà el treball sobre el subministrament de matèries primeres crítiques i elaborarà una proposta legislativa.

A Millorar l'estalvi i l'eficiència energètica en el sector del transport i accelerar la transició cap a vehicles de zero emissions, la Comissió presentarà un paquet per a l'ecologització del transport de mercaderies, amb l'objectiu d'augmentar significativament l'eficiència energètica del sector, i considerar una iniciativa legislativa per augmentar la proporció de vehicles de zero emissions en les flotes de vehicles públics i corporatius. una mida determinada. La Comunicació de la UE Save Energy també inclou moltes recomanacions a ciutats, regions i autoritats nacionals que poden contribuir de manera efectiva a la substitució dels combustibles fòssils en el sector del transport.

Inversió intel·ligent

Aconseguir els objectius de REPowerEU requereix un inversió addicional de 210 milions d'euros entre ara i el 2027. Això és un pagament inicial de la nostra independència i seguretat. Reduir les importacions de combustibles fòssils russos també ho pot fer estalviar-nos gairebé 100 milions d'euros anuals. Aquestes inversions les han de fer front el sector públic i privat, i a nivell nacional, transfronterer i de la UE.

Per donar suport a REPowerEU, 225 milions d'euros ja estan disponibles in préstecs sota el RRF. La Comissió ha adoptat avui legislació i orientacions per als Estats membres sobre com modificar i complementar els seus PRR en el context de REPowerEU. A més, la Comissió proposa augmentar la dotació financera del RRF amb 20 milions d'euros en subvencions procedents de la venda de drets del sistema de comerç d'emissions de la UE actualment es troba a la Reserva d'Estabilitat del Mercat, per ser subhastat de manera que no pertorbi el mercat. Com a tal, l'ETS no només redueix les emissions i l'ús de combustibles fòssils, sinó que també recapta els fons necessaris per aconseguir la independència energètica.

Sota l'actual MFP, la política de cohesió ja donarà suport als projectes de descarbonització i transició verda amb fins a 100 milions d'euros invertint en energies renovables, hidrogen i infraestructures. Un addicional 26.9bn € dels fons de cohesió podria estar disponible en transferències voluntàries al RRF. Un més enllà 7.5bn € de la Política Agrària Comuna també es posa a disposició mitjançant transferències voluntàries al RRF. La Comissió duplicarà el finançament disponible per a la convocatòria a gran escala 2022 del Fons d'Innovació aquesta tardor fins a uns 3 milions d'euros.

Les xarxes transeuropees d'energia (TEN-E) han ajudat a crear una infraestructura de gas de la UE resistent i interconnectada. Infraestructura de gas addicional limitada, que s'estima en uns 10 milions d'euros d'inversió, és necessari per complementar la llista de projectes d'interès comú (PCI) existent i totalment compensar la futura pèrdua de les importacions de gas rus. Les necessitats de substitució de la propera dècada es poden satisfer sense bloquejar els combustibles fòssils, crear actius encallats o obstaculitzar les nostres ambicions climàtiques. Accelerar els PCI elèctrics també serà essencial per adaptar la xarxa elèctrica a les nostres necessitats futures. El connectar Europa donarà suport a això, i la Comissió llança avui a nova convocatòria de propostes amb un pressupost de 800 milions d'euros, amb un altre que seguirà a principis del 2023.

Fons

El 8 de març de 2022, la Comissió va proposar esquema d'un pla per independitzar Europa dels combustibles fòssils russos molt abans del 2030, a la llum de la invasió russa d'Ucraïna. En el Consell Europeu del 24 i 25 de març, els líders de la UE van acordar aquest objectiu i van demanar a la Comissió que presentés el Pla REPowerEU detallat que s'ha adoptat avui. El recent interrupcions del subministrament de gas a Bulgària i Polònia demostrar la urgència d'abordar la manca de fiabilitat del subministrament energètic rus.

La Comissió ha adoptat cinc paquets amplis i sense precedents sancions en resposta als actes d'agressió de Rússia contra la integritat territorial d'Ucraïna i les creixents atrocitats contra civils i ciutats ucraïneses. Les importacions de carbó ja estan cobertes pel règim de sancions i la Comissió ha presentat propostes per eliminar gradualment el petroli a finals d'any, que ara estan sent discutides pels Estats membres.

L' Acord Verd Europeu és el pla de creixement a llarg termini de la UE per fer d'Europa neutral climàticament l'any 2050. Aquest objectiu està recollit a la Dret europeu sobre el clima, així com el compromís legalment vinculant de reduir les emissions netes de gasos d'efecte hivernacle en almenys un 55% l'any 2030, en comparació amb els nivells de 1990. La Comissió va presentar el seu Paquet "Ajust per a 55". de la legislació el juliol de 2021 per implementar aquests objectius; aquestes propostes ja reduirien el nostre consum de gas en un 30% l'any 2030, amb més d'un terç d'aquests estalvis provinents de complir l'objectiu d'eficiència energètica de la UE.

El 25 de gener de 2021, el Consell Europeu va convidar la Comissió i l'Alt Representant a preparar-ne un nou Estratègia Energètica Externa. L'Estratègia enllaça la seguretat energètica amb la transició global d'energia neta a través de la política energètica externa i la diplomàcia, responent a la crisi energètica creada per la invasió d'Ucraïna per part de Rússia i l'amenaça existencial del canvi climàtic. La UE continuarà donant suport a la seguretat energètica i la transició verda d'Ucraïna, Moldàvia i els països socis del seu veïnatge immediat. L'Estratègia reconeix que la invasió d'Ucraïna per part de Rússia té un impacte global en els mercats energètics, afectant en particular als països socis en desenvolupament. La UE continuarà donant suport a una energia segura, sostenible i assequible a tot el món.

Més informació

Comunicació REPowerEU

Annexos a la Comunicació REPowerEU

Document de treball del personal: necessitats d'inversió, accelerador d'hidrogen i pla de biometà

Comunicació UE Save Energy

Estratègia de participació energètica externa de la UE

Estratègia solar de la UE

Esmenes a les directives sobre energies renovables, rendiment energètic dels edificis i eficiència energètica

Recomanació sobre procediments d'autorització i contractes de compra d'energia

Reglament que estableix el Servei de Recuperació i Resiliència

Proposta de Reglament sobre els capítols REPowerEU dels plans de recuperació i resiliència

Orientació sobre plans de recuperació i resiliència en el context de REPowerEU

Memo de preguntes i respostes a REPowerEU

Fitxa informativa sobre les accions de REPowerEU

Fitxa informativa sobre el finançament de REPowerEU

Fitxa informativa sobre l'estratègia energètica exterior de la UE

Fitxa informativa sobre estalvi energètic

Fitxa informativa sobre les energies netes

Full informatiu sobre indústria neta

Vídeo REPowerEU

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències