Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Anhel de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

La qualitat de l'aire ambiental és deficient en molts estats membres de la UE, malgrat l'obligació dels governs de garantir una bona qualitat de l'aire per als ciutadans. La situació és tan greu que la Comissió està prenent mesures contra 17 estats amb un historial constant de mala qualitat de l'aire.

Avui, com a part d'un nou enfocament del problema, se'ls demana a Bulgària, Letònia i Eslovènia que abordin amb urgència un problema en curs que cada any mata més ciutadans que accidents de trànsit.

El problema es refereix a petites partícules conegudes com PM10, que poden causar problemes respiratoris, càncer de pulmó i mort prematura. La mala qualitat de l'aire és una amenaça directa per als ciutadans exposats a la contaminació per partícules fines (PM10), que prové de fonts com el trànsit rodat, l'activitat industrial i la calefacció domèstica. Segons les darreres investigacions, la majoria (56 %) dels europeus creuen que la qualitat de l'aire s'ha deteriorat en els darrers 10 anys.

En el passat, la Comissió ha portat amb èxit a Itàlia, Portugal, Eslovènia i Suècia als tribunals per no garantir una bona qualitat de l'aire per als ciutadans. Però les resolucions del Tribunal que van resultar només van cobrir l'incompliment dels valors límit de qualitat de l'aire en el passat, cosa que va proporcionar pocs incentius als Estats membres per actuar en cas de superació futura.

Per tant, s'està adoptant un nou enfocament, ampliant l'abast de l'acció legal. L'objectiu ara és instar els estats membres amb problemes actuals de qualitat de l'aire a adoptar accions avançades, ràpides i efectives per mantenir el període d'incompliment el més curt possible. La Comissió està especialment preocupada pels casos en què l'incompliment de la legislació de la UE ha durat més de 5 anys i es preveu que continuï en el futur. D'acord amb la legislació de la UE, els estats membres estan obligats a prendre totes les mesures necessàries per millorar la qualitat de l'aire i a posar aquesta informació a disposició en forma de plans de qualitat de l'aire. El no fer-ho donarà lloc a accions legals.

La llista completa d'estats membres afectats per superació de PM10 és Àustria, Bèlgica, Bulgària, la República Txeca, Alemanya, Grècia, Espanya, França, Itàlia, Hongria, Letònia, Portugal, Polònia, Romania, Suècia, Eslovàquia i Eslovènia.

L'acció d'avui (cartes de preavís tècnicament addicionals) contra Bulgària, Letònia i Eslovènia s'ajusta a les mesures similars preses contra Bèlgica el novembre de 2012 i a les properes accions legals contra tots els altres estats membres que pateixen nivells persistentment elevats de partícules PM10 a l'ambient. aire.

anunci

Les partícules en l'aire (PM10) estan presents principalment en les emissions contaminants de la indústria, el trànsit i la calefacció domèstica. Poden causar asma, problemes cardiovasculars, càncer de pulmó i mort prematura. La Directiva 2008/50/CE sobre la qualitat de l'aire ambient i un aire més net per a Europa exigeix ​​als Estats membres que limitin l'exposició dels ciutadans a aquestes partícules. La legislació estableix valors límit d'exposició que cobreixen tant un valor de concentració anual (40 μg/m3) com un valor de concentració diària (50 μg/m3) que no s'han de superar més de 35 vegades en un any natural.

Des que la legislació va entrar en vigor l'any 2005, els valors límit de PM10 no s'han respectat a 17 estats membres: AT, BE, BG, CZ, DE, EL, ES, FR, HU, IT, LV, PT, PL, RO , SE, SK i SL.

Els valors límit de PM10 s'havien de complir l'any 2005 (o, en el cas de Romania i Bulgària, a partir de la data d'adhesió), tot i que els estats membres podien demanar a la Comissió que prorrogués el termini per complir les normes fins al juny de 2011. Aquestes exempcions estaven subjectes. a una sèrie de condicions. El més important, els estats membres havien de presentar un pla de qualitat de l'aire en què s'incloïen les accions de reducció pertinents durant el període de pròrroga i demostrar que havien pres totes les mesures necessàries per aconseguir el compliment en el termini ampliat.

Anteriorment, les accions legals contra els estats membres que no compleixen els requisits de qualitat de l'aire es basaven en l'incompliment de l'article 13 de la Directiva, que exigeix ​​que els Estats membres no superin els valors límit de PM 10. Tanmateix, el nou enfocament també cobreix l'article 23 de la Directiva. , desafiant el fracàs de molts estats membres per establir plans específics de qualitat de l'aire que haurien d'establir les mesures adequades, de manera que el període de superació es pugui mantenir el més breu possible.

L'aplicació de la legislació de la UE és una prioritat per a la Comissió, sobretot perquè els retards innecessaris en la reducció dels contaminants nocius poden suposar un dany continuat a la salut humana.

 

Anna van densky

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències