Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

La UE i Indonèsia signen un acord històric per frenar la fusta il·legal

COMPARTIR:

publicat

on

EU-RECONEIX-fusta-certificadaEl 30 de setembre, la Unió Europea i Indonèsia van signar un històric acord comercial que contribuirà a aturar el comerç il·legal de fusta. Segons l'acord, només s'exportaran a la UE fusta i productes de fusta legals verificats. Indonèsia és el primer país asiàtic que va signar un acord d'aquest tipus i, amb diferència, el major exportador asiàtic de fusta a la UE.

El comissari de Medi Ambient, Janez Potočnik, va dir: "Estic molt content que la UE i Indonèsia s'hagin unit d'una manera pràctica per aconseguir el seu objectiu compartit d'eliminar la tala il·legal i el comerç relacionat. Aquest acord és bo per al medi ambient i bo per a les empreses responsables, i augmentarà la confiança dels consumidors en la fusta d'Indonèsia".

Un cop implementat completament, l'acord bilateral, tècnicament un acord d'associació voluntària, comprovarà sistemàticament la fusta i els productes de la fusta d'Indonèsia sota un sistema de traçabilitat supervisat de manera independent per garantir que es produeixin d'acord amb la legislació indonèsia rellevant. La UE està donant suport per establir i millorar els sistemes de control que s'utilitzaran. Això reforçarà altres mesures ja vigents a la UE, com ara la Reglament de la fusta, que impedeixen que serveixi com a mercat de la fusta collida il·legalment.

L'acord es va negociar durant sis anys, amb una forta implicació d'ONG i empreses, així com de funcionaris del govern. Ja s'han signat acords similars entre la UE i alguns països africans.

Els acords d'associació voluntària representen un element clau dels acords de la UE Pla d’acció per a l’aplicació de la legislació forestal sobre governança i comerç (FLEGT), en virtut del qual la UE pretén enfortir la governança forestal i contribuir als esforços globals per eliminar la tala il·legal i el comerç relacionat.

Propers passos

Després de la cerimònia de signatura d'avui, tant Indonèsia com la UE hauran de ratificar l'acord seguint els seus respectius procediments. Per a la UE això suposarà obtenir el consentiment del Parlament Europeu. Les dues parts acordaran una data d'inici per al ple funcionament de l'esquema de llicències de legalitat FLEGT quan considerin que s'han fet tots els preparatius necessaris.

anunci

Fons

La tala il·legal és un problema important en molts països en desenvolupament i suposa una amenaça important per als boscos. Contribueix al procés de desforestació i degradació forestal, amenaça la biodiversitat i soscava la gestió i el desenvolupament forestal sostenibles.

El març de 2013 a nova llei de la UE va entrar en vigor la prohibició de la venda de fusta collida il·legalment. La nova llei obliga els operadors de la UE a demanar als proveïdors proves que la fusta s'ha collit legalment. Un cop implementat completament, l'acord FLEGT amb Indonèsia significarà que les exportacions de fusta d'Indonèsia es consideren totalment compatibles amb la nova llei. D'aquesta manera, s'espera que la demanda de la UE de fusta legal reforci els esforços d'Indonèsia per eliminar la tala il·legal.

Indonèsia ja està implementant un sistema de verificació de la legalitat de la fusta en què es basa l'acord amb la UE. Conegut com el sistema SVLK, preveu controls a diversos nivells per garantir que l'esquema sigui transparent i creïble.

Indonèsia cobreix uns 181.2 milions d'hectàrees, repartides per 17,000 illes, aproximadament la mateixa àrea que França, Espanya, Alemanya i el Regne Unit junts. Al voltant del 70% o 133.6 milions d'ha de la superfície terrestre està boscosa. Aproximadament el 37 % de la superfície forestal s'ha destinat a la protecció o conservació, el 17 % a la conversió a altres usos del sòl, mentre que el 46 % restant es destina a la producció. La UE és el mercat d'exportació més gran de productes de fusta d'Indonèsia, les principals destinacions són Alemanya, el Regne Unit, els Països Baixos, Bèlgica, França, Espanya i Itàlia.

El primer acord d'associació voluntària que es va concloure formalment va ser amb Ghana, seguit del Camerun, la República del Congo, Libèria i la República Centreafricana. Les negociacions estan en curs amb Gabon, República Democràtica del Congo, Costa d'Ivori, Guyana, Hondures, Malàisia, Vietnam, Laos i Tailàndia.

Per més informació, feu clic aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències