Connecteu-vos amb nosaltres

Canvi climàtic

UE celebra el progrés de l'acció internacional sobre el clima a la conferència de Varsòvia

COMPARTIR:

publicat

on

acció climàticaLa Unió Europea ha celebrat el resultat de la conferència de les Nacions Unides sobre el clima a Varsòvia com un pas endavant en la lluita internacional contra el canvi climàtic. La conferència va acordar un pla de temps perquè els països presentessin les seves contribucions per reduir o limitar les emissions de gasos d'efecte hivernacle en virtut d'un nou acord mundial sobre el clima que s'adoptarà el 2015. També va acordar maneres d'accelerar els esforços per aprofundir les retallades d'emissions durant la resta d'aquesta dècada i establir un mecanisme per abordar les pèrdues i els danys causats pel canvi climàtic als països en desenvolupament vulnerables.

A més, la conferència va acordar decisions que milloren la implementació d'una sèrie de mesures ja acordades a nivell internacional, com ara el finançament per donar suport als països en desenvolupament, la lluita contra la desforestació tropical i la transparència en la notificació d'emissions.

La comissària d'Acció Climàtica, Connie Hedegaard, va dir: "La conferència sobre el clima de Varsòvia va mostrar com de difícil serà el camí cap a un resultat ambiciós a París. Però les darreres hores també van demostrar que som capaços d'avançar. La UE volia l'enfocament gradual que ara s'acorda com a camí a seguir: tots els països han de contribuir als futurs esforços de reducció, i ara tots els països han de tornar a casa i fer els deures per presentar les seves contribucions amb molta antelació a la conferència de París. , i pel primer trimestre del 2015 per aquells disposats a fer-ho.

"Segur que hi haurà camins més ràpids i menys accidentats cap a París, però ara el viatge ha començat. Hem d'arribar-hi. I felicitar els països més vulnerables, ja que Varsòvia va acordar establir un mecanisme per promoure enfocaments per abordar les pèrdues i els danys causats pel canvi climàtic als països vulnerables en desenvolupament''.

Acord de 2015 i ambició pre-2020

La conferència va acordar accelerar el treball sobre l'acord de 2015, que entrarà en vigor el 2020, i augmentar l'ambició de reduir les emissions durant la resta d'aquesta dècada. La decisió estableix un calendari clar perquè els països preparin les seves contribucions previstes per limitar o reduir les emissions d'acord amb l'acord de 2015 per tal de mantenir l'escalfament global per sota dels 2 °C. Les contribucions s'haurien de presentar amb molta antelació a la conferència de París, i abans del primer trimestre del 2015 per part dels qui estiguin disposats a fer-ho. La informació que els països hauran de proporcionar amb les seves contribucions, per explicar-les, es decidirà en el moment de la propera conferència de l'ONU sobre el canvi climàtic d'aquí a un any a Lima, Perú. La decisió també estableix una sèrie de maneres en què s'acceleraran les activitats per millorar l'ambició abans del 2020.

Finançament per al clima

anunci

La Unió Europea i els seus estats membres, que junts són el principal donant d'Ajuda Oficial al Desenvolupament i el principal proveïdor de finançament climàtic als països en desenvolupament, van demostrar a Varsòvia que estan aconseguint finançament pel clima i ho continuaran fent en el futur.

L'any passat, la UE i diversos estats membres van anunciar contribucions voluntàries per un total d'uns 5.5 milions d'euros, i una avaluació recent mostra que estan en bon camí per fer-ho el 2013. A Varsòvia, la UE i diversos estats membres van anunciar un nou finançament pel clima per al 2014. S'espera que les contribucions indicatives als països en desenvolupament siguin almenys al mateix nivell que el 2013. En particular, els estats membres de la UE han contribuït amb més de la meitat d'una suma de 100 milions de dòlars EUA al Fons d'adaptació sol·licitat pels països en desenvolupament.

Varsòvia també va fer una important contribució a la posada en marxa del nou Fons Verd per al Clima (GCF) per respondre a les demandes dels països en desenvolupament d'ampliar el finançament climàtic. Aquest avenç pren la forma d'una decisió que estableix la relació de treball entre la Conferència de les Parts i el GCF, una qüestió important que no es va poder resoldre l'any passat. Diversos estats membres de la UE van anunciar que estaven disposats a comprometre contribucions al FVC un cop el Consell hagi completat el seu treball per posar en funcionament el Fons.

La conferència va acordar una decisió sobre finançament a llarg termini que insta els països desenvolupats a continuar mobilitzant finançament públic per al clima per als països en desenvolupament a nivells creixents, d'acord amb el compromís existent dels països desenvolupats de mobilitzar 100 milions de dòlars anuals d'una gran varietat de fonts. per a l'any 2020. En la decisió, els països desenvolupats també es comprometen a augmentar la transparència dels informes sobre els seus esforços per augmentar el finançament pel clima.

Pèrdua i danys

La conferència va acordar establir un mecanisme per promoure enfocaments per abordar les pèrdues i els danys causats pel canvi climàtic als països en desenvolupament vulnerables, una demanda clau dels països en desenvolupament. El "mecanisme internacional de Varsòvia" té com a objectiu millorar l'acció i el suport per abordar les pèrdues i els danys, millorar el coneixement i reforçar la coordinació.

Emissions de la desforestació tropical

Els esforços per reduir les emissions de la desforestació i la degradació forestal als països en desenvolupament –l'anomenada agenda REDD+– van marcar un gran pas endavant amb l'acord sobre un paquet de decisions que proporciona el marc metodològic necessari. El "Marc de Varsòvia per a REDD+" completa en gran mesura el "llibre de regles" per a la implementació de REDD+.

Normes de transparència

L'acord sobre normes per millorar la transparència dels informes dels països en desenvolupament sobre les seves emissions significa que un nou sistema de "consulta i anàlisi internacional" pot arribar a ser plenament operatiu. Per primera vegada, els inventaris de gasos d'efecte hivernacle i altra informació rellevant presentada pels països en desenvolupament seran revisats per un equip d'experts tècnics amb experiència demostrada en la matèria.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències