Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Medi ambient: nou paquet de polítiques per netejar l’aire europeu

COMPARTIR:

publicat

on

les emissions

El peatge humà per la mala qualitat de l'aire és pitjor que els accidents de trànsit, la qual cosa la converteix en la primera causa ambiental de mort prematura a la UE. També té un impacte en la qualitat de vida per asma o problemes respiratoris.

La Comissió respon amb noves mesures per reduir la contaminació de l'aire, adoptades avui (18 de desembre). El paquet de polítiques d'aire net actualitza la legislació vigent i redueix encara més les emissions nocives de la indústria, el trànsit, les plantes energètiques i l'agricultura, amb l'objectiu de reduir-ne l'impacte sobre la salut humana i el medi ambient.

La contaminació atmosfèrica també provoca pèrdues de jornades laborals, i uns costos sanitaris elevats, sent els col·lectius vulnerables com els nens, els asmàtics i la gent gran els més afectats. També danya els ecosistemes per l'excés de contaminació per nitrogen (eutrofització) i la pluja àcida. Els costos directes per a la societat de la contaminació de l'aire, inclosos els danys a cultius i edificis, ascendeixen a uns 23 milions d'euros anuals. Els beneficis per a la salut de les persones de la implementació del paquet són d'uns 40 milions d'euros anuals, més de 12 vegades els costos de la reducció de la contaminació, que es calcula que arribaran als 3.4 milions d'euros anuals el 2030.

El comissari de Medi Ambient, Janez Potočnik, va dir: "L'aire que respirem avui és molt més net que en les últimes dècades. Però la contaminació de l'aire segueix sent un 'assassí invisible' i impedeix que moltes persones tinguin una vida plenament activa. Les accions que proposem reduiran a la meitat el nombre de morts prematures per contaminació de l'aire, augmentar la protecció dels grups vulnerables que més ho necessiten i millorar la qualitat de vida de tothom. També és una bona notícia per a la natura i els ecosistemes fràgils, i impulsarà la indústria de la tecnologia neta, un sector en creixement important. per a Europa".

El comissari de Salut, Tonio Borg, va afegir: "Dono la benvinguda de tot cor l'adopció del paquet d'aire net que posa Europa en el camí correcte per aconseguir un aire net per a tothom a llarg termini. La nova política de l'aire es traduirà en que els europeus tinguin una vida més sana i més llarga: menys nens que desenvolupin asma o altres problemes respiratoris, menys persones que pateixen càncer, malalties respiratòries cròniques o malalties cardiovasculars i, finalment, menys persones morin pel que fa la contaminació de l'aire a la salut de les persones".

El paquet adoptat avui té una sèrie de components. Inclouen:

anunci
  • Un nou programa d'aire net per a Europa amb mesures per garantir que es compleixin els objectius existents a curt termini i nous objectius de qualitat de l'aire per al període fins al 2030. El paquet també inclou mesures de suport per ajudar a reduir la contaminació de l'aire, centrant-se en la millora. la qualitat de l'aire a les ciutats, donant suport a la investigació i la innovació i promovent la cooperació internacional;
  • una Directiva de límits nacionals d'emissió revisada amb límits d'emissió nacionals més estrictes per als sis principals contaminants, i;
  • una proposta de nova Directiva per reduir la contaminació de les instal·lacions de combustió de mida mitjana, com les centrals energètiques per a blocs de carrer o grans edificis, i les instal·lacions de la petita indústria.

Per a l'any 2030, i en comparació amb les activitats habituals, s'estima que el paquet de polítiques d'aire net:

  • Evitar 58,000 morts prematures;
  • salvar 123,000 km2 d'ecosistemes de la contaminació per nitrogen (més de la meitat de la superfície de Romania);
  • salvar 56,000 km2 d'espais Natura 2000 protegides (més que tota l'àrea de Croàcia) de la contaminació per nitrogen, i;
  • salvar 19,000 km2 d'ecosistemes forestals de l'acidificació.

Només els beneficis per a la salut permetran estalviar a la societat entre 40 i 140 milions d'euros en costos externs i proporcionaran uns 3 milions d'euros en beneficis directes a causa d'una major productivitat de la força de treball, menors costos sanitaris, majors rendiments de cultius i menys danys als edificis. La proposta també afegirà l'equivalent a uns 100,000 llocs de treball addicionals a causa de l'augment de la productivitat i la competitivitat a causa de la pèrdua de menys jornades laborals. S'estima que té un impacte net positiu en el creixement econòmic.

La proposta es basa en les conclusions d'una revisió exhaustiva de la política aèria actual de la UE. Es produeix després d'àmplies consultes que van trobar un ampli suport a l'acció a escala de la UE en aquest àmbit.

Fons

Molts estats membres de la UE encara no compleixen els estàndards de qualitat de l'aire acordats a la UE i, en general, no es compleixen les directrius de l'Organització Mundial de la Salut de les Nacions Unides sobre la contaminació de l'aire.

Tot i que la política de qualitat de l'aire de la UE ha comportat reduccions significatives de les concentracions de contaminants nocius com ara les partícules, el diòxid de sofre (la principal causa de la pluja àcida), el plom, els òxids de nitrogen, el monòxid de carboni i el benzè, hi ha problemes importants. Les partícules fines i l'ozó, en particular, continuen presentant riscos significatius per a la salut i es superen regularment els límits segurs per a la salut. Els estàndards i els objectius de qualitat de l'aire de la UE s'incompleixen a moltes regions i ciutats, i la salut pública pateix en conseqüència, amb l'augment dels costos per a l'assistència sanitària i l'economia. S'estima que els costos externs totals relacionats amb la salut per a la societat per la contaminació de l'aire oscil·len entre 330 i 940 milions d'euros anuals. La situació és especialment greu a les zones urbanes, que ara acullen la majoria d'europeus.

El paquet adoptat avui és la culminació d'una important revisió de la política aèria que va començar a principis del 2011.

Més informació

Enllaç a l'esborrany de la proposta i a l'estudi (amb les xifres d'EM, com s'ha esmentat anteriorment)

MEMO DE PREGUNTES: MEMO / 13 / 1169

Full de dades

http://ec.europa.eu/environment/air/index.htm

http://www.eea.europa.eu/themes/air

http://www.eea.europa.eu/publications/air-quality-in-europe-2013/at_download/file

http://ec.europa.eu/environment/air/review_air_policy.htm

Material audiovisual (VNR) disponible a tvlink.org

Directrius de la qualitat de l’aire de l’OMS

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències